MULTITUDINARI 40 ANIVERSARI
Madrid Orgull: crit a favor dels transsexuals amb ministres a primera fila
Els ministres Grande-Marlaska i Montón encapçalen la manifestació i demanen que s'eduqui des de la infantesa per erradicar prejudicis contra el col·lectiu LGTBI
Un any més, la bandera de l’arc de Sant Martí s’ha desplegat per Madrid per celebrar el dia de l’Orgull Gai, una manifestació reivindicativa i lúdica que aquest any fa el seu 40 aniversari i que ha posat l’accent en les persones transsexuals, un dels col·lectius que més marginació laboral i social pateix (la setmana anterior, Barcelona havia dedicat la seva cita al col·lectiu LGTBI refugiat). ‘Conquistant la igualtat’ és, precisament, el lema de la marxa, a la capçalera de la qual s’han situat polítics com el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, habitual en les manifestacions a favor del col·lectiu LGTBI, i la responsable de Sanitat, Carmen Montón. Els dos dirigents han deixat clar que el nou Govern de Pedro Sánchez aposta pels drets i les llibertats per construir una societat “més cohesionada i més pacífica”. El primer pas per erradicar prejudicis –han conclòs– és l’educació des de la infantesa.
També Albert Rivera (Ciutadans) ha volgut ser present entre la multitud i, de passada, vendre les virtuts de la llei que el seu partit presentarà ben aviat per regular la gestació subrogada. Mentrestant, Íñigo Errejón (Podem) ha demanat viure en un món on ningú passi por per la seva condició sexual. Al contrari del que va passar el 2017 (quan es va celebrar l’Orgull a escala internacional a Madrid) el PP no ha sigut formalment convidat pels organitzadors per estar en la primera línia de la manifestació. El conseller de Cultura, Turisme i Esports de la Comunitat (en mans del PP), Jaime de los Santos, ha restat importància al veto i ha deixat clar que a la cita han acudit membres del partit.
Policies, esportistes i empresaris
DE 7.000 A CENTENARS DE MILERS / Si fa 40 anys els carrers de Madrid van veure com unes 7.000 persones es manifestaven perquè els homosexuals deixessin de ser considerats éssers malalts i perillosos, ara són centenars de milers vinguts de tot Espanya i de l’estranger (un milió segons els organitzadors) els que demanen, amb determinació i humor, igualtat de tracte per a lesbianes, gais, transsexuals i intersexuals.Entre els manifestants hi havia policies, esportistes, empresaris i creadors culturals, com Javier Calvo i Javier Ambrossí (autors de Paquita Salas, sèrie de televisó amb carrossa pròpia). “Tots som estranys” i “estimar no és delicte” són algunes de les consignes més corejades a la manifestació, colofó d’una setmana d’actes que implica un impacte econòmic a la ciutat pròxim als 200 milions d’euros.
Notícies relacionadesL’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va confessar entre rialles que no recorda bé si va ser en aquella primera manifestació fa 40 anys. “Probablement sí”, ha assegurat després de deixar clar que avui, el 2018, continuen sent necessàries polítiques de recolzament per fomentar la tolerància amb el col·lectiu LGTBI. “En democràcia no es pot excloure ningú”, ha sentenciat completament emocionada. “Estimis a qui estimis, Madrid t’estima. Les carícies, la dolçor i la felicitat han de ser per a tots i totes. Sou l’orgull d’aquesta ciutat”, ha continuat la regidora.
Després de la manifestació, i la posterior lectura de manifest, l’Orgull Gai va desplegar tot el seu colorit amb la desfilada de més de 40 carrosses, inundades per pistoles d’aigua de joguina per refrescar els manifestants (la temperatura és superior als 30 graus) i en què hi ha hagut cabuda per a tota mena de reivindicació, inclosa la lluita contra la “plomafobia”.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"