Misteri a l'Estació Espacial Internacional
L'agència espacial russa no descarta que un forat de dos mil·límetres en una nau de transport Soyuz causant d'una lleugera despressurització sigui producte d'un sabotatge
zentauroepp24639282 files this march 7 2011 nasa file image shows a close up vi180905201955
Fa una setmana, una lleugera despressurització va ser detectada a bord del’Estació Espacial Internacional. Els controladors de vol van determinar que aquesta era "molt petita" i que no comportava cap perill per als sis astronautes del’Expedició 56, a qui se’ls va comunicar el problema des de Houston i Moscou quan es van despertar.
Els cosmonautes van posar fil a l’agulla per trobarl’origen de la fuga, trobant finalment un petit forat de dos mil·límetres de diàmetre a la nau de transport Soyuz MS-09, adossada a l’EEI, que al principi va ser atribuït a l’impacte d’un micrometeorit.
La notícia, que va rebre una àmplia cobertura en les publicacions especialitzades, no hauria rebut l’atenció de la premsa generalista si no hagués sigut per les indagacions posteriors realitzades per l’agència espacial russa Roscosmos. Segons Dmitri Rogozin, al capdavant de l’organització, el forat va ser causat “per un trepant”i podria haver sigut producte d’un sabotatge.
El forat trobat a la nau Soyuz MS 09, adossada a l’Estació Espacial Internacional /
“És molt aviat per assegurar de forma definitiva el que ha passat”, ha assegurat Rogozin, en unes declaracions recollides per l’agència TASS. “Però sembla que ha sigut realitzat per una mà tremolosa; hi ha restes d’un trepant fent-se lliscar-lo per la superfície i no descartem cap teoria”, ha continuat, rebutjant per complet la teoria del meteorit.
“Una qüestió d’honor”
Per al responsable de Roscosmos, “és una qüestió d’honor... trobar-ne el responsable, esbrinar si va ser un defecte accidental o un sabotatge deliberat i dilucidar on es va realitzar, a la Terra o a l’espai”. Els últims esbrinaments sobre això, filtrades a TASS per una font anònima aquest dijous, apunten que l’obertura es va fer després del procés d’acoblament. Tot això ha obligat l’empresa constructora Energia a revisar les càpsules actualment en construcció que han de viatjar els propers mesos a l’EEI, és a dir, les Soyuz, per al transport de passatgers, i Progress, que traslladen càrrega.
Al marge de la inquietud que hagi generat la possibilitat d’un sabotatge, l’incident no té cap perill per als astronautes que hauran de tornar a bord de la nau afectada. Segons la NASA, el forat es troba en un mòdul del qual es desprèn la càpsula i que no sobreviu a la reentrada a l’atmosfera.
L’Expedició 56 està formada per tres cosmonautes nord-americans, dos russos i un alemany. Al comandament del grup hi ha nord-americà/canadenc Andrew Feustel, amb tres estades en l’espai i diversos ‘passejos espacials’. El segon en l’escalafó de comandament és l’enginyer de vol rus Oleg Artemiev, de 47 anys per al qual aquesta missió és la seva segona estada a l’EEI, després d’haver format part de les expedicions 39 i 40, entre maig i setembre del 2014.
L’EEI és un projecte multinacional que va iniciar la seva etapa l’any 1998 i en què roten investigadors i cosmonautes de les cinc agències espacials participants: la NASA nord-americana, l’Agència Espacial Federal Russa,l’Agència Japonesa d’Exploració Espacial,l’Agència Espacial Canadenca il’Agència Espacial Europea. És l’objecte artificial més gran a l’òrbita terrestre i completa una volta al voltant del planeta cada92 minuts.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista