la lluita per la igualtat
"Mama, ¿per què nosaltres no sortim als cromos de futbol?"
Un projecte de tres famílies busca que el futbol femení aparegui representat als àlbums
La Reial Federació Espanyola de Futbol dona suport a la iniciativa, però l'editorial Panini no ha donat el 'sí'
cromos
La mirada d’un nen és capaç de veure coses que, amb freqüència, a l’adult li passen per alt. "Mama, ¿per què no hi ha cromos de jugadores de futbol si nosaltres també hi juguem?", van preguntar les filles de Mari Ángeles López (València), María Vázquez (Badajoz) i Íñigo Benedicto (Sant Sebastià), seguidores totes elles del futbol. Va ser aquí quan les tres famílies, des de diferents llocs d’Espanya i sense conèixer-se entre si, van posar fil a l’agulla per erradicar el que van considerar un greuge comparatiu més entre homes i dones. Aquesta àrdua tasca va ser el que els va portar a conèixer-se i junts van aconseguir recentment que la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) il’editorial Panini s’hagin assegut a negociar la possible creació d’un àlbum de cromos de futbol femení.
"La federació hi està a favor, però Panini no està gaire per la feina. Per això vam demanar a la Lliga que no doni a Panini les llicències de les fotos dels jugadors de futbol masculí fins que no incorpori també les dones", explica Íñigo Benedicto a EL PERIÓDICO. Aquesta temporada no hi haurà encara àlbums de noies, però ell no descarta que tot canviï a partir de la pròxima. "Ja hem aconseguit que s’hagin assegut a negociar i la implicació de la RFEF, però tot va lent", afegeix sense perdre l’optimisme. Per la seva filla June, de 7 anys i seguidora del Màlaga i de la Reial Societat, Benedicto va obrir a l’octubre una petició a Change.org que insta Panini a "fer un lloc" a les jugadores de Primera Divisió als seus àlbums. En aquesta demana que aparegui "almenys" una jugadora a la portada de l’àlbum, que cada equip de la Lliga Femenina Iberdrola tingui cromos de l’escut i de dues jugadores i que també hi hagi cromos d’alguns fitxatges tant del mercat d’estiu com del d’hivern.
chicas de la @SeFutbolFem , por favor, mantened algún dorsal... que tanto cambio, tengo repetidos números... y no me coincide dorsal oficial y dórsal en la camiseta. voy a borrarlo, va a ser lo más fácil. 🙏🙏 pic.twitter.com/CYBl4oMY1M
— María Vázquez (@MariquillaVC) 1 de septiembre de 2018
Fonts de la federació consideren que aquesta és una "molt bona iniciativa" i expressen el seu recolzament "perquè el canvi real comença des de baix". "Estem en contacte amb aquest projecte i veient com pot fer-se possible –agreguen. No obstant, Panini i altres empreses han de veure la viabilitat [econòmica] i ens consta que estan en això. Panini és una de les empreses que pot fer aquest àlbum, però n’hi ha més [no és l’única]. Sigui amb qui sigui, a nosaltres el projecte ens sembla fenomenal i hi donarem tots els suports possibles, com la cessió de drets d’autor de les fotografies".
Comentaris masclistes
Benedicto explica que, des dels 5 anys, June, que juga amb la pilota al pati d’escola, ha hagut de sentir diverses vegades que "les nenes no poden jugar a futbol". Va ser la mateixa nena que, fa un any, va expressar al pare el seu malestar davant del fet que les dones no apareguin representades als àlbums de futbol. "Em va dir que volia trucar a qui fes els cromos per dir-l’hi. Li vaig crear un compte de correu electrònic i la vaig ajudar a escriure un ‘e-mail’. Li van contestar, però no li van fer gaire cas", relata. Va ser allà quan aquest pare va decidir llançar, des de Sant Sebastià, la recollida de firmes a Change.org, que de moment ja recolzen més de 39.000 persones.
Les filles de María Vázquez posen amb dues jugadores de la Reial Societat i amb cromos de la Lliga Femenina elaborats per la seva mare.
I així va trobar, també, Mari Ángeles López, a València, presidenta de la Penya Llevant Femení, que anys enrere havia promogut una iniciativa similar. "Fa quatre anys, quan la meva filla Núria en tenia 8, em va preguntar: 'Mama, ¿per què no tenim àlbum de cromos?’. Li vaig dir: 'Filla meva, tens raó'. Així que vam contactar amb Panini per demanar-li que ideés un àlbum de cromos femení, però l’editorial es va mostrar reticent", explica López, que va ser una de les primeres futbolistes federades a Espanya. Amb la negativa de Panini van desistir, però quatre anys després, al conèixer la iniciativa d’Íñigo Benedicto a Change.org, han tornat a la càrrega. "La federació ens recolza. Crec que tard o d’hora aquest àlbum existirà perquè la societat el demana, igual com el futbol femení ha acabat televisant-se".
Notícies relacionadesA través de Twitter, López i Benedicto van conèixer el tercer pilar d’aquesta iniciativa: María Vázquez, mare de la Sofía (3 anys), la María (6) i la Rocío (9). Vázquez, de Badajoz, va sortir fa uns mesos en els mitjans de comunicació per reunir per a les seves filles les 368 fotos de les jugadores de futbol i crear un àlbum de cromos inexistent al mercat. Arran d’aquest projecte, aquesta mare va contactar amb clubs, jugadores de tots els equips, Iberdrola (patrocinador) i amb la Lliga Femenina. "Ells em van facilitar les fotos que em faltaven per crear l’àlbum, Iberdrola ens va convidar a viatjar a Barcelona per veure el Barça - Sevilla femení, les meves filles van poder conèixer un munt de jugadores, que els han regalat fotos firmades, pilotes, samarretes...", relata Vázquez.
"Tenim bastant clar que aquest any tampoc serà... No hi haurà cromos de futbol femení –afegeix. El nostre objectiu no és, ni de bon tros, econòmic. En tot cas, estaríem fent una campanya de promoció gratis per a la Federació, la Lliga Femenina i Iberdrola. Creiem que és el just i per això ho perseguim". Actualment, molts adults escriuen a aquesta habitant de Badajoz preguntant-li on comprar l’àlbum de cromos de futbol femení que encara no existeix, però que molts desitgen.
Hola, @LigaIberdrola @LaLiga @rfef ! He terminado el proyecto q inicié allá por octubre para mis hijas, q querían cromos de #futfem . Han sido 16 equipos, 368 fotos (alguna q no encontré) y un trabajo del q me siento orgullosa. Ojalá sea el inicio de una realidad pronto. (1) pic.twitter.com/5VnUNpsYfp
— María Vázquez (@MariquillaVC) 24 de mayo de 2018
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"