UN PARC NATURAL EN PERILL

El quixot de l'illa de Buda

Guillermo Borés, net de la família que va adquirir l'illa el 1924, batalla perquè les llacunes i la seva extraordinària fauna sobrevisquin a l'avenç del mar

zentauroepp45005722 illa de buda180914160324

zentauroepp45005722 illa de buda180914160324 / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
Imma Fernández
Imma Fernández

Periodista

ver +

“El problema de l’illa de Buda és que aquí no hi ha vots, hi ha ànecs”, deixa anar Guillermo Borés mentre un majestuós agró estén les seves immaculades ales blanques sobre el seu cap. Sí, els ànecs es compten a centenars, a milers –hi ha 14 varietats– en aquest espai privilegiat del delta de l’Ebre. I al seu costat, passegen el seu elegant port els bellíssims flamencs. També hi ha cavalls de la Camarga que, amb les seves poderoses potes, exerceixen de tallagespa. I intrusos indesitjables com el cranc blau i el cargol poma, un malson per als arrossars del delta.

Guillermo Borés / JOAN REVILLAS

Explica Borés que aquest patrimoni mediambiental “a l’altura de la Sagrada Família” cal agrair-lo al seu avi. “Era un gran enamorat de la natura i va voler conservar els aiguamolls en comptes de transformar tot el terreny en arrossars, com va passar a la major part del delta.” De fet, va ser la seva afició al tret a l’ànec la que va salvar les llacunes i els seus preuats llogaters. Joan i Pere Borés Calsamiglia, que van adquirir l’illa el 1924, van voler donar continuïtat a l’activitat cinegètica lúdica que ja existia i a la pesca en els Calaixos, mentre els propietaris de finques veïnes, amb el recolzament de les administracions, es passaven al cultiu de l’arròs, més productiu, fent desaparèixer les seves zones lacustres.

Gestió familiar modèlica

“La meva família ha fet una gestió modèlica dels recursos naturals d’aquesta illa, conservant-ne els aiguamolls i respectant els ecosistemes en lloc de fer-hi una explotació agrícola intensiva”, explica el net, que prossegueix ara en solitari la quixotesca batalla per a la supervivència d’aquest paratge de riquíssima biodiversitat. Ara ja no pot pescar a les llacunes –en mans de l’Estat “després de ser il·legalment expropiades el 1990 als seus antics propietaris, a qui no es van atorgar els usos, com estableix la llei de costes com a pagament compensatori”–. Només pot llançar la canya en un canal, on l’activitat s’ha reduït fins al 20%.

Turisme rural

L’accés a aquest triangle –amb dos dels seus costats abraçats pel riu i el tercer, pel mar–, al municipi de Sant Jaume d’Enveja, un nom revelador, està restringit. Sí que es pot visitar fent turisme rural (i científic) a la finca de la família Borés, una masia que cap a mitjans del segle XX, quan es va instal·lar, mig centenar de famílies per conrear l’arròs, comptava amb església-escola i cantina. “Se celebraven moltes festes, hi havia molta música, jocs i diversió”, explica amb enyorança Borés. Fins que va aparèixer la maquinària agrícola i van desaparèixer els colons.

Cal aclarir que el nom de Buda no té res a veure amb la doctrina de la il·luminació, tot i que el seu paisatge zen i calmat és del més indicat per posar-se a meditar i assolir el nirvana. Es parla que deriva d’una planta típica de les llacunes, boga, ja en extinció, i Borés afegeix una altra possibilitat: ve de la putrefacció (‘pudor’) que antany s’associava a les zones lacustres.

Notícies relacionades

Borés es confessa: està cansat de lluitar contra uns gegants que l’ignoren a ell i a totes les criatures d’aquest tros del delta de cinc quilòmetres de longitud.“Ningú es preocupa. És molt dur que els del parc natural –propietaris de la meitat de l’illa– no vulguin debatre els problemes. Potser jo no tingui la raó, però almenys parlem”. Visites dels poders rep moltes, però ningú es mulla, diu. I allà hi ha els ànecs, i la resta d’hostes de les llacunes d’aigua dolça, amb la sal al coll.

.