Mercat laboral

L'FP dual a Catalunya: una assignatura pendent

Si bé el nombre d'alumnes es va doblar l'any passat respecte a l'anterior, el seu pes és encara residual

zentauroepp44413212 barcelona  20 07 2018 economia  reportaje sobre la fp dual e180914120046

zentauroepp44413212 barcelona 20 07 2018 economia reportaje sobre la fp dual e180914120046 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El model de l’FP dual a Catalunya es troba encara en un estat embrionari, tal com constata un recent estudi del sindicat CCOO de Catalunya. Si bé el nombre d’alumnes, amb un total de 10.007 estudiants matriculats el curs 2017-2018, es va duplicar respecte a l’any anterior, el seu pes en el món formatiu català, el 8,5% del total de 116.949 catalans que es van decidir per cursar una FP, és encara residual. I, en teoria, l’objectiu de la Generalitat és que el 2025 un terç del total de l’alumnat a Catalunya cursi estudis d’FP dual.

L’estadística empeny a desplegar aquest model. D’una banda, a Espanya dos de cada tres ocupats en el sector serveis estan sobrequalificats, l’igual que gairebé el 50% del personal del sector industrial, segons dades d’Eurostat.

D’altra banda, l’atur entre els menors de 25 anys és a Catalunya del 27,4%, mentre entre els majors de 25 anys és gairebé tres vegades menor, segons les últimes dades de l’EPA. La taxa d’activitat, és a dir, la disponibilitat per treballar, també mostra números inferiors i en tendència descendent. Si entre els majors de 25 anys la taxa d’activitat és del 63,5%, entre els més joves és del 42,8%. El 2007 era del 62,1%.

L’informe de CCOO i diversos experts consultats coincideixen que la formació dual professional, aplicada sota un model propi i no un mer calc de models d’èxit com l’alemany, podria ser una solució per pal·liar l’atur entre els més joves. L’ocupabilitat actual dels cursos d’FP dual en comparació amb l’FP inicial ho avala. Mentre en la segona, un de cada dos estudiants troba feina a l’acabar el grau, a l’FP dual el percentatge és del 70%.

Fem Ocupació és un programa de Barcelona Activa amb finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat i el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, dirigit a joves d’entre 18 i 29 anys. La idea és connectar una persona que busca feina i no disposa de l’experiència o formació suficient i una empresa que necessiti cobrir un lloc. Per facilitar el procés, Fem Ocupació desenvolupa, al costat de l’empresa una formació personalitzada, alhora que subvenciona amb fins a 707,6 euros mensuals sis mesos d’una jornada completa.

Hirish Cogal Banate, a la gestoria on està treballant. / DANNY CAMINAL

Pol explica que aquests dies està entrant una hora abans del que és normal, a dos quarts de set del matí, perquè el seu company de torn està de baixa per paternitat i li toca estar atent a dos nois que acaben de començar. Com ell fa un parell d’anys, quan va començar les seves pràctiques a Mausa, una empresa de venda i lloguer de materials de construcció.

Notícies relacionades

“Quan va entrar ja tenia coneixements de fusteria, sabia parlar el nostre idioma, però li falta aprendre els ritmes i el treballar en equip. Una cosa que, moltes vegades, és molt més important que una gran quantitat de teoria”, explica Manel, el seu supervisor. Als informes de Barcelona Activa es reitera aquesta millora en l’“actitud” que va fer que, després de les pràctiques, Mausa decidís fer-ho indefinit. “No em va sorprendre gaire, perquè sempre tenia un tutor tant de l’empresa, com de Barcelona Activa, amb els quals anava intercanviant impressions. Et sents molt acompanyat”, compta aquest jove de 25 anys, visiblement content.

Irish Cogal, de 27 anys, també destaca el valor del seguiment durant les pràctiques, tot i que ella posa més l’èmfasi en l’especificitat de la formació coordinada entre la part teòrica, a Barcelona Activa, i la pràctica, a la consultora Gorriz-Arias. “Vaig fer pràctiques en el grau mitjà d’administració, però eren curtes i amb prou feines m’hi van ensenyar”, es queixa. De Fem Ocupació valora els coneixements tècnics que li van permetre una “molt ràpida adaptació al lloc”, segons comenta Alicia, la seva supervisora. “La subvenció també ajuda”, confessa. Avui, ja sense aquesta, Irish té un contracte indefinit.