Les persones amb discapacitat recuperaran la capacitat jurídica
El Govern aprova un avantprojecte de llei destinat a incrementar la seva autonomia i respectar la seva voluntat
La figura "paternalista" del tutor se substitueix per altres que donaran suport en les decisions, en cas necessari
zentauroepp31098511 discapacitados180213202403
El Consell de Ministres ha iniciat aquest divendres els tràmits per posar en pràcticauna de les principals demandesdels col·lectius de persones amb discapacitat. El Govern ha aprovat l’avantprojecte de llei destinat a eliminar la possibilitat que aquestes persones siguin impossibilitades judicialment, en compliment de la convenció de l’ONU, que Espanya va ratificar el 2008. La normativa internacional fixa que aquestes persones tinguin els mateixos drets que la resta i a Espanya en alguns aspectes encara és una assignatura pendent.
De fet, a fi de protegir les persones amb discapacitat, la legislació espanyola, segons el Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) és molt "paternalista" i per això preveu la figura del tutor, que substitueix les persones que són declarades incapaces judicialment, en la presa de decisions. L’avantprojecte preveu substituir aquesta figura per altres que, segons el grau de discapacitat, donaran suport, mirant sempre de respectar al màxim la seva voluntat.
Així mateix, com a novetat s’introdueix la possibilitatd’anticipar qui et donarà recolzament en el futur, en el cas que es prevegi patir algun tipus de malaltia incapacitant. Una espècie de mesures preventives o testament en vida, semblant al que contemplen algunes lleis autonòmiques de mort digna, que permet fixar qui i com has de ser cuidat.
Una reforma ambiciosa
Es tracta, per tant, de la reforma més ambiciosa des que es va incorporar la dona en igualtat de drets a l’home en l’ordenament jurídic, segons fonts jurídiques. De fet, la modificació normativa afecta el Codi Civil, la llei d’enjudiciament civil, la llei hipotecària i el Registre Civil, entre altres matèries, i estableix les bases, segons ha destacat la portaveu del Govern, Isabel Celaá, per passar d’"un sistema basat en lasubstitucióen la presa de decisions per un altre basat en elrespecte a la voluntati preferència d’aquestes persones".
El canvi inclou des del’acompanyament amistósfins a l’ajuda tècnica en la comunicació de decisions de voluntat o, fins i tot, en la presa de decisions delegades. Només en els casos en què la persona pateixi una discapacitat més greu, en què el recolzament no pugui donar-se de cap altra manera, es preveu una figura de representació a la presa de decisions.
Canvi en la mentalitat
Notícies relacionadesSegons fonts del Ministeri de Justícia, a “diferència dels codis vuitcentistes, més preocupats pels interessos patrimonials de la persona que per la seva protecció integral, la nova regulació atén assumptes d’aquesta naturalesa, però també aspectes personals com ara el domicili, la salut, les comunicacions, etc.”. Les mateixes fonts adverteixen que la reforma normativa ha d’anar unida “a una transformació de la mentalitat social, especialment en aquells professionals del dret, com els jutges, que han de prestar funcions a requeriment de les persones amb discapacitat, partint de nous principis i no de visions paternalistes”.
Està previst que l’avantprojecte es completi, en un futur, amb la reforma que atorgarà el dret al vot a totes les persones amb discapacitat, que aquesta setmana va superar el primer tràmit parlamentari al Congrés, amb un ampli recolzament.
El sector aplaudeix l’"avenç històric"
El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (<strong>CERMI</strong>) i <a href="http://www.plenainclusion.org/" target="_blank"><strong>Plena Inclusió</strong></a> van celebrar <strong>l’“avenç històric”</strong> que suposa l’avantprojecte per adequar la legislació espanyola a la Convenció Internacional que garanteix la igualtat en la capacitat jurídica d’aquest col·lectiu. El CERMI, que ha participat en la seva elaboració, va considerar el projecte un “bon material de partida” a <strong>“continuar perfeccionant”</strong> en la fase de consultes i la tramitació parlamentària, on demanarà el suport a tots els grups polítics. “Avui és un dia importantíssim per a les persones amb discapacitat”, va resumir Mariano Casado, president de Plena Inclusió Madrid.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»