LA PROTECCIÓ DE LA INFÀNCIA
El Govern provarà amb 15 famílies l'acollida de menors no acompanyats
Afers Socials seguirà l'atenció en aquestes llars abans d'ampliar el programa a altres nuclis
El primer dels centres d'emergència anunciats obrirà aquest divendres a Barcelona
zentauroepp45147030 barcelona 21 09 2018 menores en una comisaria de los mossos180922180211
S’ha prestat a comparèixer sempre que sigui necessari. Però això no significa que assumeixi cap culpa. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha donat explicacions en el Parlament aquest dimecres sobre com el seu departament està gestionantl’acollida de menors no acompanyats o sense referent familiar a Catalunya. No ha admès falta de prevenció perquè, segons ha dit, si una cosa tenen les emergències és que no poden ser previsibles. I això és, a la seva manera de veure, el que està passant: una situació excepcional, una arribada massiva de joves procedents del Marroc, “entre 20 i 50 diaris”, tot i que els números no quadren (al finalitzar l’any seran vuit al dia). L’oposició, i també el Tercer Sector, li han reclamat més recursos i millor planificació i prevenció. De moment, l’únic previst, més enllà de cinc o sis centres nous per assegurar que ningú dormi al carrer els primers dies d’acollida, és recórrer a les famílies que en el seu moment es van prestar a exercir de mentors de nanos refugiats.
Quant als nous centres d’acolliment d’emergència (amb estades d’un màxim de 15 dies), la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, va informar ahir a la nit que aquest divendres es posarà en marxa el primer a la ciutat de Barcelona, amb una disponibilitat de 50 places. En aquest equipament es realitzarà la revisió mèdica i es donarà la primera atenció psicològica als menors. En unes dues setmanes, ingressaran en els centres fixos. “La voluntat de la Generalitat és acollir totes les persones que siguin necessàries”, va explicar. Durant aquesta setmana, ha avançat Oliva, també està previst obrir el centre de la demarcació de Lleida. Sobre els joves dormint en comissaries, va assegurar que aquesta situació s’acabarà aquesta mateixa setmana. I preguntada per l’acollida per part de famílies, la responsable d’Infància ha assegurat que els menors immigrants “sempre estaran millor en una llar que en un centre”.
Acollida en famílies
Es farà una prova pilot amb 15 llars. En aquest tipus de tests, segons assenyalen fonts d’Afers Socials, se sol donar un termini de sis mesos per veure si el pla funciona. Aquí la idea és agilitzar-lo perquè es pugui estendre a altres famílies que s’avinguin a acollir un menor. Dimecres a la tarda es va celebrar una reunió amb 75 assistents, en la qual es va començar a assentar les bases del projecte.
El conseller ha tornat a referir-se a les dades per justificar que hi hagi nois dormint en comissaries dels Mossos d’Esquadra. Aquesta nit passada, segons ha admès, han sigut entre 50 i 60. I continuen sense rebre cap atenció dels serveis socials, més enllà delmenjar per als presos o les magdalenes de la màquina de ‘vending’, que bonament faciliten els agents. El Homrani va dir que el seu equip es posarà ben aviat a treballar en un nou model d’assistència a la infància després de constatar que el sistema s’ha col·lapsat.
Centres petits
Aquest any s’espera que arribin prop de 3.000 de menors no acompanyats(‘menes’),mentre que l’any passat van ser 1.700, i el 2016 van arribar a la ciutat uns 700. “Abans d’acabar l’any farem una reunió amb tots els agents implicats, de manera que puguem començar el 2019 amb un sistema que ens permeti afrontar les emergències”. Aquesta nova direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) muscularia el ‘modus operandi’ del Govern en aquests temes: centres petits, d’entre 20 i 40 places, per poder potenciar la comunicació i l’acollida personalitzada. El conseller ha assegurat que els joves que arriben a la capital catalana, bàsicament marroquins d’entre 15 i 17 anys, són xavals amb “molta iniciativa que venen a guanyar-se la vida i a ajudar les seves famílies”. És important que sapiguem aprofitar-ne l’energia i el potencial. No pot ser que no siguem capaços d’aprofitar la seva capacitat d’emprenedoria”.
Notícies relacionadesL’oposició ha sigut continguda en la seva crítica. A excepció de la diputada de Ciutadans Noemí de la Calle, que ha qualificat la DGAIA com “la casa dels horrors” i ha censurat que el Govern “tregui 20 milions del fons de contingència per a TV-3 mentre només en destina 10 a emergències de la infantesa”. La resta de forces han admès que el tema té difícil resolució però han reclamat més i millor coordinació amb la resta de departaments de la Generalitat, com per exemple Interior, per l’assumpte dels xavals dormint en dependències policials, i han instat a treballar perquè aquests joves no es converteixen en persones sense recursos una vegada arribin a la majoria d’edat.
Per tot això, i perquè Catalunya, en paraules d’El Homrani, no “es pot permetre que un noi nouvingut no sigui atès al moment”, Afers Socials emprendrà un profund diàleg amb les entitats, municipis i altres departaments del Govern. “Assumeixo que hi hagi gent enfadada”, ha conclòs el conseller.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista