AVENÇ EN INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

El MIT descobreix com detectar de forma automàtica les notícies falses

L'algoritme té una taxa d'encert del 65% i serveix també per classificar l'orientació política

undefined45231913 an afp fact cheking team journalist  works at agence france 181003180536

undefined45231913 an afp fact cheking team journalist works at agence france 181003180536 / MAURO PIMENTEL

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Investigadors del departament d’Intel·ligència Artificial del MIT i de l’Institut d’Investigació Informàtica de Qatar acaben d’aconseguir el que Facebook i altres grans plataformes de notícies fa temps que busquen: un sistema automàtic que permeti detectar notícies falses i la seva font. 

Ho han aconseguit amb una taxa d’encert de fins al 65%, cosa que encara deixa molt marge per a l’error, però ho presenten com un pas prometedor. La fórmula, que serà presentada en el congrés anual de l’associació de lingüística computacional a finals de mes a Brussel·les, es basa no només en la comprovació de les dades (com fan els sistemes manuals), sinó en la recurrència i la procedència de les informacions (si ja ha publicat una cosa falsa, perd punts) i assigna rellevància tant al mitjà com a la informació.

El programa, que està basat en aprenentatge de les màquines (Machine Learning), dedueix també automàticament quin mena de biaix polític té la notícia, amb una probabilitat d’encert del 70%. I a més ho fa amb molt pocs dades, amb prou feines 150 ítems, segons expliquen els seus autors. 

Els investigadors, coordinats pelprofessor del MIT Jim Glass, han utilitzat dades de Media Bias/Fact Check (MBFC), una web que comprova la versemblança de més de 2.000 pàgines de notícies, des de les més grans nord-americanes (MSNBC o Fox News) fins a webs publicitàries de poca credibilitat (les anomenades granges de contingut).

Qüestió d’estil

Per dissenyar l’algoritme s’han basat en una cosa que fins ara havia passat desapercebuda a ulls dels científics de dades: com estan redactades les notícies i quin tipus de to de llenguatge utilitzen per ressaltar els valors morals. Les notícies falses, adverteixen, tenen tendència a estar escrites en un to hiperbòlic, subjectiu i emocional.

També el pensament polític, afirmen, aborda de forma diferent els valors morals. Utilitzant la teoria dels fonaments morals, han entrenat el sistema perquè sigui capaç de detectar com els autors de les notícies aborden la justícia, la llibertat, el sentiment de grup, el respecte o la integritat. I han descobert que les publicacions d’esquerres, a diferència de les de dretes, tendeixen a parlar més de justícia i de reciprocitat que de la resta.

Notícies relacionades

També han captat que les pàgines de notícies falses solen tenir estructures de servidors complicades, amb molts subdirectoris i caràcters especials.

El sistema, que encara està en desenvolupament, pot ser aplicat, segons els seus autors, no només per determinar el biaix polític de les informacions, si no també la seva implicació religiosa, cosa que resulta molt important en el món àrab, lloc d’origen d’alguns dels investigadors. Un dels principals, Ramy Baly, és un refugiat sirià, per exemple.