TRACTAMENTS AMB ÀNIM DE LUCRE
Els imperis econòmics dels xarlatans de la pseudociència
Els defensors de les teràpies alternatives tenen pròspers negocis a costa dels pacients que hi confien
zentauroepp45514187 pseudociencia181018191836
Josep Pàmies es defineix com “un pagès indignat i lluitador”, un agricultor convençut que la terra és un “tresor de salut” i que la “medicina clàssica ha de ser l’últim recurs”. Enric Corbera es promociona com un “investigador incansable a la recerca de la llibertat emocional de les persones”. El doctor Alberto Martí Bosch defensa la medicina holística i assegura que els malalts són capaços de col·laborar en la seva pròpia curació. Tots malparlen de la indústria farmacèutica, que acusen de ser un negoci que escura les butxaques dels pacients. Ara bé, Pàmies, Corbera i Martí Bosch –per esmentar alguns dels defensors de les pseudoteràpies– no treballen per amor a l’art. El seu ànim de lucre és descomunal.
Josep Pàmies –en el focus mediàtic després de recomanar un derivat dellleixiu per tractar l’autisme– és director comercial de Pàmies Horticoles SL, una empresa constituïda a Lleida el 1999 i que en l’actualitat té una vintena de treballadors. Dedicada al “cultiu d’hortalisses, arrels i tubercles”,la societat va ingressar l’any passat més de dos milions d’euros, amb uns beneficis de 136.591 euros, segons informes financers oficials consultats per EL PERIÓDICO. Els beneficis han suposat una caiguda del 13% respecte als registrats el 2016. No obstant, crida l’atenció l’increïble augment dels guanys des del 2013, quan l’empresa –que no rep subvencions– va obtenir uns beneficis de 40.335 euros. Un any després, el 2014, la xifra ja ascendia a 141.855 euros.
Enric Corbera, mentrestant, té darrere un pròsper negoci de la mà de la bioneuroemoció, una disciplina sense base científica que tracta les patologies a través del benestar emocional. El vaixell insígnia és l’institut que porta el seu nom i que va ser constituït a Barcelona el 2014. Dos anys més tard, el centre –amb 13 treballadors i registrat amb “altra educació” com a activitat oficial– va ingressar més de 4,3 milions d’euros, amb un benefici de 964.763 euros.
Un curs de miracles per 110 euros
Les xerrades presencials de Corbera i el seu equip duren unes dues hores i costen 35 euros, segons s’especifica a la web de l’institut. Bastant més car és el “curs de miracles” –títol del llibre que va publicar el 2013– que planteja realitzar a Barcelona l’1 de desembre. Començarà a les 9.30 hores i acabarà les 19.30. El preu: 110 euros, amb la possibilitat de pagar 80 si la conferència se segueix per 'streaming'. Per als interessats, Corbera ofereix els detalls següents: “Tots els problemes que percebem en realitat estan a la nostra ment. Quan ens projectem cap a fora i deixem de reconèixer la relació que hi ha entre la nostra ment i el que ens passa, entrem en una il·lusió en què ens sentim separats de totes les altres coses”. A través del curs –continua dient el creador del mètode de la bioneuroemoció– els assistents tindran la possibilitat de "comprendre la vida des d’una perspectiva diferent", en què ells mateixos seran "els principals responsables de les situacions que experimentin".
A més de xerrades i cursos, l’institut també ofereix l’oportunitat d’experimentar la bioneuroemoció a través d’una sessió individual amb “professionals” del centre, tant en modalitat presencial com per Skype. Dura una hora i mitja i costa 90 euros.
En els registres financers oficials, Corbera Institute està relacionat amb dues empreses més. Una és Tocinera Segura SL (elaboració de productes carnis i volateria), que es va fundar el 1984 i que actualment no té activitat empresarial. L’altra és Interacción Bioneuroemoción SL, constituïda el juliol del 2017. La seva activitat declarada és la “receca i desenvolupament experimental en ciències socials i humanitats”. Els seus comptes no estan disponibles en la documentació consultada per aquest diari.
Beneficis de 90.000 en un any
També ha provat de muntar un imperi Alberto Martí Bosch, que va abandonar la seva plaça oficial d’oncòleg pediàtric i ara es dedica, entre altres coses, a abordar el càncer “de forma holística”. Ha fundat el grup de centres Adivida, que promociona com el seu “projecte vital més ambiciós”. Adivida Medical Center SL es va constituir l’abril de l’any passat amb una activitat declarada de “promoció immobiliària”. La informació financera reflecteix unes pèrdues de 8.100 euros a finals del 2017. No obstant, Martí Bosch està relacionat amb una altra societat limitada: Almabosch Medical Center, constituïda a Madrid l’octubre del 2015 sota l’epígraf d’“activitats de medicina general”. A finals del 2015, l’empresa va declarar unes pèrdues de 9.160 euros. El creixement de la societat ha sigut descomunal, ja que només un any després va tenir uns beneficis de 89.877 euros.
A la web d’Adivida, Martí Bosch declara que “hi ha una manera diferent de fer medicina” i que els malalts són capaços de col·laborar en la seva pròpia curació. Ofereix molts tractaments –colonteràpia, fitoteràpia, balneoteràpia, entre d’altres– però no n’especifica el preu. Una malalta de càncer que té un blog va escriure l’any passat un text defensant el controvertit doctor: “Per als que diuen que és un estafador, la tarifa de la consulta és de 120 euros i està gairebé dues hores dedicades a tu. No em sembla car. És com qualsevol metge privat. El que pot pujar més el preu són els complements (que pots comprar a la seva botiga) o fer-ho per internet, com faig jo. Segons cada cas necessita més o menys productes. En el meu cas, uns 100 euros al mes”. La malalta afegeix que el fundador d’Adivida no li va dir mai que no seguís els tractaments “convencionals” de quimioteràpia.
Cada visita, 120 euros
Notícies relacionadesNo va passar el mateix amb Cristina Beraza, que va morir l’estiu del 2017 víctima d’un càncer d’anus després de posar-se en mans d’un “expert en medicina oriental” que li va recomanar abandonar el tractament de quimioteràpia. La seva filla explicava fa uns mesos a EL PERIÓDICO que cada visita amb Juan José G. R., natural de Còrdova i instal·lat a Euskadi, costava 120 euros. A aquesta quantitat s’hi havia d’afegir els 200 euros que la víctima es deixava a l’herboristeria, on comprava els productes propis que el curandero li receptava. La família de la Cristina va denunciar Juan José G. R. per estafa i espera judici (això en el cas que n’hi hagi).
Medicaments de 20 cèntims
“Hi ha gent que no confia en un medicament de 20 cèntims, l’eficàcia de la qual ha sigut demostrada i que a més ve cobert per la Seguretat Social, però sí que creu en un remei que costa 50 euros i que en cap moment ha demostrat ser útil. I després diuen que el negoci està en la indústria farmacèutica, al que jo responc: ‘¿I Boiron, principal fabricant d’homeopatia, què? ¿És que potser la indústria de les pseudoteràpies no en treu res?’”, s’indigna Vicente Prieto, president del Círculo Escéptico, associació que fomenta el pensament crític contra les pseudociències.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"