PROPOSTA LEGISLATIVA
Ensenyament planteja que en la preinscripció no puntuï ser celíac
La conselleria obre consultes per canviar criteris del decret de matriculació escolar
Una plataforma busca firmes perquè les ampes continuïn gestionant els menjadors

undefined41124329 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 180903121852 /
El Govern de la Generalitat, a proposta de la Conselleria d’Ensenyament, ha aprovat aquest dimarts obrir un període de consultes per elaborar una nova normativa per als criteris de matriculació en un centre públic. La idea és elaborar un decret que substitueixi l’anterior, del 2007, i que sigui més equitatiu a l’hora de donar punts per escollir centre.
En concret, Ensenyament sotmetrà a consulta pública dos punts controvertits que fins ara sumaven puntuació per a la preinscripció: que els pares, mares, tutors o germans ja graduats haguessin estat escolaritzats en el centre que se sol·licita i que hi hagi "malaltia crònica que afecti el seu sistema digestiu, endocrí o metabòlic", per exemple, ser celíac.
La consulta s’emmarca en la intenció de la conselleria que dirigeix el republicà Josep Bargalló de combatre la segregació escolar. Sobre el criteri d’haver tingut pares o germans en el centre, Ensenyament considera que és un punt que va contra la igualtat, i sobre les malalties endocrines, es remet al fet que "els menjadors escolars ja incorporen menús específics per a l’alumnat amb aquestes malalties digestives".
Aquests són dos dels punts que va ressenyar el Síndic de Greuges en un polèmic informe de l’any 2008, molts dels punts dels quals encara cuegen. El Síndic va destacar casos de proliferació de pares exalumnes, falses malalties i falsos empadronaments per evitar alguns centres.
D’altra banda, Barcelona, Badalona i Cornellà són alguns dels 17 municipis que han demanat paralitzar el nou decret de menjadors escolars que promou Ensenyament i que tindrà com a conseqüència que les associacions de pares i mares (ampes) deixin de contractar el servei directament. La conselleria afirma que, en virtut de la llei de contractació pública de Catalunya, el Govern no pot externalitzar la contractació de serveis, per la qual cosa tan sols el centre, el consell comarcal o l’ajuntament podria contractar-los.
L’associació SOS Menjadors Escolars, que coordina la protesta, reclama que no es privatitzin els serveis, que donaran entrada a les grans empreses de càtering, que el menjador sigui lliure i gratuït (i no recolzat en pagaments i beques com fins ara) i s’inclogui, per tant, dins de l’ensenyament universal, i que es garanteixi el dret a una alimentació de qualitat, així com a l’atenció individualitzada dels alumnes amb necessitats especials, i una millora en la ràtio de monitors per nen.
Notícies relacionadesL’associació, amb el recolzament del sindicat Ustec, i d’Escoles Bressols Indignades, la Xarxa de Consum Solidari i Justícia Alimentària a Catalunya, ha convocat una assemblea per decidir mobilitzacions per intentar parar el decret a través d’una iniciativa legislativa popular (ILP).
La Conselleria d’Ensenyament nega que el decret pretengui privatitzar res i que els pares continuen estant en la comissió de seguiment del menjador.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- ACTUALITAT BLAUGRANA La Lliga sacseja el Barça per les llotges VIP: «No té ‘fair play’ per inscriure Dani Olmo i Pau Víctor»
- Frau a Hisenda Ancelotti afirma que el Reial Madrid li va suggerir crear societats per cobrar drets d’imatge: «Mai em vaig adonar que alguna cosa no era correcta»
- Automoció Seat nomenarà ben aviat el substitut de Wayne Griffiths i Markus Haupt és el millor posicionat
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Mercat laboral Catalunya lidera la creació d’ocupació al març i supera de nou els 3,8 milions d’ocupats