aclariment ministerial
Sanitat matisa ara el seu rebuig de l'acupuntura
La ministra Carcedo anuncia que es farà un "estudi rigorós" abans d'incloure-la en la llista de pseudoteràpies

zentauroepp514001 barcelona 09 05 03 congreso de acupuntura en el colegio de m181119194202 /
El pla del Govern per a la protecció de la salut davant les pseudoteràpies està precedit per dues pàgines de documentació. En la primera, es recalca que la medicina convencional està valorada pels espanyols amb un 7,25 sobre 10. En la segona, es recorda que “el recurs a les pseudoteràpies no és residual” i es destaca que gairebé el 60% de la població creu que l’acupuntura funciona i que el 53% considera que els productes homeopàtics són efectius. De fet, acupuntura i homeopatia estan incloses en la llista d’unes cent pseudoteràpies que maneja el Govern i que serà “revisada” abans d’aprovar definitivament el pla. No obstant, la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, sembla que ha canviat de criteri, perquè aquest dilluns va explicar a Madrid que seria “agosarat” i “contradictori” per la seva part incloure tant l’homeopatia com l’acupuntura en la llista definitiva de pseudoteràpies abans d’haver realitzat una “anàlisi rigorosa”, informa l’agència Efe.
"Si aporten les evidències d’acord amb el mètode científic no seran pseudoteràpies, sinó teràpies", va remarcar Carcedo abans de reunir-se amb membres de l’Organització Mèdica Col·legial (OMS), en una ronda de contactes que inclourà tots els col·legis professionals.
Respecte a l’homeopatia (practicada en molts casos per metges), el Govern ja va anunciar una regulació concreta. Quan sigui una realitat, hi haurà productes que es venguin sense indicació terapèutica. Els que aspiren a ser etiquetats com a terapèutics hauran de demostrar la seva efectivitat.
Pràctica controvertida
Notícies relacionadesL’acupuntura –defensada també per molts metges de bata blanca– és una pràctica controvertida. De fet, en la llista inicial de pseudoteràpies que maneja el Govern està catalogada sota l’epígraf “certa base d’evidència”. Molts metges defensen que inserir agulles pel cos millora la salut en determinats problemes físics. El 2003, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va donar un suport important a aquesta pràctica a l’emetre un informe favorable en què es deia que els seus efectes s’havien demostrat en 90 afeccions. Més tard, es van comprovar els errors que l’OMS havia comès en l’elaboració d’aquest estudi. Actualment, hi ha assajos clínics que en recolzen l’eficàcia per a alguns tipus de dolor i nàusees. Però també n’hi ha d’altres que contradiuen aquesta versió. Els autors de ‘¿Truco o tratamiento?’ –rigorós manual científic sobre les teràpies i les pseudoteràpies– conclouen que “un tractament que depèn tant de l’efecte placebo és essencialment un tractament fals”.
No obstant, molts doctors defensen l’ús de l’acupuntura, realitzada, això sí, per metges especialitzats. Es tracta d’especialistes que asseguren que l’acupuntura que ells practiquen no té res a veure amb l’acupuntura clàssica xinesa.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»