Lliure elecció

Les faldilles dels uniformes escolars deixen de ser obligatòries a Galícia

Totes les forces recolzen una petició que parteix d'En Marea i que es posarà en marxa el curs que ve

faldita

faldita

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Tots els grups del Parlament de Galícia han arribat a un acord perquè, a partir del curs escolar que ve, la Xunta implanti "totes les mesures pertinents" per evitar que les escoles amb uniforme obliguin les nenes a utilitzar faldilla, i que sigui una opció que les mateixes alumnes triïn.

Aquesta mesura va ser aprovada al setembre del 2017 al Congrés dels Diputats, a instàncies d’Units Podem, per demanar al Govern la modificació de la llei d’igualtat i la d’educació per "garantir la llibertat de vestimenta i la no imposició d’uniformes per sexe".

En el cas de Galícia, les quatre forces parlamentàries s’han sumat a una iniciativa proposada per En Marea, que demanava instar la Xunta a impedir que les escoles que contemplen l’uniforme considerin aquesta peça com una obligació per a les nenes i que elles puguin decidir amb "llibertat" si la utilitzen o opten pels pantalons  per anar al centre escolar.

Igualtat i "llibertat de moviment"

"L’eliminació d’obstacles per aconseguir la igualtat també passa per l’eliminació de la vestimenta diferenciada als centres escolars", va manifestar la diputada Luca Chao durant la defensa de la iniciativa dimarts, jornada en què va assegurar que l’ús de la faldilla pot condicionar la "llibertat de moviment" de les nenes.

En aquest sentit, tot i que va reconèixer que la millor opció seria un "uniforme únic", va demanar que la Xunta impedeixi que les escoles puguin incloure un codi de vestir diferenciat per raó de sexe. "Estem ensenyant a les nostres filles a les escoles a ser guapes abans que felices, volem nenes felices que juguin als patis, que siguin lliures i propietàries de si mateixes", va expressar.

Recolzament de socialistes i nacionalistes

A la proposta d’En Marea havien avançat ja dimarts el seu recolzament tant el BNG com el PSdeG. Així, en primer lloc, la diputada nacionalista Olalla Rodil va mostrar el seu suport a aquesta petició i va considerar, a més, que el primer que s’ha de fer per "promoure la igualtat real i efectiva" en l’educació és "acabar amb el finançament públic dels centres que segreguen l’alumnat per sexe".

D’altra banda, el socialista Luís Álvarez va advertir que aquest no és un debat sobre l’ús de l’uniforme sinó sobre una obligació que impedeix que les alumnes "puguin elegir lliurement" quina roba utilitzen. I, a més, va censurar que el Govern gallec pretengués eludir les seves responsabilitats en aquesta matèria malgrat "tenir totes les competències", ja que l’Executiu central li ha demanat que sigui el que legisli sobre la matèria.

Aquestes afirmacions del socialista tenien lloc just després que el diputat del PP César Fernández Gil defensés una esmena del grup popular que demanava traslladar a l’Executiu central la necessitat de regular en matèria de vestir als centres escolars.

A més, l’esmena dels populars proposava instar la Xunta a recordar als centres escolars la necessitat d’incloure normes de vestir que no discriminin per raó de sexe i recordava que són els consells escolars els que les han d’aprovar.

Notícies relacionades

Amb tot, en la sessió d’aquest dimecres, en què es van votar les proposicions no de llei debatudes al ple, el PPdeG va permetre, amb la seva majoria, que aquesta iniciativa tirés endavant malgrat que En Marea no va acceptar la seva esmena.