María Luisa Carcedo: «La idea és que els pederastes quedin impunes»

La ministra de sanitat explica que la llei contra la violència infantil establirà un sistema de detecció precoç dels abusos

Després de la vaga de metges a Catalunya, anuncia que s'aprovarà una estratègia per donar prioritat a l'atenció primària

carcedo jlroca / periodico

6
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

María Luisa Carcedo (Santa Bárbara, Astúries, 1953) fa menys de tres mesos que és al capdavant del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, al qual va arribar des del’Alt Comissariat per a la Pobresa Infantil després de la dimissió de Carmen Montón. En aquest curt període de temps, la veterana socialista asturiana, metgessa i cirurgiana de professió, ha continuat amb les prioritats fixades per la seva antecessora, però també ha obert nous fronts, amb l’objectiu de “consolidar el sistema nacional de salut”, adaptar-lo als avenços científics, revertir les retallades i lluitar contra les desigualtats.

Des que el PSOE va arribar al poder, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Consum ha desenvolupat una intensa activitat, començant per la universalització de la sanitat. No obstant, diverses entitats denuncien que hi continua havent problemes i immigrants sense papers que, després de ser atesos, reben la corresponent factura. ¿S’ha solucionat el problema? 

No m’ha arribat cap ‘input’ que hi continuï havent problemes. El 25 de novembre vam comentar la situació amb els consellers autonòmics, ja que el reial decret és vigent, independentment que s’estigui tramitant com a llei. Quan s’aprovi definitivament, traurem el reglament que matisa i puntualitza les qüestions que cal ajustar, però la recuperació de la universalitat és vigent i no hi ha d’haver cap problema.

I si en aquest temps a una persona li arriba una factura o se li denega l’atenció, ¿què ha de fer? 

Resoldre el problema en la comunitat autònoma en qüestió. Però les administracions són responsables i no és esperable que hi hagi cap problema, més enllà d’alguna qüestió anecdòtica o puntual que no se’ns ocorri ara de casuística, però tota persona que resideixi a Espanya té dret a ser atès.

El Govern ha promès revertir a poc a poc els copagaments farmacèutics, però, si no tira endavant el pressupost, ¿es podrà fer via decret? 

Estem treballant amb l’escenari que s’aprovin els pressupostos. En el cas que això no fos possible, ja parlaríem de quin abast podrien tenir els reials decrets, quins continguts i quines quanties.

També tenen a l’agenda aprovar una llei contra la violència infantil. ¿Quins seran els seus principals continguts? 

És una llei complexa, que l’hem sotmès a molta participació de les entitats, fins i tot dels nens, que ens van suggerir diverses qüestions. A més, inclou sectorialment polítiques que afecten molts ministeris. La llei està enfocada, en primer lloc, a prevenir qualsevol tipus de violència en els àmbits on es desenvolupa la vida quotidiana dels nens. Per a això cal regular aspectes preventius i un sistema de detecció de qualsevol indicador que puguem identificar com una alerta davant d’un hipotètic cas de violència, amb protocols, per veure quins signes, quines paraules ens poden indicar una situació de maltractament. A més la llei té una part punitiva, sobre com es castiga els pederastes.

La vicepresidenta va comunicar al Vaticà que el delicte d’abusos a menors seria imprescriptible. 

Aquest assumpte encara s’està debatent. La idea és que s’estableixin terminis de manera que quan la persona ja adulta decideixi denunciar, no ho faci en un moment que prescrigui [el delicte].

¿Però ampliant els terminis o fent que el delicte no prescrigui mai? 

No està decidit. Estem treballant amb els experts en Justícia perquè tot això cal armar-ho en el nostre marc constitucional i penal. La idea és que [els pederastes] no quedin impunes i donar a les víctimes un termini assossegat i de tranquil·litat perquè puguin parlar quan considerin que estan en condicions de fer-ho i hagin aconseguit digerir el trauma.

¿La llei anirà al Consell de Ministres abans de final d’any? 

Estem treballant en l’escenari que arribi al Congrés en el pròxim període de sessions, que comença al febrer.

“Posarem de relleu l’atenció primària i li donarem el joc que ha de tenir en les patologies actuals”

María Luisa Carcedo

¿Com ha viscut la històrica vaga de metges a Catalunya? ¿Què farà des del Ministeri per millorar l’atenció primària? 

El primer que he de dir és que tenim un conjunt de professionals sanitaris que han actuant amb enorme responsabilitat durant la crisi. La preocupació de la població per la sanitat s’ha disparat, paral·lelament a les retallades, però quan les persones van als serveis sanitaris, ens diuen que estan satisfetes. Això podem atribuir-ho a l’enorme responsabilitat dels professionals sanitaris. Dit això, cal fer una renovació i actualització del paper de l’atenció primària per tornar a posar-la de relleu i en primera línia del sistema, amb una nova estratègia. El propòsit és que l’atenció primària doni resposta a les necessitats actuals, d’una banda, sobre la prevalença de determinades malalties relacionades amb la cronicitat, i per una altra, tenint en compte que les desigualtats en salut estan relacionades amb els determinants socials i ambientals.

María Luisa Carcedo, en un moment de l’entrevista amb EL PERIÓDICO / José Luis Roca

¿La clau d’aquesta nova estratègia serà que s’inverteixi més en atenció primària?

Es tracta de reforçar l’atenció primària, revisar dimensionaments i la seva funció dins del sistema. És difícil adjudicar costos, perquè moltes vegades són compartits, però es tracta de posar-la de relleu i donar-li el joc que ha de tenir en les patologies actuals.

En aquests escassos tres mesos, ha hagut d’afrontar algunes polèmiques, com les errades detectades a les pròtesis. Tot i que sigui “anecdòtic” el nombre d’afectats, l’Organització Mèdica Col·legial demana que s’aprofiti per reforçar els controls. ¿Es farà?

Actualment a la UE s’estan millorant els controls, amb nous requisits per als organismes notificats, que en el cas d’Espanya és l’Agència del Medicament i Productes Sanitaris. Estem precisament incorporant els nous requisits. I defensarem al si de la Unió les màximes exigències a aquest tipus de dispositius sanitaris, que han salvat moltes vides i han evitat intervencions molt més complicades.

Quant al Nolotil, l’associació d’afectats xifra en 43 les morts d’espanyols. A més de les recomanacions emeses per l’Agència del Medicament que no es recepti a turistes, ¿s’està investigant la situació? 

Estem alerta als efectes adversos dels medicaments i segons les dades objectives, l’Agència del Medicament actuarà, com amb la resta de productes sanitaris.

¿Donarà temps aquesta legislatura a aprovar noves restriccions al consum del tabac, en espais públics, en cotxes amb nens, com han anunciat alguns càrrecs del Ministeri?

Sempre que surt aquest assumpte, el primer que dic és que es compleixi la llei actual, també a les terrasses, on la llei defineix uns requisits i una atorgació de responsabilitats. En aquest tema hi ha hagut un avenç de la nit al dia i la població ha assumit bé totes les limitacions. No obstant, estem veient que, de nou, hi ha repunts. Per això, estem treballant en coordinació amb la UE per analitzar les noves millores a introduir-les a Espanya.

“No tenim a l’agenda regular el cànnabis, en un escenari de repunt del tabac”

María Luisa Carcedo

¿I la llei de l’alcohol que fa temps va reclamar el Congrés per delimitar encara més el consum en menors? ¿Donarà temps?

Ja ho veurem, depèn també de la tramitació parlamentària. Estem treballant bastant en aquesta llei, tant des de la Delegació de Drogues com des de la Direcció de Salut Pública. No obstant, m’agrada recordar que la majoria de les comunitats autònomes ja han legislat sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades

Quant a una altra de les substàncies addictives, el cànnabis, Podem ha anunciat que ben aviat portarà al Congrés una iniciativa per regular la marihuana, tant en el seu ús terapèutic com el lúdic. ¿Recolza que s’obri el debat? 

Nosaltres no el tenim en l’agenda. A més, en el tema de l’ús terapèutic, cal conèixer quin tipus d’efectes causa, per a quines indicacions, dins del marc de la llei del medicament.