INICIATIVA NASCUDA A ANGLATERRA
Una campanya anima les dones a no depilar-se durant el mes de gener
La iniciativa, anomenada 'januhairy', busca acabar amb el tabú del pèl femení
S'ha expandit per països de tot el món com un acte de positivitat corporal

zentauroepp46426979 190105131654
Un moviment que promou l’acceptació del pèl corporal entre les dones s’ha posat en marxa al Regne Unit coincidint amb el nou any. Ha sigut batejat amb nom de ‘januhairy’, un joc de paraules en anglès de “pelut” i “gener”, que es podria traduir en català com a ‘peluner’, i anima les dones a no depilar-se el cos durant tot el mes de gener desafiant aquest tabú social en un acte de positivitat del cos.
La idea va partir de Laura Jackson, una estudiant de 21 anys de tercer curs d’art dramàtic de la universitat d’Exeter. Ho defineix com un experiment perquè les dones s’uneixin i s’animin les unes a les altres per deixar-se créixer el pèl. “L’acceptació del pèl en la dona és encara un predicament, se’ns mostra segures amb les cames llises, les celles arreglades, les axil·les depilades, com si veritable pèl del nostre cos fos lleig i desagradable”, es queixa. I afegeix: “Estem tan acostumades a depilar-nos el cos que ens sentim estranyes amb el nostre veritable jo”.

Cartell de la campanya ‘Januhairy’.
Laura explica que va començar a deixar-se créixer el borrissol mentre preparava un llarg monòleg que reflexionava sobre la dona en la societat moderna el mes de maig passat. “Algunes parts per a mi van ser difícils i d’altres em van fer obrir els ulls sobre el tabú del cabell corporal d’una dona –explica–. Després d’unes setmanes, vaig començar a acostumar-me i em va començar a agradar el meu pèl natural, i em va agradar deslliurar-me de la incòmoda depilació i em vaig sentir alliberada i amb més confiança en mi mateixa”.
No obstant, alhora que ella se sentia millor sense l’obligació d’haver de rasurar-se, va començar a sentir una forta pressió en el seu entorn de persones que no entenien per què no es depilava. “Em preguntaven si era una qüestió de mandra, però no tenia res a veure amb això”, explica Laura. “Llavors em vaig adonar que encara ens queda molt per poder acceptar-nos els uns als altres d’una forma plena i real”, confessa. Va ser en aquell moment quan va decidir engendrar aquesta iniciativa.
Dones de tot el món
Laura, originària de Kinton, al centre d’Anglaterra, va crear comptes a Twitter, Instagram i Facebook. El logo són unes cames peludes creuades amb uns mitjons vermells que va crear un amic seu. El ‘januhairy’ s’inspira en altres iniciatives com el ‘novembeard’, quan els nois al novembre es deixen barba, o el ‘movember, quan els homes es deixen mostatxo. De moment està tenint un gran impacte i s’estan inscrivint dones del Canadà, els Estats Units, Rússia, França i Espanya.
Notícies relacionades“No és una campanya d’ira en contra de la gent que no veu el pèl corporal com a una cosa normal, sinó un projecte per a tot el món per saber més sobre visió d’un mateix i dels altres”, recalca Laura. Trenca barreres socials, normes socials no escrites, però, per damunt de tot, és un alliberament.
També ha creat un ‘crowdfunding’ per recollir diners per a ‘Body Gossip’, una organització benèfica que combina art i educació perquè totes les persones “puguin veure la millor versió de si mateixos i lluir la seva pròpia marca de bellesa”. Té un programa per a nens de secundària per ajudar-los a acceptar el seu cos tal com és, més enllà dels cànons socials.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Presentador de ‘Col·lapse’ a TV3 Ricard Ustrell farà un parèntesi en la seva carrera televisiva
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Flick demana protegir els àrbitres abans de la final: "No respectar-los és no tenir fair play"
- Horari i on veure el funeral del papa Francesc per televisió
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina