reivindicació laboral

Bombers de la Generalitat: «A Badalona vam fer el que vam poder amb els mitjans que teníem»

Els sindicats adverteixen que sense l'ajuda de Barcelona aquest incendi hauria acabat pitjor

El foc de Sant Roc despulla les deficiències de personal i material que afligeix el cos d'emergències

yo1hwmscu3zev1t27xwcr21100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

“Cal donar les gràcies a aquest de dalt”, diu el sergent Emilio Cuadrado, cap de la dotació de Badalona que va arribar en primer lloc a l’incendi del barri de Sant Roc, en què van morir tres persones i van resultar ferides unes altres 29 dissabte passat. Està assenyalant una figura de San Joan de Déu, el patró dels bombers.

La dotació del parc de Badalona va arribar al foc amb vuit bombers i una autoescala. “Hi havia flames a la primera planta i també a la quarta, cinquena i sisena”, explica Cuadrado. Les finestres eren plenes de gent que demanava auxili. “Ni en una pràctica les coses surten tan bé, perquè en tot just tres minuts l’escala es va elevar i la cistella va posar fora de perill una família sencera”.

Rescat arriscat

Aquell va ser un rescat arriscat perquè va superar el pes màxim de l’autoescala carregant-la amb tots els adults i nens que demanaven socors, tal com va avançar aquest diari. “S’hauria pogut bloquejar tranquil·lament”, avisa Cuadrado, que assenyala de nou la figura del patró. Abans que l’escala superpoblada descendís, el sergent va envoltar l’edifici per veure com estava la façana interior.

“Era dantesc”, recorda. Hi havia persones precipitades, d’altres que amenaçaven de saltar, un guàrdia urbà de Badalona enfilat a una escala sostinguda per voluntaris provant de baixar veïns de la tercera planta i l’heroi marroquí fent viatges per les tuberies per rescatar els seus fills i els dels veïns. Un quadro acabat per columnes de fum negre que en aquell instant –i això no ho sabia Cuadrado– asfixiaven mortalment els tres morts dels pisos superiors. “A les víctimes els diem que ens hi solidaritzem i que vam fer tot el que vam poder amb els mitjans que teníem. El correcte hauria sigut que la primera dotació hagués sigut de 30 bombers i treballar amb 3 autoescales. Però la societat està com està”.

Barcelona arcangèlica

A les 9.27 hores, nou minuts després, va arribar al sinistre la dotació de la flota de l’Ajuntament de Barcelona, cos diferent al de la Generalitat. S’hi van presentar amb 25 bombers i una autoescala que van situar a la part posterior. Llavors sí que es va poder començar a contenir l’emergència, rescatant i atacant el foc pels dos costats, simultàniament. “¿Però què hauria ocorregut si aquest incendi es declara lluny de la corona metropolitana i no s’hagués pogut comptar amb el recolzament del cos barceloní?” pregunta Antonio Del Río, d’UGT.

Aquest dimarts, els sindicats de Bombers de la Generalitat han fet una roda de premsa per avisar que la falta de personal i d’efectius és tan apressant que s’està “jugant amb foc”. Des de l’1 de desembre, quan va començar una protesta interna al cos d’emergències consistent a no fer més hores extres per fer aflorar el dèficit estructural que afligeix el cos de Bombers, el 75% dels parcs estan “sota mínims” i cada dia n’hi ha alguns que “ni tan sols poden obrir”. “La precarietat és extensible a tot Catalunya, l’any passat vam fer 500.000 hores extres”, recalca Marc Guix, de CCOO.  

En molts punts del territori català les emergències es cobreixen amb dotacions de “tres bombers”. Això significa que “un condueix el camió i a l’arribar a la destinació es queda maniobrant la bomba d’aigua i els altres dos han d’afrontar en solitari el servei, rescatant possibles persones atrapades i tractant alhora d’apagar les flames”, aclareix Manuel Titos, del CSIF. “Està en joc la nostra seguretat però també la del ciutadà”. És un discurs calcat al dels Mossos d’Esquadra. Segons els funcionaris catalans, que integren tant els serveis de seguretat com els d’emergències, la falta de recursos els està portant al límit.

Els camions de l’Ajuntament de Barcelona que van actuar a Badalona eren nous. Van arribar amb ambulància, metge i begudes isotòniques. Els seus vestits es van enviar a descontaminar després del foc. “Els nostres camions tenen 12 anys, no hi havia ambulància ni metge –com en el 80% dels dies–, l’aigua va arribar una vegada començada la intervenció i els nostres vestits es netegen anualment, o a les cases dels bombers, assegura, fent una comparació, Del Río.

Consells de prevenció

Notícies relacionades

El foc de Badalona es va originar, asseguren els sindicats, perquè els llogaters que ocupaven il·legalment el 1r 2a de la finca havien punxat la llum. I es va estendre perquè els veïns dels pisos superiors van obrir la porta de casa seva i van facilitar l’‘efecte xemeneia’ que va convertir l’escala comunitària en un tub de foc que es va aixecar fins a la vuitena planta. “Convindria que els Bombers s’acostessin als barris més vulnerables per donar consells de prevenció, però això és una cosa que ara mateix ningú es planteja, perquè fins i tot falten mans per actuar reactivament”.

L’exemple de Badalona interpel·la a la Generalitat “perquè posin remei urgentment a la situació dels Bombers”, llança Joan Carles Cerdan, de CATAC.