Els col·lectius feministes es concentraran davant el Parlament andalús el 15 de gener

Serà el tret de sortida a una "campanya constant i permanent" contra Vox, prèvia al 8-M

Més de 100 col·lectius demanen al PP i Cs que no "negociïn" els drets de les dones

20190109 420775 manifiestofeministar 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Els plantejaments contraris a la llei de violència masclista de Vox han posat en peu de guerra les organitzacions feministes. Més de 100 organitzacions de dones han subscrit un manifest titulat ‘Ni un paso atrás’, que va ser difós aquest dimecres en una multitudinària roda de premsa a Madrid i en 20 ciutats espanyoles més. Va ser l’acció inicial o la "casella de partida" a un conjunt de mobilitzacions que duran a terme en les pròximes setmanes i que, com a plat fort, inclouen una gran concentració davant del Parlament andalús el 15 de gener, data estimada per a la investidura del nou president d’aquesta comunitat. 

La mobilització es reeditarà a la tarda a totes les províncies andaluses. A partir d’aquí, els col·lectius feministes avisen que duran a terme una "campanya constant i permanent" amb la vista posada a escalfar motors de cara al 8-M, Dia Internacional de la Dona Treballadora, jornada que no dubten que els plantejaments "masclistes" de Vox seran protagonistes. 

A més a més, associacions com la Federació de Dones Progressistes o Dones Juristes Themis estudiaran la possibilitat de sol·licitar la il·legalització del partit ultra i de querellar-se contra els seus líders per injúries i calúmnies. Tot i que, segons va admetre la presidenta de Themis, María Ángeles Jaime de Pablo, aquestes vies són "llargues i costoses" i no produeixen resultats immediats. La il·legalització es fonamentaria en el fet que Vox vulnera el principi d’igualtat recollit a la Constitució, si bé, tindria poques opcions de tirar endavant perquè, fins ara, l’única prohibició que ha tirat endavant, la de Batasuna, es va basar en què justificava la violència d’ETA.

Les crides

Els col·lectius citats van fer una crida a la societat perquè secundi les seves mobilitzacions i, abans que es conegués l’acord entre el PP i Vox que farà president d’Andalusia el popular Juan Manuel Moreno, van demanar al partit conservador i a Cs que no accedissin a les "pretensions i imposicions" de Vox, que al principi va reclamar derogar les lleis andaluses contra la violència masclista, d’igualtat i de recolzament al col·lectiu LGTBI. Tot i que en el pacte no s’inclouen les derogacions, el PP ja ha començat a cedir a l’equiparar totes les violències i mostrar-se a favor d’ampliar les garanties i la protecció dels homes que també pateixen agressions familiars.

Notícies relacionades

En referència a això, les organitzacions feministes no neguen l’existència d’una "violència familiar" però van precisar que el motiu d’aquesta no és la desigualtat "estructural". A més, la seva incidència és molt menor, la seva resposta està recollida al Codi Penal i, per tant, no necessita una llei específica. "No es legisla a Espanya sobre les excepcions, sinó sobre un fenomen social, que és el masclisme", va sentenciar Ana María Pérez del Campo, presidenta de la Federació de Dones Separades i Divorciades.

Com l’Holocaust

El manifest deixa clar que un partit extraparlamentari, com Vox, no pot derogar la llei estatal contra la violència masclista i avisa els ultres que "negar la violència de gènere" i les seves xifres alarmants –47 dones mortes el 2017 i 946 des que hi ha estadístiques– és com negar l’Holocaust jueu. Així mateix compara la formació d’extrema dreta amb el Ku Kux Klan, a l’incloure en el seu programa un "intolerable retrocés dels drets de les dones" que condueix a l’"època franquista, la dona submisa, l’esclava paridora al servei de l’home". “No ho permetrem”, conclou.