PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA
Tercera víctima de Montserrat: "Tots sabien que el germà Andreu grapejava"
Després de la revelació de Miguel Hurtado, EL PERIÓDICO entrevista una altra víctima del mateix monjo benedictí
J. R. Martínez aclareix que ho explica ara "simplement per deixar testimoni d'aquella època"
zentauroepp46736310 montserrat190127201816
Miguel Hurtado va ser la primera víctima que va revelar públicament, a través d’aquest diari, els abusos sexuals comesos pel monjo Andreu Soler i "la seva ocultació" per part del monestir de Montserrat. Una setmana després, el diari ‘Ara' n’ha localitzat una segona víctima, Ricard Zamora. I EL PERIÓDICO n’ha entrevistat una altra més, la tercera, J. R. Martínez (Almeria, 1955).
Es tracta de tres víctimes que no es coneixen entre elles i d’edats molt diferents. Soler en va abusar ficant-se al seu llit i fent-los tocaments als genitals. En els dos primers casos, a més, el monjo es va servir de la mateixa estratègia: parlar-los de la masturbació mentre els grapejava per remarcar-los que no havien de caure-hi. Hurtado va patir aquests abusos entre 1997 i 1998. Zamora explica que els que ell va patir van tenir lloc el 1978. Martínez els situa, fins i tot abans, el 1971.
Soler és el fundador del moviment escolta de l’abadia, 'els nois de servei', i en va ser el responsable durant 40 anys. Va morir el 2008 i, un any abans, l’abadia, malgrat estar al corrent dels fets denunciats per Hurtado, li va retre homenatge amb la publicació d’un llibre amb les seves memòries, 'Escoltisme i Montserrat’ (L’Abadia de Montserrat, 2007).
Al documental 'Examen de conciencia', emès per Netflix i dirigit per Albert Solé, que inclou l’experiència d’Hurtado a Montserrat, aquesta víctima aclareix que ha decidit denunciar-ho públicament perquè necessita saber si hi va haver més víctimes de Soler –ha obert el compte de correu 'abusos.montserrat@gmail.com'–. Ara ja ho sap, almenys n’hi va haver dos més. "És agredolç. D’una banda, lamento que més persones passessin pel mateix que jo i que estiguem parlant d’un depredador sexual. D’una altra, sento tranquil·litat perquè crec que ja ningú podrà dir que menteixo".
A Montserrat a fregar plats
La primera vegada que J. R. Martínez (Almeria, 1955) va veure el monestir de Montserrat es va quedar mut, explica en una conversa telefònica amb aquest diari. Tenia 15 anys i havia arribat amb tren des d’Andalusia perquè sabia que hi buscaven joves per treballar durant l’estiu. Es va deixar portar per "la inquietud de l’edat" i per la necessitat "de treure’s alguns diners".
Durant cinc estius, entre els anys 1970 i 1975, va acudir a l’abadia per ajudar els monjos. "Els dos primers anys vaig fregar plats. Els següents, vaig netejar les taules. Entre la segona quinzena de juny i la primera de setembre, Montserrat rebia moltíssims turistes, i per això hi havia ocupació per a nois com jo".
J. R. Martínez, més o menys a l’edat en què va deixar d’acudir al monestir, després de treballar-hi durant 5 anys.
Va ser una etapa que recorda bé. En realitat, admet, va ser "meravellosa". Perquè al monestir, o més ben dit, dins de la comunitat de treballadors contractats al monestir, va provar "l’haixix", va veure com vestien i es comportaven "els hippies", va conèixer com pensa "un anarquista" i va escoltar "un disc de Lou Reed". També va topar amb el "germà Andreu". Encara que aquest capítol hauria continuat amagat al seu cap si Miguel Hurtado no hagués revelat fa una setmana que el mateix monjo va abusar d’ell a finals dels 90.
Escapada a una ermita
El germà Andreu Soler era el que més relació tenia amb els joves. Amb els que havien anat fins a la muntanya a treballar, exercia d’enllaç amb el monestir. Sovint, els convidava a fer una escapada fins a una ermita pròxima. "Soler hi muntava activitats". A la nit, el monjo era qui decidia com es distribuïen en els pocs llits disponibles. A l’estiu de 1970, "o potser va ser el de 1971", a Martínez li va tocar dormir amb el monjo.
"Es va passar la nit sencera grapejant-me, també als genitals". Va ser un abús sigil·lós, que el va deixar "en estat de xoc", perquè a aquesta edat encara "estava descobrint de què anava tot això". El context tampoc hi ajudava: el d’una Espanya que seguia sota el franquisme i que impedia actuar contra "un religiós". Va optar per concentrar-se a evitar el germà Soler a partir de llavors i a "oblidar" l’episodi. Va aconseguir la primera cosa, no així la segona.
"No me n’ha quedat cap seqüela, però per més anys que hagin passat el tinc present. També recordo bé que entre els companys es donava per descomptat que Soler tenia la mà solta. No m’explico per què ningú a Montserrat hi va intervenir, resultava evident que deixar-lo a càrrec dels joves no era adequat", raona.
Martínez, que va estudiar Periodisme i va col·laborar en el passat amb el diari 'El País’, remarca que no vol participar "a cap espectacle mediàtic ni demanarà diners". Simplement ho explica. "Perquè és el que hi havia en aquella època, de la qual em va tocar ser testimoni, i a l’abadia havien de saber el que passava amb Soler –prossegueix–. No dic que tinguessin constància per escrit d’una denúncia, perquè això llavors es gestionava amb obscurantisme, però sí que crec que devien veure almenys el mateix que veia tothom".
Miguel Hurtado a Barcelona, el dia de l’entrevista amb EL PERIÓDICO. /
Comissió en marxa
Notícies relacionadesEls abusos que van patir Martínez i Zamora van passar mentre Cassià Just era l’abat de Montserrat. El 1989, Just va cedir el càrrec a Sebastià Bardolet, que va ser al capdavant del monestir fins a l’any 2000, el període en què es van produir els tocaments revelats per Hurtado. Aquell any, Bardolet va deixar pas a Josep Maria Soler, que va enviar el monjo Andreu Soler al monestir d’El Miracle.
Fonts de Montserrat expliquen que desconeixen el cas de Martínez –no va arribar a denunciar-ho–, però remarquen que aquesta setmana per primera vegadaes reunirà la comissió organitzada per analitzar el cas del germà Soler i demanen a les víctimes d’abusos sexuals que es posin en contacte amb l’abadia enviant un correu a 'transparencia.montserrat@gmail.com'.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034