Davant la costa d'Almeria

Una roca d'un asteroide genera una bola de foc sobre el sud d'Espanya

La pedra s'ha destruït per complet a l'atmosfera sense que cap fragment arribés a caure al mar

asteroidecomplejohita

asteroidecomplejohita

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Una roca procedent d’un asteroide ha entrat bruscament a l’atmosfera terrestre cap a les 1.30 hores d’aquesta matinada i ha generat una gran bola de foc sobre el sud del país, que ha pogut ser vista des de gran part d’Espanya i que ha sigut gravada pels detectors del Complex Astronòmic de La Hita, al municipi de La Puebla de Almoradiel (Toledo).

Aquests detectors treballen en el marc del Projecte SMART, que té per objectiu monitorar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar, ha informat en un comunicat la Fundació Astrohita.

L’esdeveniment ha sigut analitzat des de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa per l’investigador responsable del projecte, el professor José María Madiedo, de la Universitat de Huelva.

72.000 quilòmetres per hora 

Aquesta anàlisi ha permès determinar que la roca que ha originat aquest fenomen ha entrat a l’atmosfera a uns 72.000 quilòmetres per hora sobre el mar Mediterrani, davant la costa d’Almeria, i que aquesta enorme velocitat ha fet que la roca es tornés incandescent i generés una brillant bola de foc a una altitud d’uns 116 quilòmetres sobre el nivell del mar.

Notícies relacionades

El fenomen ha aconseguit una brillantor superior al de la Lluna plena, per això ha pogut ser vist des de més de 500 quilòmetres de distància i la roca s’ha destruït completament a l’atmosfera, sense que cap fragment arribés a caure al mar. 

A més del Complex Astronòmic de La Hita, la bola de foc ha pogut ser gravada també pels detectors que el Projecte SMART opera als observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), La Sagra (Granada), Sierra Nevada (Granada) i Sevilla.