LA SEGURETAT CIUTADANA
La vigilància dels jutjats deixa sota mínims els Mossos
El desplegament de 470 agents en 70 seus judicials redueix el nombre de patrulles al carrer
Una reunió de comandaments policials a Interior estudia com solucionar la falta d'efectius
zentauroepp46873389 mosso ciutat justicia190208134330 /
El mig miler de mossos que es necessiten per vigilar les 60 seus judicials que hi ha a Catalunya després de l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), generada per l’abocament d’excrements a diversos jutjats per protestar pel judici del procès, ha deixat sense efectius policials bona part del territori. No obstant, tant la Conselleria d’Interior com els Mossos d’Esquadra afirmen que no deixen de complir l’ordre judicial.
El descens d’agents en servei és tan important que algunes comarques no tenen patrulles policials a les nits i, en altres casos, durant tot el dia. Els únics dos agents disponibles en un cotxe han de vigilar un jutjat que només poden abandonar si passa una cosa greu, i tot i així amb autorització expressa dels comandaments. Això és el que està passant aquesta setmana en la denominada Àrea Bàsica Policial de Terra Alta.
Ni prevenció ni reacció
“Si ja teníem pocs efectius per fer la funció preventiva del patrullatge, perquè fa molts anys que estem sota mínims, ara ja tampoc podrem fer adequadament la funció reactiva per falta de patrulles als carrers”, explica Toni Castejón, del Sindicat Autònom de Policia (SAP-Cepol), el majoritari en el cos. Per a Castejón, passaria per fer més hores extres “però augmentat-ne l’import, que actualment és de 16 euros, menys fins i tot que una hora normal”.
Fonts de la Conselleria d’Interior han explicat que aquest divendres hi ha una reunió entre comandaments del cos, en el qual treballen uns 16.000 agents, per decidir d’on treuen els efectius necessaris per a la denominada 'operació Toga'. El càlcul aproximat d’agents és de 460, tenint en compte que es tracta de protegir dia i nit 60 dependències judicials a tot Catalunya amb una dotació mínima de dos mossos en un cotxe per tanda (són tres torns al dia). Encara que també es podria plantejar fer les vigilàncies amb un sol agent en lloc de dos, cosa que els sindicats policials no acceptarien.
Un cotxe disponible a Ciutat Vella
A mesura que passen els dies des que l’actuació dels CDR a la Ciutat de la Justícia, entre altres jutjats, la falta d’agents s’està cobrant els primers efectes. Ahir mateix, al districte barceloní de Ciutat Vella estava prevista la sortida de tres patrulles en cotxes en el torn de tarda. Una va haver de fer vigilància estàtica a la Sagrada Família a causa de l’alerta terrorista, una altra va fer una custòdia hospitalària i només la que quedava va poder patrullar a la zona més calenta de la ciutat.
També a Barcelona, la reunió que havien de fer aquesta setmana l’ajuntament, la Generalitat i els operadors de transport Renfe i Metro s’ha ajornat a la setmana que ve. En aquesta reunió s’ha de fixar el nombre d’agents que posaran Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, així com el de vigilants de les dues empreses de transport, per desallotjar permanentment el vestíbul subterrani de la plaça de Catalunya i quedar-s’hi diverses setmanes perquè no tornin els manters.
Oficina de denúncies tancada
Entre altres exemples, algunes fonts afirmen que hi ha municipis on directament han hagut de tancar durant alguns moments les oficines d’atenció ciutadana (OAC), on es presenten les denúncies, perquè els escassos efectius han d’estar vigilant una seu judicial. Malgrat l’obligatorietat d’haver de recollir denúncies de ciutadans a qualsevol comissaria, quan hi ha pocs efectius es convida el ciutadà a tornar-hi en un altre moment perquè no hi ha personal. Aquesta setmana ha passat, per exemple, a Esplugues de Llobregat.
Però fins i tot a Badalona, amb una especial afectació en qüestions de seguretat ciutadana, també les escasses patrulles han hagut de reduir la presència als carrers. “Encara que en aquest últim cas una patrulla està fixa en una seu judicial i les altres van passant sovint per les restants”, afirmen aquestes fonts.
Por d’una desgràcia
El temor dels policies consultats és que es produeixi un succés greu, com per exemple un tiroteig, i es tardi a reaccionar. “Però fins que no hi hagi una desgràcia no s’hi posarà remei, com ja va passar en l’incendi de Badalona, on va caldre que hi haguessin alguns morts per constatar la falta d’efectius i mitjans de Bombers de la Generalitat. Només llavors es van començar a prendre mesures”, afirma un dels agents.
Recórrer a vigilants
Notícies relacionadesAquest nou exemple de la falta de policies autonòmics es produeix la mateixa setmana en què el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha fet diverses picades d’ullet a la incorporació dels vigilants privats a la seguretat pública, sobretot en urbanitzacions de municipis del Maresme, com va dir ell mateix als alcaldes de la zona.
Buch també va reiterar aquest dijous en un acte del Dia Català de la Seguretat Privada a Terrassa, que "la col·laboració i cooperació entre els diferents col·lectius de la seguretat a Catalunya és molt important".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista