Un superaliment
Llegums: un benefici per a la salut i per al planeta
L'ONU celebra aquest diumenge el Dia Mundial d'aquest aliment i demana duplicar-ne el consum com a eix d'una dieta sana
zentauroepp24053615 club tr3sc varias legumbres en las cucharas de porcelana 161114124427
Duplicar el consum de llegums millorarà la salut de la població i la sostenibilitat del planeta, segons ha asseguratl’Associació de Llegumbristes d’Espanya (ALE) amb motiu de la celebració, aquest diumenge, del Dia Mundial dels Llegums, declarat per l’Organització de les Nacions Unides.
De fet, aquesta afirmació és la que han llançat les últimes setmanes entitats del nivell de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) o la revista científica ‘The Lancet’. I és que, segons la resolució aprovada a proposta de Burkina Faso i altres països, els llegums són “vitals” per a la seguretat alimentària mundial, ja que la seva producció és “molt barata” i mediambientalment sostenible i les seves qualitats nutricionals els fan indispensables per a la dieta de milions de persones.
“Els llegums, en totes les seves varietats, constitueixen un referent quant al contingut en energia i nutrients i són un aliment que encaixa amb els principis característics de la dieta mediterrània tradicional. Els llegums ens aporten un 20% o 30% de proteïna d’origen vegetal no associades a greixos saturats; aporten fins un 55 per cent d’hidrats de carboni, sobretot complexos; i ens aporten una cosa fonamental que ens acostuma a faltar, la fibra”, ha dit el president de la Fundació Espanyola de la Nutrició, Gregorio Varela Morillas.
A més, prossegueix, no tenen pràcticament greix i el poc que tenen és d’origen poliinsaturat, més saludable; i aporten micronutrients, vitamines i minerals del tipus de calci, ferro, magnesi, vitamines B1 o vitamina B2, entre d’altres. Per això, segons el seu parer, menjar llegums dos o tres vegades a la setmana, com recomana l’Organització Mundial de la Salut, és una decisió “intel·ligent”.
Dos o tres racions a la setmana
“Si en les nostres vides hem de prendre decisions sobre què hem de menjar o com hem d’alimentar-nos, sens dubte optar pels llegums en quantitats de dos o tres racions, i fins i tot més, per setmana, és una magnifica decisió per a la nostra salut i el nostre futur”, ha afegit l’expert.
En aquest sentit, el president d’ALE, Antonio Caballero, ha avisat que el descens del consum de llegums les últimes dècades ha portat que, en aquests moments, d’aquestes tres racions recomanades per l’OMS només s’arribi a una ració per setmana. En concret, des de 1974 fins al 2015 el consum de llegums a Espanya ha baixat entorn del 73%, si bé amb motiu de l’Any Internacional dels Llegums, el 2016, el consum ha remuntat una mica, però s’és “molt lluny” del que demana l’OMS i des de tots els estaments, tant públics com privats han d’intentar incentivar el consum de llegums.
Més de 5 quilos per persona a l’any
La idea en què treballen conjuntament tant des de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), com des de la FEN i l’ALE, és que a Espanya es passi dels 3,3 quilograms per persona a l’any de consum de llegums actual a més de 5 quilograms per persona a l’any.
“Hem d’adonar-nos que hi ha una altra manera de consumir llegums, ja sigui en amanides, plats vegans, postres, batuts energètics; hi ha múltiples maneres de consumir llegums i amb els formats que ofereix el mercat, com llegums cuits de vidre o plats de llegums preparats. No hi ha excusa per dir que no pots consumir llegums”, ha afegit Caballero.
D’altra banda, els experts han recordat que l’ONU ha destacat el paper dels llegums com a motor econòmic de moltes zones rurals i, especialment, l’ajuda que suposa a les dones als països en desenvolupament. “L’objectiu número u de la FAO és acabar amb la gana al món per a l’any 2030 i els llegums són un aliment excepcional que té una gran qualitat des del punt de vista proteic, com fibra, sense greixos, com a font de vitamines, minerals”, ha afegit el representant a Espanya de la FAO, Ignacio Trueba.
Finalment, ha recordat que la FAO també té clar que el cultiu de llegums és clau quan parlem de la sostenibilitat del planeta. “La producció i el consum de llegums és una arma fonamental per lluitar contra el canvi climàtic. Els abonaments fertilitzants nitrogenats són cars, contaminen i consumeixen energia. No obstant, els llegums no necessiten aquest tipus de fertilitzant, estalvien recursos i contribueixen a la fertilitat del terra per millorar la producció d’aliments”, ha conclòs.
Europa Press
Temes:
HEALTH
Notícies relacionadesTREATIES & INTERNATIONAL ORGANISATIONS
POLITICS
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia