pacte 'in extremis'
La UE tanca un acord polític per reformar les regles sobre drets d'autor
La nova directiva sobre el 'copyright' neix amb l'objectiu d'adaptar el terreny de joc a l'era digital
zentauroepp6161890 google190213221129 /
Les negociacions interinstitucionals entrel’Eurocambra, el Consell i la Comissió Europea han aconseguit tancar 'in extremis’ aquest dimecres un acord polític sobre la reforma dels drets d’autor a la Unió Europea. La nova directiva sobre el 'copyright’,que ara haurà de ser formalment aprovada pels Vint-i-vuit i el Parlament Europeu, neix amb l’objectiu de modernitzar les regles per adaptar-les a la nova era d’internet i garantir una remuneració més justa de les plataformes com Google o Facebook a tot tipus de creadors, inclosos músics, artistes, educadors i periodistes quan comparteixen els seus treballs.
“Les negociacions han sigut difícils però el que compta al final és que tenim un resultat just i equilibrat, llest per a l’Europa digital”, ha valorat el vicepresident de la Comissió Europea i responsable del mercat únic digital. Andrus Ansip. L’acord polític permetrà adaptar les regles de drets d’autor al món actual, on els serveis de transmissió de música, plataformes de vídeo a comanda, agregadors de notícies i plataformes de contingut pujat per l’usuari s’han convertit en les principals portes d’accés per a treballs creatius i articles de premsa.
L’acord ha sigut possible després de dos anys d’intenses negociacions, moltíssima polèmica, una campanya de pressió sense precedents entre defensors d’un internet lliure i creadors amb amenaces de mort incloses, gairebé una vintena de reunions tècniques i una desena de diàlegs a tres entre els negociacions de les tres institucions. “És una peça crucial del nou mercat únic digital. Un marc legal més clar reforçarà els sectors cultural i creatius”, ha valorat la comissària Mariya Gabriel.
“És un bon acord que salvaguarda els drets dels titulars i els usuaris”, ha afegit, satisfet, l’eurodiputat i negociador de l’Eurocambra, Axel Voss. “Ja no hi ha ambigüitat. Aquesta llei canviarà de forma fonamental internet tal com el coneixem si s’aprova en la votació final”, ha lamentat l’eurodiputada alemanya del Partit Pirata, Julia Reda.
Més garanties per als creadors
La reforma reforça la posició de creadors, artistes, músics i autors al donar-los més garanties sobre la seva remuneració quan els seus continguts o fragments d’obres es comparteixen en plataformes com Youtube, Facebook o bé en agregadors de notícies com Google. L’article 13 obligarà els gegants d’internet a identificar i filtrar de forma automàtica els continguts per garantir una protecció adequada.
Aquestes plataformes hauran d’obtenir autorització dels titulars dels drets i en cas de rebre-la garantir que les obres protegides –siguin fotos, textos o música– siguin remunerades si són reproduïdes. Si el creadors no volen autoritzar-ho hauran de bloquejar els continguts. Segons els més crítics com Reda, aquesta exigència limitarà la llibertat d’expressió, ja que obligarà a filtrar pràcticament tots els continguts.
Enciclopèdies en línia i 'start-ups'
Notícies relacionadesL’acord també especifica que pujar treballs a enciclopèdies en línia de forma no comercial, com Viquipèdia, o plataformes de ‘software’ de codi font obert, com GitHub, quedarà exclòs automàticament de la normativa. A més les ‘start-ups’ estaran subjectes a obligacions més lleugeres que les més establertes. La reforma també garantirà que compartir fragments d’articles de notícies no comprometrà els drets del mitjà de comunicació que va produir l’article compartit.
No obstant, hi haurà disposicions per evitar que els agregadors de notícies abusin d’aquesta assignació. Per exemple, un “fragment” podrà continuar apareixent a les notícies de Google News però sempre que sigui “molt breu”. La nova directiva també garanteix que pujar a internet obres protegides amb un objectiu de crítica, revisió, caricatura, paròdia o cita estarà protegit, cosa que garanteix que els mems i gifsontinuaran estant disponibles i es podran compartir a les plataformes en línia.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia