ESTAFA I FALSEDAT DOCUMENTAL

Demanen 9 anys a un estafador amb cèl·lules mare que va enganyar 400 famílies

Cobrava entre 1.800 i 2.200 euros pels suposats serveis de conservació i anàlisi de les cèl·lules

undefined40521543 sevilla 11 10 2017 fotograf a facilitada por la junta de and190217121533

undefined40521543 sevilla 11 10 2017 fotograf a facilitada por la junta de and190217121533

2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional jutja des de dilluns un acusatd’estafar la conservació de cèl·lules mare del cordó umbilical, pel que cobrava entre 1.800 i 2.200 euros, “fingint mantenir una relació mercantil d’emmagatzematge i conservació de les mostres amb laboratoris” que era inexistent.

Unes 400 famílies es van veure perjudicades per aquesta estafa, per la qual s’enfronta a una petició de 9 anys de presó i per un altre delicte de falsificació de document oficial, així com a una multa de 4.320 euros per cada delicte i a indemnitzar els afectats amb quantitats que oscil·len dels 2.250 als 240 euros.

Va ser acomiadat

Segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia, l’acusat, Raúl Conejero López, nascut a Alcoi (Alacant), va exercir des del 2009 fins al 16 de febrer del 2011 “el càrrec d’agent comercial” de l’empresa Stem Cell a Espanya, “principalment per a la zona de Llevant, la Comunitat Valenciana, Múrcia i algunes zones de Castella-la Manxa”.

En aquesta tasca, es dedicava a contactar amb els serveis de ginecologia dels hospitals de la zona citada i, després de fer xerrades informatives amb les pacients interessades, contractavala crioconservació de les cèl·lules mare obtingudes del cordó umbilical dels nounats.

Posteriorment remetia les mostres al laboratori MLB Medical Laboratories of Bonn, a Alemanya, que s’encarregava d’emmagatzemar-les “i remetia als pacients diversa documentació mèdica en què s’aportava l’anàlisi genèric de les mostres i es facilitava el nombre de registre i d’emmagatzematge”.

Després de ser acomiadat de l’empresa, l’acusat “va continuar utilitzant el nom comercial de Stem Cell” i “aprofitant la credibilitat professional que li atorgava” aquesta, ja falsa, representació comercial, “va crear la societat Representaciones Biomédicas Levante i les marques comercials Instituto Celular i Criocell”.

Laboratoris inexistents

D’aquesta manera, va contractar “amb nombrosos clients la recollida i conservació simulada de les mostres, a qui entregava diversa documentació simulada en què apareixien laboratoris inexistents”.

A més, “simulava la firma de metges dels laboratoris en certificats amb els resultats de les anàlisis de cèl·lules mare de sang del cordó umbilical extret durant el part”.

Tot això, “fingint mantenir una relació mercantil d’emmagatzematge i conservació de les mostres amb laboratoris amb què no havia contractat o amb laboratoris a qui havia remès les mostres i no havia abonat l’import pactat per a la crioconservació”.

En aquest últim cas, l’acusat va cobrar als perjudicats quantitats, d’entre 1.800 i 2.200 euros, “de les quals es va apropiar sense destinar-les al pagament dels serveis contractats”, i va enviar les mostres a un laboratori a Suïssa i un altre al Regne Unit.

Notícies relacionades

Després, als clients els remetia “diferents certificats d’anàlisi de mostres simulant la firma del metge que havia practicat l’anàlisi”, principalment va falsificar la de tres metges alemanys.

A més, va contractar una persona, “que desconeixia la veritable activitat de l’acusat”, perquè confeccionés diferents pàgines web i dominis “per simular l’existència d’una empresa amb solvència dedicada a la crioconservació de cèl·lules mare” per apuntalar l’estafa.