COL·LECTIU VULNERABLE

Alerta per l'increment d'estafes a gent gran a Catalunya

Els delictes contra les persones de més de 65 anys van augmentar un 40% l'any passat

Els Mossos d'Esquadra posen en marxa noves mesures per frenar aquestes accions

zentauroepp47178464 barcelona  01 03 2018 persona mayor entrando en entidad banc190301185036

zentauroepp47178464 barcelona 01 03 2018 persona mayor entrando en entidad banc190301185036 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Les persones majors de 65 anys constitueixen un col·lectiu que preocupa, i molt, als Mossos d’Esquadra. Entre altres coses perquè l’any passat aquest col·lectiu va patir 6.758 delictes d’estafa, cosa que suposa un 40% més que el 2017 (4.397) i el 2016 (4.160). La seguretat de la cada vegada més àmplia població anciana catalana, que ja suposa el 19% del total (1,4 milions de potencials víctimes), manté en alerta els cossos de seguretat, que investiguen noves fórmules per prevenir aquests delictes en un grup tan vulnerable.

“Hi ha diferents modalitats d’estafa contra les persones grans. Unes es posen de moda i després sembla que desapareixen. L’estiu de l’any passat vam tenir moltes denúncies pel fals revisor del gas en les últimes setmanes estan pujant les trucades del fals advocat o el policia que demana diners per alliberar un fill”, explica Albert Oliva, inspector en cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana dels Mossos.

Un distreu i l’altre roba

Els estafadors de la falsa inspecció del gas pràcticament ja no actuen des que l’estiu passat una complexa investigació va permetre detenir cinc homes que des de l’any anterior s’organitzaven per entrar a les vivendes de persones grans a qui trucaven primer per telèfon per concertar la revisió del gas o de la llum. Els falsos operaris fins i tot vestien armilles grogues per donar més credibilitat al seu paper. Una vegada dins del pis, mentre un distreia la víctima, l’altre aprofitava per emportar-se el que podia. També els demanaven diners i fins i tot el número pin de la targeta o la llibreta per treure’ls diners de l’entitat bancària. Amb aquesta operació, la policia va aclarir 29 estafes per un import d’uns 100.000 euros.

“Només l’any passat vam detenir 25 persones per aquest tipus d’estafes, i des del 2014 les detencions de falsos inspectors de gas han sigut 69”, indica Oliva. “No vull dir que hagin desaparegut aquests delictes, perquè els delinqüents es van inventant nous sistemes. Per exemple, hi ha vegades que no diuen que siguin de la companyia del gas, sinó de la Generalitat, quan l’Administració no fa aquestes inspeccions”, explica Oliva.

La trucada des de comissaria

L’altre grup important d’estafadors a gent gran és el dels que truquen per telèfon fent-se passar per un advocat o un policia que sempre actuen amb la mateixa excusa: “El seu fill està detingut a la comissaria perquè ha atropellat algú –solen dir–. Si volen que surti aviat, han de portar 5.000 euros de seguida”. Els delinqüents no dubten a posar una segona persona de fons cridant “mama, treu-me d’aquí” per donar més credibilitat a la trucada i angoixar el receptor.

“Mai ningú demanarà diners per deixar marxar algú d’una comissaria”, explica l’inspector, que aconsella trucar al 112 davant de qualsevol trucada d’aquestes o anar a explicar-ho a una comissaria. “Ja vam detenir un grup gràcies al director d’un banc, que va sospitar quan un jubilat va anar a treure molts diners. En una altra ocasió, un taxista, que van contractar els delinqüents perquè portés l’ancià al banc a treure diners, va portar la víctima a una comissaria perquè va sospitar”, afegeix el comandament policial.

Teatre, xerrades i llibre

“Cal informar la gent gran, que són els més vulnerables als enganys, perquè no hi caiguin”, indica Oliva, qui revela algunes de les originals iniciatives que els Mossos d’Esquadra han emprès per prevenir aquests delictes. Destaquen per la seva originalitat les obres de teatre en clau d’humor que es representen periòdicament en casals i teatres. En aquesta obres l’espectador ha de descobrir com actuen els delinqüents. A més, els Mossos acaben d’editar una novel·la amb relats escrits per policies, alguns dels quals inclouen consells per als jubilats, com el d’evitar anar sovint al banc a treure efectiu.

Notícies relacionades

També s’estan realitzant cursos de formació a treballadors de les empreses de telealarma. “Ara, quan truquen pregunten també qüestions de seguretat com si han rebut la visita de persones estranyes i els donen consells com que no obrin la porta”, explica el cap policial. Així mateix, els empleats que van als domicilis per visitar la gent gran realitzen aquesta tasca. Unes 400 persones ja han rebut aquesta formació.

Ajuda dels bancs

Un altre col·lectiu que s’ha afegit a aquesta col·laboració policial és la Federació d’Instaladors de Catalunya, que des del 2014 informa els clients i els dona material imprès amb consells. “I volem també aconseguir la col·laboració dels bancs, però està resultant molt difícil. Seria molt important que l’empleat d’una caixa que veu que un client gran demana a la finestreta 5.000 euros en lloc dels 200 habituals que treu cada mes, li pregunti i pugui avisar-nos”, afirma Oliva.

Les estafes més comunes a les persones grans

Un parell de falsos empleats del gas van al domicili de la víctima amb l’excusa de revisar-ne la instal·lació. Mentre un el distreu, l’altre registra la vivenda i s’emporta des de diners a joies i petits objectes de valor. Poden concertar la visita per telèfon. Les companyies sempre avisen per escrit.