Retard al BOE

El Govern s'enreda amb el permís de paternitat

El decret, aprovat divendres, no s'ha publicat encara per un "error d'última hora"

Desconcert entre molts pares pel retard de l'entrada en vigor de l'ampliació

zentauroepp47185913 sociedad padre con bebe foto cathy yeulet190301232838

zentauroepp47185913 sociedad padre con bebe foto cathy yeulet190301232838

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / El Periódico

El Govern atribueix a un "error" el retard a l’entrada en vigor d’una de les mesures estrella dels polèmics ‘divendres socials’, l’ampliació dels permisos de paternitat. El decret hauria d’haver entrat ja en vigor, ja que va ser aprovat divendres passat en el Consell de Ministres, però un cúmul de "circumstàncies adverses" n’ha retardat la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Fonts governamentals afirmen que no va poder introduir-se a l’exemplar de dimarts pel "cúmul" de mesures, com el decret de vivenda, i que va quedar posposat per a l’endemà. A última hora de dimarts, indiquen, quan ja estava tot acabat per a la impressió, es va detectar un "error en el text", cosa que va obligar l’Executiu a posposar de nou la publicació. Tret de nous incidents, aquest dijous quedarà inclòs en el BOE el reial decret llei de mesures urgents per garantir la igualtat entre dones i homes a la feina. No hi ha novetats sobre el text original, insisteixen des de la Moncloa, en un document que inclou l’ampliació del permís per paternitat fins a equiparar-lo al de maternitat el 2021, segueix sense publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), per això encara no entra en vigor. 

El cúmul d’incidents ha desencadenat una tempesta a les xarxes socials, ja que són molts els homes que acaben de ser pares o que estan a punt de ser-ho que no saben a què atenir-se i com els afectarà.

Notícies relacionades

Divendres passat el Consell de Ministres va aprovar l’extensió del permís de paternitat a vuit setmanes el 2019, 12 el 2020 i 16 el 2021, que s’iguala al de maternitat de manera progressiva. Una vegada aprovat, les mesures plasmades entren en vigor un dia després a la seva publicació al BOE, tot i que el text hagi de ser convalidat posteriorment pel Congrés.

Actualment és de cinc setmanes voluntàries i dos dies (o quatre si és necessari el desplaçament) obligatoris. L’obligatorietat també s’ampliarà de manera gradual per al progenitor diferent a la mare: les dues primeres setmanes ininterrompudes després del part seran obligatòries el 2019; quatre ho seran el 2020; i sis el 2021. De tota manera, fins que alguna cosa no arriba al BOE i, conseqüentment entra en vigor, no s’aplica.