A TEIÀ

Jordi Montull regala una caixa de cava als Bombers, que l'hi tornen per corrupte

El parc de Badalona va participar el 21 de febrer en l'extinció d'un foc a la residència d'un dels saquejadors del Palau de la Música

Montull va enviar les ampolles com a mostra d'agraïment, però els funcionaris s'han presentat aquest divendres a casa seva per explicar-li per què no les poden acceptar

montull-1

montull-1

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els bombers del parc de Badalona han tornat aquest divendres a Jordi Montullcondemnat junt amb Fèlix Millet per haver saquejat el Palau de la MúsicaFèlix Millet Palau de la Música, una caixa de cava que aquest els va fer arribar després que els funcionaris de la Generalitat apaguessin un foc que s’havia declarat al jardí de la seva vivenda de Teià (el Maresme) el 21 de febrer.

Al costat de la caixa de cava, els Bombers li han entregat una carta. Montull ha acceptat la devolució "sorprès", segons aclareixen fonts dels Bombers. En la missiva, els treballadors de Badalona li expliquen que entenen que l’obsequi era només una mostra "d’agraïment" per la seva part i que ells, al tornar-l’hi, no pretenen ser "desagraïts". No obstant, després de debatre-ho internament al parc, han decidit que no l’havien d’acceptar i li expliquen per què.

Els Bombers de la Generalitat han patit en l’última dècada una falta d’inversió que ha deixat el cos en una situació "de col·lapse estructural". El dèficit de "personal" és greu, els camions "es moren", els parcs presenten un estat "ruïnós" i fins i tot falten diners per comprar mangueres. Per apagar el foc de la residència de Montull, li expliquen a la carta, el parc de Badalona es va haver de quedar amb només "tres bombers" per cobrir qualsevol emergència a la ciutat i en sis municipis propers, en total, "una població de 300.000 persones".

Mentre es tancava l’aixeta del manteniment d’un servei públic fonamental, "alts càrrecs de la mateixa administració malversaven i robaven diners de l’erari públic". "Vostè ha sigut condemnat per malversar diners públics, tràfic d’influències i blanqueig de capitals... sap de què parlem".

La missiva acaba explicant a Montull que per aquests motius es veuen en l’obligació "moral" de "rebutjar" l’obsequi, que sens dubte era "de bona fe", perquè "atempta contra els principis que es volen defensar des dels bombers del parc de Badalona". 

23 milions robats i set anys de condemna 

Montull, junt amb Fèlix Millet i la seva filla Gemma Montull, van conjuminar un entramat delictiu al voltant del Palau de la Música que els va permetre desviar o apoderar-se de més de 23 milions d’euros entre el 2000 i el 2009 (sense comptar-hi les comissions pels tripijocs amb CDC, valorats en 6,6 milions). Amos i senyors de l’entitat, els tres condemnats van moure fons tant com van voler entre la fundació, l’Orfeó i l’Associació del Cor de Cambra fins al punt d’arribar a cometre tot un compendi de delictes: malversació de cabals públics i apropiació indeguda, falsedat en document mercantil, falsedat comptable, tràfic d’influències, blanqueig de capitals...

Fèlix Millet i Jordi Montull, durant el judici pel saqueig del Palau de la Música. / Ferran nadeu

Notícies relacionades

Per tot això, l’Audiència de Barcelona va condemnar Millet a nou anys i vuit mesos de presó; Montull, a set anys i sis mesos, i Gemma Montull, a quatre anys, sis mesos i 22 dies de presó. "Estem molt decebuts. La sentència és injusta. Estem tristos. La realitat no es correspon de cap manera amb la decisió", va lamentar l’exdirectora financera de l’auditori a la sortida del Palau de Justícia. 

Montull va sortir de la presó de Brians 2 després d’abonar els 100.000 euros de fiança a finals de febrer del 2018. Havia entrat a la presó 23 dies abans, el 5 de febrer, ja condemnat. No obstant, transcorregudes tres setmanes, el tribunal va estimar que previ pagament d’aquesta quantitat podria esperar en llibertat que es resolguin els recursos presentats contra la sentència.