15-M CLIMÀTIC

L'activista sueca Greta Thunberg, nominada al premi Nobel de la pau

La jove de 16 anys, destacada veu contra el canvi climàtic, lidera el moviment 'Fridays for Future'

"El moviment de masses que ha impulsat és una contribució molt important per a la pau"

zentauroepp47346384 file   in this friday  jan  25  2019 file photo  climate act190314184008

zentauroepp47346384 file in this friday jan 25 2019 file photo climate act190314184008 / Markus Schreiber

2
Es llegeix en minuts
Efe

La jove activista sueca Greta Thunberg,Greta Thunberg, veu prominent en la lluita contra el canvi climàtic, ha sigut nominada al Nobel de la pau d’aquest any per un grup de diputats socialistes noruecs.

"Hem nominat Greta perquè l’amenaça climàtica és probablement una de les principals causes de guerra i conflicte. El moviment de masses que ha impulsat és una contribució molt important per a la pau", ha revelat avui a l’edició digital del diari 'VG' el diputat noruec André Øvstegård. Øvstegård és un dels tres parlamentaris del Partit d’Esquerra Socialista que ha nominat la jove sueca, de 16 anys.

Thunberg va començar l’estiu passat a fer vaga cada divendres i a protestar davant del Parlament suec per reclamar mesures més efectives contra el canvi climàtic. Va ser així com va néixer el moviment 'Fridays for Future', el 15-M climàtic.

Després de la seva intervenció en la cimera del clima de l’ONU a Polònia i al fòrum de Davos, es va convertir en exemple per a molts joves en diversos països, que han impulsat iniciatives similars.

La concessió del Nobel a Thunberg seria un reconeixement al fet que l’acció climàtica i el compromís per la pau van "de la mà" i seria un reconeixement a aquests moviments populars, argumenten els promotors de la seva nominació.

Antecessores

La pakistanesa Malala Yousafzai es va convertir el 2014 en la guanyadora més jove del premi a l’aconseguir-ho als 17 anys.

El Nobel de la pau d’aquest any compta amb 304 candidats, dels quals 219 són individus i 85 organitzacions, va informar el mes passat el Comitè Nobel noruec.

Segons el testamentd’Alfred Nobel,  el magnat suec que va instituir els premis, poden designar candidats al guardó de la Pau catedràtics d’universitat en Dret, Història i Ciències Polítiques, parlamentaris, antics premiats i membres de tribunals internacionals, entre d’altres.

Només si els qui proposen ho fan públic es pot conèixer la identitat dels candidats, ja que el Comitè Nobel noruec únicament publica el nombre total d’aspirants i no confirma noms fins a 50 anys després.

Notícies relacionades

Els Nobels s’entreguen cada any el 10 de desembre, coincidint amb l’aniversari de la mort del seu fundador, en una doble cerimònia: a l’ajuntament d’Oslo, per al premi de la pau, i al Konserthus d’Estocolm, per als altres cinc guardons.

El Nobel de la pau de l’any passat va ser per al congolès Denis Mukwege i la iraquiana Nadia Murad Denis Mukwege Nadia Murad "pels seus esforços per acabar amb l’ús de la violència sexual com a arma de guerra i en conflictes armats", segons la decisió del Comitè Nobel