CONSELL DE MINISTRES
Els experts del Govern no es posen d'acord respecte al canvi d'hora
"No han arribat a cap resolució concloent", admet la ministra portaveu, Isabel Celaá
zentauroepp45347085 cambio hora181025221002 /
L’octubre passat, el Govern de Pedro Sánchez va nomenar un comitè de 13 experts perquè donessin llum a un tema europeu que genera infinita controvèrsia entre els ciutadans: ¿deixem d’avançar el rellotge quan arribi l’estiu i de retardar-lo a l’hivern? I en aquest cas, ¿quin horari convé més, el d’estiu o el d’hivern? Cinc mesos després, els experts –entre els quals hi ha catedràtics de Física i Sociologia– han emès el seu veredicte: ni idea. Cadascú té la seva opinió i els seus arguments, i així ho han defensat en les reunions, però no han aconseguit posar-se d’acord per arribar a una conclusió final.
Fins al 2021, reflexió
“No han arribat a cap resolució concloent a causa de la quantitat derepercussionseconòmiques i culturals que té la iniciativa”, ha explicat la ministra d’Educació i portaveu del Govern, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. “Així que les coses es queden com estan i reflexió fins al 2021 [data acordada per les autoritats europees per reprendre el tema]”, ha afegit la ministra, després de recordar que el 30 de març haurem d’avançar una hora els nostres rellotges per adoptar l’horari d’estiu. A les dues de la matinada seran les tres. Així ho estem fent des de fa 45 anys (també a l’hivern, retardant els rellotges).
Sánchez va crear la comissió d’experts perquè emetessin una decisió consensuada, un dictamen que, si n’hi hagués hagut, no hauria estat vinculant. La majoria d’especialistes eren partidaris d’estendre a tot l’any el ritme que regeix a l’hivern, però, finalment, no hi ha hagut consens.
No canviar el fus horari
El que sí que han decidit els experts és no canviar el fus horari, per tant es tendeix al mateix que Alemanya i diferent, per exemple, del Regne Unit. “Durant 80 anys s’ha mantingut l’actual i la població espanyola ha desenvolupat una adequació a aquest horari,no hi ha prou raons per modificar-lo”, ha explicat Celaá.
Respecte al canvi estacional, a Europa també tenen més o menys la mateixa incertesa institucional, amb opinions a favor i en contra. Atès que la majoria de països membres no han expressat la seva preferència sobre quin horari triar, la presidència de torn de la UE ha suggerit retardar el final del canvi d’hora al 2021. Aquest dimarts, el ple del Parlament europeu sotmetrà a votació la proposta per acabar amb el canvi d’horari estacional a partir del 2021,cosa que no implica una aprovació immediata. La posició provisional dels parlamentaris, aprovada per la comissió de Transports, fixa el març del 2021 com l’últim canvi d’hora obligatori per als Estats membres que desitgin mantenir l’horari d’estiu, informa Silvia Martínez des de Brussel·les. Els països que triïn deixar l’horari d’hivern haurien de tornar a canviar l’hora a l’octubre del 2021. Els eurodiputats insisteixen que els Estats membres s’hauran de coordinar entre ells per garantir que el mercat intern no es veu perjudicat.
La iniciativa d’obrir el debat sobre el canvi horari es remunta al febrer del 2018, quan –en resposta a iniciatives ciutadanes– el Parlament va demanar a la Comissió que avalués la conveniència de mantenir el canvi d’horari i que, en funció de les seves conclusions, proposés una revisió de la directiva vigent. La Comissió va efectuar una avaluació, que va rebre 4,6 milions de respostes, el 84% favorables a suprimir el canvi, i a continuació va presentar una proposta legislativa. Els colegisladors, el Parlament i el Consell, s’hauran ara de posar d’acord sobre el contingut formal de la directiva.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia