polèmica en les ones

"El Phonegate esquitxarà tothom en la indústria de les telecomunicacions"

Marc Arazi, president de l'associació Phonegate Alert, augura que l'arribada del 5G acabarà de disparar l'escàndol

marc-araazi

marc-araazi

4
Es llegeix en minuts
Ana Montes

Marc Arazi va destapar el 2016 el ‘Phonegate’, segons les seves paraules, la pitjor “estafa dels fabricants de mòbils als consumidors”, i des d’aleshores ho aborda a nivell judicial demanant la retirada dels models infractors. Superen els nivells màxims de SAR, la taxa específica de radiació absorbida per cap i cos, segons el model, que a Europa és de 2 W/kg de pes en 10 grams de teixit. Això revela que fa més de 20 anys que estem sotmesos a més radiació de la permesa, "un risc per a tothom i un frau a la salut pública". Segons el metge francès, aquesta mala pràctica generalitzada a l’hora d’etiquetar el SAR compta amb el consentiment de la indústria i els governs. Segons la seva opinió, el 'Phonegate', que basa la seva denúncia en documents oficials, serà 10 vegades més important que el 'Dièselgate'.

-¿Per què lidera aquesta batalla?

-Perquè és un escàndol que afecta la salut i la transparència.  En el seu informe del 2016, l’Agència Nacional francesa per a la Seguretat alimentària, Medi Ambient i Treball (Anses) alertava sobre els efectes dels camps electromagnètics de les radiofreqüències en el benestar i la funció cognitiva dels nens i va recomanar revisar les proves als mòbils que a França fa l’Agència Nacional de Freqüències (Anfr). Vaig demanar que es fessin públics els controls fets entre el 2010 i el 2012 i van demostrar que la majoria de les marques (dels 500 models analitzats) depassaven el límit de SAR.

-¿Què suposa això?

-Significa que els fabricants han enganyat els usuaris de més de 6.000 milions d’unitats de telèfons mòbils. I ningú ha contradit aquesta informació perquè la recolzen aquestes agències estatals. Sabent-ho tots, fa més de 20 anys que estem sotmesos a més radiació de la que pensem i de la permesa. Els reguladors de cada país ho han deixat passar. Per això estem davant d’un error total de la reglamentació de la indústria. Tampoc els governs inverteixen prou per analitzar els mòbils: a França només 130.000 euros anuals per a 70 models.

"Fa més de 20 anys que estem sotmesos a més radiació de la que pensem"

Marc Arazi

-¿A tot el món s’ha manipulat el SAR?

-Sí, per això el juny del 2018 vam fer una petició internacional –encara sense resposta– perquè es retirin o actualitzin els models infractors venuts fins al juny del 2017. El Canadà va retirar l’Alcatel U50 el juliol del 2018 i des de l’abril del 2018 a França s’han retirat més de 100.000 terminals de 10 models. Però encara hi ha 200 mòbils amb risc per a la salut, com dos de Xiaomi.

-¿Com es van fer aquests controls?

-Abans del 2017, al laboratori europeu de França es van provar centenars de milions de mòbils, per certificar el SAR, a entre 15 i 25 mil·límetres de distància de la pell, i de 0 a 5 mil·límetres, en comptes d’enganxats al cos, a 0 mil·límetres, com s’utilitzen. Molts van superar el llindar de 2W/kg, arribant a 4W/kg: 250 models van depassar de 10 a 20 vegades els límits adoptats el 1999 a Europa per recomanació de l’Icnirp (la Comissió Internacional de Protecció de Radiació no Ionitzant), límit que als EUA és d’1,6 W/kg perquè el fixa la FCC (Comissió Federal de Comunicacions).

-¿Ens podem refiar del SAR per garantir una exposició segura?

-No, i està desfasat. Ho va establir l’Icnirp a 150 països i Europa el va incorporar atenent l’efecte tèrmic en teixits i òrgans que produeixen els camps electromagnètics. Però també hi ha efectes no tèrmics nocius que obvia l’Icnirp i que la ciència independent vincula amb càncer i mòbils. Per això hem demanat a les autoritats franceses reemplaçar el SAR per un nou indicador europeu que asseguri protecció real incloent-hi els nens, amb diferències morfològiques pròpies. Estava previst el 2018, però s’ha posposat sense data.

-¿És cert que les proves del SAR es van determinar sobre un maniquí d’una mida superior a la mitjana?

-Sí, un maniquí de la mida d’un militar G.I. nord-americà. Així que el SAR no serveix per a nens. La radiació els afecta un 30% més que a un adult. Per això l’ANSES va recomanar el 2016 retardar els mòbils fins als 14 anys. El públic ha de prendre consciència, conèixer l’impacte de les ones i regular tot el que implica el seu ús. És seriós: fa malbé l’ADN, la fecunditat, augmenta l’estrès oxidatiu... Hi ha molta evidència.

"Els fabricants han enganyat els usuaris de més de 6.000 milions de mòbils"

Marc Azari

-¿Guarden similituds el 'Phonegate' i el 'Dièselgate'?

-El 'Phonegate' serà l’escàndol internacional més gran i deu vegades més important que el 'Dièselgate'. El 'Phonegate' no afectarà pocs fabricants; esquitxarà tots els que participen en la indústria de les telecomunicacions: operadors, distribuïdors i laboratoris de control. Les seves possibilitats a nivell judicial són enormes: per part de consumidors enganyats, pacients i víctimes. S’està prioritzant la capacitat tecnològica en comptes de la salut, la prevenció, la informació i la seguretat dels usuaris sobreexposant-nos a les ones dels nostres mòbils.

Notícies relacionades

-¿Vol fer seure la indústria a la banqueta?

-Ens ha amagat els riscos de la tecnologia mòbil i sense fil, així que haurà de donar explicacions. Totes les mesures de control han sigut imaginàries i irreals, per la qual cosa en absolut podem confiar en la indústria per desenvolupar i implantar el 5G. Per això el 5G i el 'Phonegate' són dos trens que xocaran. De moment el 'Phonegate' ja ha servit perquè un tribunal italià condemni el seu govern a informar la població sobre aquests riscos i s’estan preparant accions legals.

Temes:

Mòbils