Espanya participa en la creació d'un nou fàrmac contra la malària
Un centre capdavanter a Madrid investiga tractaments contra malalties de països en desenvolupament
El descens del paludisme s'estanca a causa de la falta de finançament i resistències diverses
Una doctora de Metges sense Fronteres atén una nena amb malària. /
Junt amb laprimera vacuna contra la malàriamalària, que ha començat a administrar-se a 360.000 nens en tres països africans per provar la seva eficàcia, les esperances d’erradicació d’una malaltia que es cobra 350.000 morts anuals estan dipositades en la tafenoquina, el primer medicament desenvolupat en els últims 60 anys contra un tipus específic de paludisme que té gran incidència. Espanya ha participat en l’aprovació per part de l’FDA, l’agència del medicament nord-americà, del nou fàrmac, gràcies al treball desenvolupat en un centre capdavanter i únic, situat a Madrid, i pertanyent a la farmacèutica GSK, en el qual s’investiguen i desenvolupen tractaments per a malalties endèmiques en països en desenvolupament.
GSK ha contribuït a la creació de la primera vacuna contra la malària, als seus laboratoris belgues, i ha treballat activament a favor de la tafenoquina, el primer fàrmac en anys que obre noves possibilitats de curació. La malària està causada pel plasmodium, un paràsit que arriba a la sang humana per la picadura d’un mosquit, i un dels “colls d’ampolla” per a la seva erradicació, segons explica Quique Bassat, coordinador de la línia d’investigació de Malària de l’Institut de Salut Global, és que, tot i que una persona sigui tractada amb èxit contra la malaltia, al seu fetge es queden hipnozoits o fórmules dorments indetectables que provoquen la reactivació de la malària setmanes o mesos després de la primera recaiguda, en persones infectades pel paràsit plasmodium vivax. La tafenoquina elimina els esmentats hipnozoits hepàtics i, a diferència del medicament existent fins ara, té èxit en una sola dosi, en lloc de 14 dies d’administració.
Reducció del nombre de dosis
Aquesta reducció en el nombre de preses és important perquè a l’Àfrica moltes famílies prenen la primera pastilla davant del doctor, però després, per diversos motius, interrompen el tractament. Amb el nou fàrmac no és necessària la continuïtat per curar-se. I és que aquest és un dels motius que, juntament amb la contínua evolució dels paràsits, les resistències als medicaments, l’administració de fàrmacs falsos i la falta de recursos, estan provocant que la malàrias’estanqui, segons van alertar diversos especialistes en unes jornades organitzades per GSK. De fet, des del 2010, el nombre de casos havia descendit progressivament, fins a reduir-se de 239 a 219 milions, però l’últim informe anual de l’OMS, corresponent a l’any 2018, avisa que s’ha produït un augment de dos milions d’infeccions.
Per això, els investigadors reclamen no baixar la guàrdia i que s’hi continuïn destinant els recursos necessaris. En aquest escenari, lavacuna que ha començat a subministrar-se en nens no es considera una"bala màgica”, ja que no funciona tan bé com d’altres, però sí una "peça més al puzle" d’eines destinades a lluitar contra el paludisme.
El doble de casos a Espanya
Notícies relacionadesA Espanya la malària està erradicada des de l’any 1961, però s’han duplicat el nombre de casos des del 2010, a causa d’un augment de la immigració i del nombre de viatgers que viatgen a països on el paludisme està estès. Així, de 351 casos fa nou anys s’ha passat a 755 el 2016. Tot i així, la mortalitat dins de les nostres fronteres és “excepcional” i se situa per sota de l’1%, segons el doctor Rogelio López, cap de la unitat de referència de malalties tropicals de l’Hospital Ramón y Cajal.
L’especialista recomana, en qualsevol cas, als viatgers que vagin a zones de risc que utilitzin mecanismes de barrera com ara mosquiteres i repel·lents de mosquits, prenguin quimioprofilaxi abans, durant i després del viatge i acudeixin a centres especialitzats si al tornar tenen símptomes com ara maldecaps o febre elevada, tot i que hagin passat mesos des que es van desplaçar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia