AUDIÈNCIA DE BARCELONA
Punt i seguit amb la sentència del 'cas Maristes'
Els jutges comunicaran aquest dilluns la sentència contra l'exprofessor Joaquin Benítez
Una de les incògnites és si el tribunal farà algun retret a la congregació religiosa
A les 9 del matí d’aquest dilluns han sigut citats a l’Audiència de Barcelona els advocats per conèixer la sentència pelsdelictes sexuals comesos per Joaquim Benítez, exprofessor de gimnàstica de l’escola Marista de Sants-Les Corts. La seva confessió de dues agressions sexuals a alumnes durant el judici i l’acceptació d’una pena de vuit anys de presó per part del seu lletrat fan segura la condemna. El dubte és si els jutges només el castigaran per aquests dos fets o també per altres abusos comesos a dos estudiants més i no reconeguts per ell durant el judici. El fiscal va exigir per a l’imputat un total de 22 anys de presó i les acusacions, 36 anys, així com el pagament d’indemnitzacions per a les víctimes. La congregació religiosa únicament va ser jutjada com a responsable civil, malgrat que Benítez els va atribuir haver encobert uns abusos que va cometre el 1986.
És la primera sentència judicial que es dicta pel ‘cas Maristes’. La majoria de les 17 denúncies presentades al seu dia contra Benítez van ser arxivades per la prescripció del delicte, igual com moltes altres que es van interposar contra altres exdocents de centres educatius de l’orde. L’últim recompte és que, ara per ara, 47 exalumnes han comparegut des del febrer davant dels Mossos per explicar com suposadament en van abusar 17 educadors (11 germans religiosos, cinc professors seglars i un monitor de menjador) de les escoles de Sants-Les Corts i la Inmaculada (Barcelona), Champagnat (Badalona) i Valldemia (Mataró) per fets ocorreguts entre el 1962 i el 2018.
Investigació de la Generalitat
Notícies relacionadesLa Conselleria d’Educació ha anunciat que reobrirà el ‘cas Maristes’ per revisar el paper de la Fundació Champagnat –propietària de les escoles maristes catalanes– en els abusos sexuals que van patir exalumnes. “No només els casos no prescrits”, va advertir a l’abril a EL PERIÓDICO el conseller Josep Bargalló, sinó “tots els que es coneguin”. El Parlament, per la seva banda, s’ha compromès a crear una comissió d’investigació per analitzar les violències sexuals denunciades en espais educatius.
Una altra incògnita que resoldrà la sentència és si els jutges se centraran només en l’actuació de Benítez o estendrà el retret d’alguna manera a l’orde religiós. L’exdocent va confessar que els Maristes havien encobert uns abusos que va cometre el 1986, anys abans que passessin els successos pels quals s’ha assegut al banc dels acusats. És a dir, la cúpula de l’orde religiós va conèixer llavors els tocaments que va realitzar a un estudiant i va tolerar que durant 25 anys pogués exercir de professor a les seves escoles. No els van acomiadar. “No tenia por de ser descobert perquè em sentia emparat pels Maristes”, va reconèixer l’imputat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia