ABUSOS A L'ESCOLA
L'Audiència de Barcelona no veu "cap risc" i deixa en llibertat Joaquim Benítez pels abusos als Maristes
Els jutges rebutgen la petició de les acusacions perquè l'exprofessor fos empresonat
La resolució judicial afirma que la sentència condemnatòria encara pot ser recorreguda
L’exprofessor de gimnàstica de l’escola dels Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona Joaquim Benítez seguirà en llibertat. L’Audiència de Barcelona ha rebutjat aquest dimarts el seu ingrés immediat a la presó, malgrat haver sigut condemnat a 21 anys i nou mesos de reclusió per abusar sexualment de quatre alumnes entre el 2006 i el 2009. El tribunal afirma que no hi ha raons "objectives" per acordar el seu empresonament i recorda que la sentència encara no és ferma, ja que es pot presentar un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La defensa ha anunciat que ho farà. El termini venç dilluns que ve.
"Mentre Benítez es passeja pels carrers, les seves víctimes intenten recuperar-se de les seves atrocitats", ha assegurat a EL PERIÓDICO Manuel Barbero, el pare d’un dels afectats i impulsor de les denúncies del ‘cas Maristes’. "Ha sigut una galleda d’aigua freda. Com a persona corrent i pare d’un nano que fa uns quants anys que està tancat i patint, no ho entenc", ha insistit. Els advocats de les víctimes recorreran la negativa dels jutges a empresonar l’exprofessor. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha sumat a aquesta crítica: "No entenc la desigualtat de tracte, que amb alguns es sigui tan sever i que a un violador confés se’l deixi al carrer. No ho entenc, m’escandalitza, em sembla una vergonya".
Els magistrats de la Secció 21 de l’Audiència han decidit, per tant, mantenir la llibertat provisional per a Benítez, amb les mesures cautelars dictades pel jutge d’instrucció el febrer del 2016: compareixences setmanals, retirada del passaport, prohibició de sortir d’Espanya i no fer activitats amb menors, i també una ordre d’allunyament cap a les víctimes
El tribunal argumenta la seva interlocutòria dient que no “s’aprecien raons objectives que justifiquin, des del punt de vista de l’excepcionalitat de la presó provisional i de les circumstàncies del cas concret, una modificació de la situació personal del processat, en tant que no guanyi fermesa la sentència dictada". Al seu parer, les mesures vigents i acordades el febrer del 2016 pel jutge d’instrucció “s’han mostrat eficaces fins ara i no s’aporten elements actuals que modifiquin el pronòstic de risc”. En aquest sentit, recalquen que l’exdocent sempre ha comparegut als jutjats "les vegades que ha sigut cridat".
Els jutges recorden que "l’adopció de la presó que se sol·licita en aquest moment processal és una mesura de naturalesa cautelar, ja que la sentència condemnatòria, si bé ha posat fi al procés en primera instància, encara no és ferma en tant que no ha preclòs el termini per a la interposició de recurs d’apel·lació ordinari". Per això, els jutges mantenen que, “malgrat estar penat, no es pot emparar la mesura de presó que se sol·licita en el fet de la condemna i, encara menys, convertir-la en una execució provisional, perquè és contrari al dret a la llibertat garantit per la Constitució".
La resolució també denega l’argument de la possible reiteració delictiva i ho justifica indicant que els abusos denunciats van passar "fa més de 10 anys", cosa que no permet "per si" fer una "projecció de futur" si no es recolza en alguna dada actual, com el contacte amb "subjectes susceptibles de convertir-se en víctima" i altres denúncies. En la vista per decidir la presó "no s’ha posat de manifest cap fet en aquest sentit", recalca el tribunal que, a més, detalla que les víctimes "ja no són menors d’edat".
Fuga i reincidència
La Fiscalia de Barcelona, els advocats de les víctimes i les acusacions populars, exercides per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, van sol·licitar aquest dilluns que el pederasta confés ingressés a la presó per risc de fuga i de reincidència. El fiscal va precisar que hi ha un gran risc que l’exprofessor dels Marista reincideixi perquè "actua per impulsos", així com que eludeixi l’acció de la Justícia a causa de l’elevada condemna.
Les acusacions particulars van al·legar que el risc de fuga és especialment alt perquè hi ha "reclamacions d’altres víctimes" pendents que s’iniciïn els tràmits judicials i que el condemnatno té "arrelament social" ni "obligacions". També van al·ludir a la possibilitat que Benítez intentés suïcidar-se.
A l’acabar la compareixença prevista en la llei per debatre la presó provisional, el tribunal va concedir l’última paraula a Benítez, que va assenyalar que no entenia "la pressa que tenen ara perquè entri a la presó" i que havia viscut sis mesos a dos quilòmetres de la frontera i no va marxar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia