VIVENDA

Justícia estudia aprovar per decret urgent la limitació del preu del lloguer

La Conselleria acceleraria la reforma prevista per a finals d'any per complir amb una moció del Parlament

Els canvis del Codi Civil obligaran més endavant a incloure fotos i vídeos als contractes per a més garantia

zentauroepp47656817 alquiler190406193914

zentauroepp47656817 alquiler190406193914 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La Conselleria de Justícia estudia accelerar la reforma que permetria limitar les pujades dels lloguers a Catalunya, independentment del que es faci a la resta d’Espanya. La idea en la qual es treballa seria la d’aprovar en "les pròximes setmanes" un decret llei que facultaria el Departament de Vivenda de la Generalitat perquè establís aquests preus màxims, "ja sigui directament o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho", segons han explicat a aquest diari la consellera republicana Ester Capella.

Justícia treballa ja des de fa mesos en una reforma del Codi Civil català que introduiria canvis de pes en la regulació dels arrendaments urbans arribant fins on no va voler anar el Govern amb el decret aprovat el març passat.  La reforma no només permetria a la Generalitat regular els preus dels lloguers sinó també allargar la seva durada, amb contractes d’entre 6 i 10 anys, així com reduir els imports de les fiances i establir noves garanties per a llogaters i arrendataris.

La moció

La idea inicial era tramitar la reforma abans que acabi l’any, però l’aprovació dijous passat al Parlament de Catalunyad’una moció sobre això ha fet que la consellera d’Esquerra Republicana es plantegi l’accelerament en la part que es refereix als preus. La Cambra catalana ha instat el Govern a "impulsar urgentment l’aprovació de les mesures legislatives pertinents, en el marc del dret civil de Catalunya" que permetin "dotar els ajuntaments" dels"instruments necessaris per limitar l’increment dels preus del lloguer de vivendes en zones de forta demanda acreditada".

La moció aclariria, a ulls de Justícia, les reticències mostrades en el passat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, del  PDECat, oposat a establir límits en els preus en una altra de les discrepàncies entre exconvergentes i republicans que divideixen l’Executiu català. "La moció aprovada al Parlament és molt clara i l’han votat els dos grups que integren el Consell Executiu, a més de la CUP i En Comú Podem", adverteix la consellera republicana.

"És urgent estabilitzar el mercat de la vivenda, erradicant la temptació permanent d’especular. La vivenda és un dret i els seus propietaris no poden sostreure’s a la funció social que exerceixen. Els preus en els últims cinc anys s’ha disparat un 40% en algunes àrees, mentre que els salaris amb prou feines han crescut", ha destacat Capella.

Fotos i vídeos

La redacció de l’avantprojecte de la reforma dels arrendaments ja està molt avançada. A més de l’allargament dels contractes, inclourà l’obligatorietat de documentar l’estat dels pisos amb vídeos o fotografies per evitar litigis innecessaris sobre els possibles desperfectes ocasionats i assegurar que el que es llogarà reuneix les condicions per ser habitat. "A diversos països ja s’està portant a terme. Es tracta d’aprofitar les noves tecnologies per aconseguir que no es lloguin segons quines cosescom està passant actualment", adverteix Capella.

Als contractes de lloguer també haurà de constar la superfície habitable, els accessoris com ara calefacció o aire condicionat i, si es tracta d’un pis moblat, un inventari complet.     

Més enllà de la dissensions internes del Govern, la pitjor amenaça per a les dues reformes, la dels preus via decret llei i la més completa via avantprojecte de llei, és la probable impugnació del Govern central. Justícia argumenta que el Codi Civil és una competència pròpia reconeguda per l’Estatut, tot i que fins ara no s’havia desenvolupat l’apartat de contractes de lloguer.

Probable suspensió 

Notícies relacionades

Fonts jurídiques donen per fet el recurs del Govern davant del Tribunal Constitucional (TC) al ser la regulació dels contractes de lloguer de "clara competència estatal". La impugnació tindria efectes suspensius immediats, amb la qual cosa les possibilitats que la reforma catalana entri en vigor serien mínimes, segons les esmentades fonts, que atribueixen els plans de la Generalitat a la "recerca de titulars" en campanya electoral.

Respecte a aquests dubtes, Capella afirma que "el dret civil és competència nostra i no podem renunciar-hi, sobretot en un tema tan important com la protecció del dret a la vivenda". "Espero que el futur Govern de l’Estat actuï amb lleialtat", rubrica.