població vulnerable
Creix un 46% la xifra de menors als centres d'internament d'estrangers
Interior va reconèixer el 2018 haver internat 89 nens encara que la llei no ho permet, segons ha revelat el Servei Jesuïta a Migrants
Falta d'atenció mèdica, tracte degradant i falta d'intèrprets, principals carències que detecta l'entitat social
zentauroepp41999593 graf8841 motril granada espa a 10 02 2018 varios inmi180218114135 /
La llei d’estrangeria no permet l’estada de nens i adolescents als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), on els immigrants són privats de llibertat per ser deportats als seus països d’origen. Segons dades oficials del Ministeri de l’Interior que aquest divendres ha revelat Servei Jesuïta a Migrants, 89 nens van ser ingressats en aquest tipus centres l’any passat a Espanya. Es tracta d’un augment del 46% respecte al 2017. Durant el 2018 aquesta entitat social va visitar 7.855 persones ingressades als CIE, cosa que l’ha portat a constatar un tracte humiliant, una escassa atenció mèdica i "molt sofriment".
"Al Marroc una dona sola no val res, i menys amb fills; així que ell, que era el menor de la família, va decidir venir a Espanya per enviar-li diners a la seva mare". És la història d’un dels nois amb qui la voluntària Pilar Pavia es va entrevistar l’any passat al CIE de Barcelona. El noi va dir tenir menys de 18 anys, però les proves mèdiques ho havien descartat. En total, el Servei Jesuïta a Migrants va contactar amb 93 joves en aquesta situació, la majoria procedents del Marroc. A Barcelona és on se’n van detectar més casos. Quaranta-dos segons l’entitat, 20 segons el ministeri.
Drets de la infància
"Això és una vulneració dels drets de la infància, els nens han de ser als centres de protecció", va lamentar l’autor de la memòria anual de l’entitat, Josep Buades. A més, l’advocat de la fundació, José Javier Ordóñez, va lamentar les "traves legals" que es troben els nens. "Molts aconsegueixen la documentació, però si no tenen foto la fiscalia i els jutges la ignoren sistemàticament. Tampoc se’ls permet repetir les proves, es va queixar el lletrat.
Sobre la resta dels interns del CIE, l’entitat constata que la majoria dels ingressats van ser persones que van entrar a Espanya a través de la frontera sud. Mentre que el nombre de subsaharians va baixar, les persones procedents del Marroc i Algèria ja suposen més del 60% dels interns. "Hi ha discriminació”, va assegurar l’autor de l’informe, que va titllar de "loteria injusta” l’entrada o no en un CIE. De fet, Buades va explicar que a les persones subsaharianes a l’arribar a Espanya se’ls derivava a Centres d’Acolliment Temporal per a Estrangers (TASTI), on poden demanar asil i acabar en recursos socials i, en canvi, els magribins ingressen en comissaria i acaben al CIE.
"Vulneracions de drets"
Notícies relacionadesLa responsable de l’entitat a Barcelona, María Carmen de la Fuente, va assegurar que amb totes aquestes visites l’entitat va retreure diverses "vulneracions de drets" en aquests centres: falta d’una assistència mèdica, especialment en salut mental, i falta d’intèrprets més enllà del francès i l’anglès, que porta moltes persones a la incomunicació. A més, diuen, els interns són tractats "de forma humiliant i vexatòria" i tenen "dificultats" per aconseguir assistència legal o demanar asil.
No tenir papers o haver entrat a Espanya jugant-se la vida creuant l’Estret en pastera. Aquest és el motiu pel qual el 85% de les persones van ingressar als CIE. Només el 3,4% va ingressar per haver sigut condemnat després de cometre un delicte. Però de tots ells, menys de la meitat, el 45%, van ser expulsats als seus països d’origen. Amb aquestes dades a la mà, l’autor de la memòria va assegurar que aquests centres suposen, doncs, un "sofriment injust i aleatori” per a centenars de persones.
Problemàtiques a la Zona Franca
Al centre de la Zona Franca de Barcelona, l’entitat va fer 385 visites. A alguns immigrants els van poder veure fins a tres vegades. Van comptar 18 persones amb malalties físiques i 4 amb problemes mentals. "Els menors havien de dormir amb els adults, i això els genera molta inseguretat i intimidació", va explicar Marga Garcia, la coordinadora dels voluntaris a Barcelona.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia