Catalunya supera en quatre dies el temps d'espera mitjà en atenció primària
El 41% dels enquestats ha d'esperar més d'una setmana per ser atès, mentre que a la resta d'Espanya són tres dies
A Urgències el temps mitjà total és de 175 minuts davant els 108 d'Extremadura, segons una enquesta de l'OCU
zentauroepp46035091 barcelona 26 11 2018 sociedad manifestaci n de m dicos de181127092204 /
A Catalunya el 41% de les persones que necessiten una cita amb el metge d’atenció primària ha d’esperar més d’una setmana, mentre que la mitjana a la resta d’Espanya és de tres dies, segons l’enquesta ambquè l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) testa la satisfacció dels usuaris amb els centres de salut i els serveis d’urgència cada cinc anys.
L’estudi mostra que els temps d’espera s’han anat allargant, de manera preocupant, amb el pas dels anys. Així, mentre que el 2003 el percentatge de persones que anava a la consulta el mateix dia o l’endemà era del 64%, el 2009 aquesta xifra es va reduir fins al 48% i des d’aleshores ha anat disminuint fins al 40% actual. En el cas del pediatre, el percentatge augmenta al 50%, i en el de la infermera, al 58%.
Catalunya, a la cua
En aquestes mitjanes, com sol ocórrer amb freqüència, hi ha grans diferències entre unes comunitats autònomes i d’altres. Així, a La Rioja, Astúries i Navarra el percentatge de persones que aconsegueixen cita en menys de 48 hores oscil·la entre el 76% i el 67%, mentre que a Catalunya, que se situa a la cua, només ho aconsegueixen un 11% de les persones. Davant d’això, sanitaris d’atenció primària van convocar el novembre passat una vaga històrica,vaga farts de consultes completament saturades i llistes d’espera que superen moltes de les necessitats d’atenció sanitària. En una setmana s’ha curat gairebé qualsevol constipat o malaltia gastrointestinal, algunes de les afeccions més comunes.
Entre els motius que són darrere de les llargues llistes d’espera a Catalunya es troben les retallades o l’alt nivell de privatització de la sanitat catalana. Segons un estudi de la Federació d’associacions per la defensa de la sanitat pública, la Generalitat és la segona administració autonòmica amb menor despesa sanitària per habitant, 1.192 euros el 2018.
Nivell de satisfacció
Això provoca que el nivell de satisfacció es trobi entre els més baixos. Segons l’enquesta de l’OCU, se situa en un 60 sobre 100, mentre que al País Basc arriba a un 73. Al costat oposat, a les Canàries és de 53 sobre 100. El grau de satisfacció amb el centre de salut depèn de diversos factors. Els més valorats són la facilitat per arribar, seguit de l’horari o les instal·lacions. Els pitjors valorats són els temps d’espera, l’atenció telefònica o els serveis domiciliaris.
Notícies relacionadesQuant a l’atenció a urgències, en termes generals, rep una nota alta. Un 43% dels usuaris es mostren molt satisfets amb el tracte rebut tant als centres de salut com a l’hospital. Si bé, respecte al temps d’espera, Catalunya surt de nou entre les més mal parades. És la quarta autonomia en la qual es passa més temps total a urgències, 175 minuts davant els 108 d’Extremadura, l’administració que encapçala el rànquing.
Davant d’aquests resultats, l’OCU sol·licita que s’implementi sense demores el pla estratègic d’atenció primària impulsat pel Govern, que exigeix que les cites no urgents en atenció primària s’atenguin en menys de 48 hores. Així mateix, proposa que el 2022 els metges de capçalera no atenguin quotes per sobre dels 1.500 pacients i 1.000 en pediatria. Actualment la forquilla es mou entre els 2.000 en àrees urbanes i 300 en zones rurals.
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan