ESTUDI PER A LA SOSTENIBILITAT

Un informe exigeix mesures com Madrid Central per combatre la crisi climàtica

La Fundació Alternatives demana als ajuntaments de les grans urbs que "consolidin i ampliïn" les zones de baixes emissions

undefined48885554 fotodeldia  graf6957  madrid  01 07 2019   un grupo de activ190703130508

undefined48885554 fotodeldia graf6957 madrid 01 07 2019 un grupo de activ190703130508 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’informe ‘Sostenibilitat a Espanya 2019’ de la Fundació Alternatives se centra al paper que els ajuntaments han d’exercir en la lluita contra la contaminació i la crisi climàtica. En aquest sentit, no només critica la suspensió de Madrid Central decretada per l’alcalde José Luis Martínez-Almeida (PP) sinó que reclama que aquesta mena d’iniciatives s’estenguin a la resta de les grans urbs per reduir la contaminació i lluitar contra la crisi climàtica.

Les zones de baixes emissions com la creada per l’alcaldessa Manuela Carmena “no han de ser retallades sinó consolidades i ampliades perquè resultin cada vegada més efectives”, assenyala el document en l’apartat de recomanacions. La ciutats haurien de complementar les limitacions de l’accés de vehicles al centre, segons l’informe, amb la construcció d’aparcaments dissuasius, el foment del transport públic i la racionalització del transport de mercaderies amb vehicles nets.

Impacte en la salut

La Fundació recorda que la contaminació impacta directament en la salut però aquesta vegada no posa l’accent en el nombre anual de morts prematures que causa, una dada ja molt coneguda. “Tot i que la mortalitat és l’impacte més greu de la contaminació, també és veritat que és el que menys persones afecta. Malalties com el càncer, patologies cardiovasculars, respiratòries, endocrines, de salut mental, neurodegeneratives i incidència en variables adverses al naixement són trastorns que indiquen que el problema de la contaminació atmosfèrica és un problema de salut pública” que va més allà de la xifres de morts.

Per a la Fundació Alternatives els ajuntaments haurien de tenir molt més protagonisme en la lluita contra la crisi climàtica. L’àmbit local és clau, segons la seva opinió, per al desenvolupament d’una transició ecològica més participativa i justa, donada la connexió de les ciutats amb moltes de les àrees en transformació –energia, transport, residus, consum–, i alhora la major proximitat amb els ciutadans.

Autoconsum

Notícies relacionades

En el terreny de l’energia, el document –presentat avui a Madrid per la ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera– insta els municipis a adaptar les seves normes per ajudar l’expansió de l’autoconsum eliminant les traves a la posada en marxa de les instal·lacions solars. I posa com a exemple de bones pràctiques la creació a Barcelona d’una comercialitzadora elèctrica pública (Barcelona Energia). Tot i que els redactors de l’informe entenen que no és una iniciativa a l’abast de qualsevol municipi, destaquen que està servint per potenciar l’autoconsum i la generació d’energies renovables.

Les urbs, adverteix el document, no poden quedar alienes al gran objectiu europeu de recuperar i reconnectar la seva naturalesa. “Algunes de les nostres ciutats ja han adoptat, en una mesura o una altra, determinats compromisos per impulsar solucions verdes en matèria de mobilitat, biodiversitat urbana, consum de recursos i espai públic. No obstant, en molts casos, els projectes i les iniciatives que sorgeixen amb prou feines tenen recorregut, ja que busquen més una imatge promocional de dubtosa modernitat (molta infografia i pocs projectes) que un canvi efectiu de model de ciutat en el qual la naturalesa pugui exercir el paper central que li correspon”, critica.