Vuit de cada 10 joves a Catalunya han patit violència 'online' durant la seva infància
El ciberassetjament és la forma de violència més comuna entre els adolescents; un 42% n'ha patit
Un de cada dos menors han vist material sexual o violent 'online' de forma involuntària
undefined40525621 33992660 young desperate and depressed freelance worker or180212112613
Vuit de cada 10 joves catalans han sigut víctimes de violència 'online' durant la seva infància, segons un informe presentat aquest dijous per Save the Children. Per fer l’estudi, han sigut enquestats un total de 222 joves catalans d’entre 18 i 20 anys. De tots ells, un 42% han reconegut haver patit ciberassetjament, la forma de violència més comuna entre els adolescents avui dia. L’oenagé adverteix que aquest tipus de violència es dona per primera vegada quan els nens tenen 13 anys i la persona que assetja és, en un 64% dels casos, un amic i/o company del centre d’estudis.
“Molts dels nens pateixen en silenci abusos, assetjament, insults i humiliacions a través de les noves tecnologies. És una violència igual de real que la física, però de la qual no se’n pot escapar i pràcticament no hi ha dades. Persegueix la víctima a través del mòbil les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. Aquestes situacions causen un enorme dolor als nens, condicionen el seu desenvolupament i, en ocasions, posen en perill la seva vida”, ha declarat Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància de Save The Children a Catalunya.
Falta de control dels pares
L’associació també adverteix que més de la meitat dels enquestats no tenia normes d’ús o control dels pares i que passaven entre tres i quatre hores diàries connectats a internet. Els nens comencen a utilitzar cada vegada més d’hora les noves tecnologies; l’edat mitjana d’accés és de 10 anys i mig, i la xarxa més utilitzada és WhatsApp. Segons Save the Children, és de vital importància que les famílies promoguin un ús responsable de les xarxes socials i informin als seus fills dels riscos que poden comportar.
L’organització també ha mostrat la seva preocupació davant la violència entre iguals. Segons la seva enquesta, en un 77% dels casos de 'happy slapping' (gravar i difondre una agressió física, verbal o sexual a través d’internet per guanyar popularitat), la persona perpetradora era amic o company del mateix centre escolar que la víctima.
Una altra de les formes de violència que més pateixen els joves és l’exposició involuntària a material sexual o violent: un de cada dos enquestats va tenir accés a aquesta mena de contingut sent menor d’edat i sense consentiment. Aquesta violència es dona quan un nen es troba material inapropiat per a la seva edat sense voler, quan navega per internet o descarrega arxius.
Difusió d’arxius sense consentiment
Hi ha cops que la persona que exigeix la violència ‘online’ és la parella o l’exparella dels adolescents. El 'sexting' és una conducta d’alt risc que practiquen els joves al intercanviar contingut sexual i es converteix en violència quan es difon sense consentiment. Això està directament relacionat amb la sextorsió, és a dir, el xantatge a una persona amb l’amenaça de publicar contingut sexual que l’involucra. Aquest tipus de violència l’han patit un 5,4% dels joves catalans enquestats. Save the Children adverteix que el món físic i virtual estan molt connectats en aquest tipus de violència, que pretén controlar, menysprear o causar danys a les víctimes.
Notícies relacionadesFinalment, l’oenage ha apuntat que cada vegada és més habitual que els pares sobreexposin la vida dels seus fills a internet. Aquesta conducta de risc rep el nom de 'shareting' i asseguren que pot desembocar en diferents formes de violència contra la infància.
Davant d’aquestes dades, Save the Children ha posat en marxa la campanya #ViolenciaViral per reclamar al Govern espanyol l’aprovació urgent de la llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant de la violència, que inclou mesures per erradicar tots els tipus de violència que pateixen els nens, incloent aquelles que involucren les noves tecnologies.