UNA PROBLEMÀTICA SOCIAL
El Homrani insisteix que el retorn dels 'menes' "sempre ha de ser voluntari"
El conseller afirma també que la tornada del menor "ha de comptar amb l'aprovació de la família i amb un informe de serveis socials del país d'origen"
zentauroepp48991139 bcn menas190709182617 /
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha afirmat que el retorn delsmenors no acompanyats (‘menes’) als seus països d’origen "ha de ser sempre voluntari". A més que el jove expressi la seva voluntat de tornar, el retorn "ha de comptar amb l’aprovació de la família i amb un informe de serveis socials del país d’origen", ha afegit el conseller.
D’aquesta manera, El Homrani ha replicat en una entrevista a TV-3 al tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que dilluns passat va plantejar el "retorn assistit" dels menors estrangers no acompanyatsAlbert Batlle.
El conseller s’ha desmarcat d’aquestes declaracions de Batlle –que ahir va matisar les seves paraules– i ha recordat, d’una banda, que "ni la Generalitat ni l’ajuntament tenen la competència" per dur a terme aquestes accions i, de l’altra, ha apel·lat a "algunes sentències judicials que afirmen que els menors no poden ser tornats si no ho autoritzen".
El Homrani ha reconegut "no haver parlat" de la proposta amb Albert Batlle ni amb Ada Colau i ha afegit que la voluntat de la Generalitat és "treballar mà a mà amb l’ajuntament" per "fer front a un fenomen complex". “És molt important remarcar que els joves que tenen conductes que ens preocupen a tothom són una minoria, si no, acabarem creant un estigma", ha dit el conseller, quan la realitat és que "la majoria de joves immigrants fan bons processos d’inclusió".
En aquest sentit, ha sentenciat: "Hem de ser molt curosos i no atribuir al col·lectiu actuacions individuals que són minoritàries". Sobre els adolescents immigrants que fa nits que dormen a la capella de Santa Anna de Barcelona, el conseller ha afirmat que el problema és que "hi ha nois que arriben amb 18-20 anys que no entren en el sistema de protecció a menors ni poden ser postutelats".
Un centre a Collserola
La Llei d’Estrangeria "limita molt" a l’hora d’atendre aquests joves, que viuen una situació d’"absoluta vulnerabilitat i exclusió durant uns anys, mentre no es regula la seva situació", ha denunciat el conseller. Sobre l’obertura d’un centre d’atenció immediata per a menors no acompanyats a Collserola, El Homrani ha assegurat que "s’hi quedaran a tot estirar dotze hores", perquè "no dormin a les comissaries".
Notícies relacionadesEn aquest centre, els Mossos d’Esquadra identificaran els joves i se’ls farà un acompanyament social i educatiu fins que puguin tenir una plaça en algun altre centre de Catalunya, ha recordat el conseller. La "millor manera" per evitar l’arribada d’aquests joves és la "prevenció", ha assegurat el conseller, per la qual cosa ha defensat que una línia de treball del departament que dirigeix és "posar-se en contacte amb les empreses catalanes que tenen seu als països d’origen" per "facilitar processos d’inclusió i emancipadors".
En concret, ha citat que la conselleria està treballant per desenvolupar un pla per oferir oportunitats als joves al Marroc, per al qual compten amb la col·laboració de les empreses catalanes amb seu en aquest país.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia