Un clan familiar nicaragüenc
Cau un grup que esclavitzava dones per cuidar persones grans
La Guàrdia Civil ha identificat 50 víctimes amb les quals l'organització haurien obtingut uns beneficis de més de 750.000 euros
La Guàrdia Civil, en el marc de la denominada operació Ayote, ha desarticulat un grup criminal que s’havia especialitzat en el tràfic d’éssers humans per a la cura a Espanya de personesd’edat avançada, amb malalties greus o algun tipus de dependència, i les dues bases d’operacions del qual estaven establertes a Logronyo i Alfaro (la Rioja) i a Osca.
Els membres d’aquest grup actuaven de manera estructurada, organitzada i jerarquitzada i n’han sigut detinguts tots els integrants, en concret, quatre dones –dues d’elles, germanes– i tres homes d’un mateix clan familiar nicaragüenc, d’entre 19 i 41 anys, ha informat la Comandància de la Guàrdia Civil a Osca en una nota de premsa.
Una dels capitostos del grup va ser detinguda a la terminal T4 de l’Aeroport de Madrid-Barajas Adolfo Suárez quan intentava introduir a Espanyatres víctimes més procedents de Nicaragua per a la seva explotació. La resta de detencions es van fer de manera simultània a la Rioja i Osca, llocs en els quals també es van dur a terme quatre escorcolls.
A tots els detinguts se’ls considera presumptes autors dels delictes de tràfic d’éssers humans amb finalitatsd’explotació laboral, pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals.
Més de 750.000 euros en guanys
La Guàrdia Civil ha identificat un total de 50 dones que han sigut víctimes d’esclavitud des del 2016 d’aquesta organització, amb qui haurien obtingut uns beneficis econòmics superiors als 750.000 euros.
El grup criminal sotmetia i controlava totes les seves víctimes mitjançant constants amenaces, intimidació, engany i coacció, acovardint-les amb advertències de les conseqüències a què s’enfrontarien els seus familiars a Nicaragua, si arribaven a denunciar els fets.
A més, els productes bàsics de primera necessitat que la responsable del grup rebia de diferents organitzacions d’ajuda humanitària els venia a les seves víctimes a preus abusius: arribava a cobrar-los per un comprimit de paracetamol entre 20 i 30 euros, així incrementava els seus beneficis.
Les víctimes interceptades a l’aeroport de Madrid van ser traslladades a Logronyo i informades dels seus drets com a víctimes de tràfic, i se’ls va posar a la seva disposició tots els recursos assistencials per garantir-los un allotjament convenient i segur, ajuda material, assistència psicològica, assistència mèdica i assessorament jurídic.
Dones amb fills a càrrec
Els familiars directes del grup criminal residents a Nicaragua s’encarregaven de buscar les víctimes, principalment dones joves i sense estudis, amb fills al seu càrrec i en risc d’exclusió social. Allà els prometien una feina digna i ben remunerada a Espanya.
Si acceptaven, els compraven el bitllet d’avió i els entregaven mil euros en efectiu per justificar l’estada inicial a Espanya, amb visat turista limitat a 90 dies.
Una vegada a Espanya, les víctimes contactaven amb un membre de l’organització que les traslladava a les vivendes de Logronyo, Alfaro i Osca. Seguidament, els retiraven el passaport i els diners entregats, i els advertien que havien contret un deute amb l’organització de 6.000 euros i que havia de ser satisfet en un curt termini.
La cap del grup criminal usurpava la identitat de les víctimes per posar anuncis a internet i xarxes socials. Quan tancava el tracte amb els demandants d’aquests serveis, enviava les víctimes per dur-los a terme, no sense abans alliçonar-les sota noves amenaces.
Notícies relacionadesA final de mes els demandants pagaven directament les víctimes en negre i aquestes entregaven a l’organització el 85% dels diners com a pagament del deute contret, i es quedaven la resta per poder subsistir a Espanya.
Quan descansaven o es quedaven sense feina, l’organització les allotjava a les seves vivendes i els cobraven per tots els serveis. En cas de no poder pagar-los, els deixaven diners a un 20% d’interessos, la qual cosa suposava que el deute no disminuís, sinó al contrari, es convertia en una xifra astronòmica difícil de saldar, i així les víctimes quedaven més lligades a l’organització.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia