A LA ZONA FRANCA

Cau una màfia de blanqueig amb cotxes de luxe a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra arresten quatre membres del clan dels Jodorovich i investiguen dotze persones més

Entre els detinguts hi ha el president de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya

video 3546755 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J. G. Albalat

Els Mossos d’Esquadra van activar la matinada de dimarts a dimecres una operació contra el blanqueig de capitals d’una xarxa familiar establerta albarri de la Zona Franca de Barcelona. El registre, practicat en diverses vivendes, en una oficina i al bar Gasoil, ubicat als baixos de la mateixa finca del carrer de la Mare de Déu del Port, va durar gairebé vuit hores i va finalitzar amb ladetenció de quatre persones. La investigació, que considera que l’entramat està format per 16 membres –inclosos els quatre arrestats–, es troba sota secret de sumari per ordre del Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona.

Entre els detinguts hi haSimón Montero Jodorovich, president de laFederació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic). Els altres tres arrestats són familiars pròxims a ell i membres del clan dels Mulats. No consta que la trama investigada afecti la gestió de Montero al capdavant de la Fagic, la seu de la qual no ha sigut objecte de cap registre. El detingut, considerat pels investigadors com un dels responsables de la presumpta xarxa desarticulada ahir, presideix aquesta entitat almenys des del 2013, data en la qual consta com a president en un document penjat a la web de la federació.

Cotxes de la marca Ferrari 

Fonts consultades per EL PERIÓDICO remarquen que es tracta d’una investigació centrada en el blanqueig de diner negre que la xarxa duria a terme, presumptament, amb la compravenda de cotxes de luxe de segona mà. Una de les vies d’ingrés dels diners que rentaven amb el mercadeig de vehicles, en ocasions tan preuats com els de la casaFerrari, procedia deltràfic de drogues, en concret deplantacions clandestines de marihuana. L’oficina registrada seria el lloc on hauria cristal·litzat l’intercanvi de cotxes.

Les indagacions, a càrrec de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos, es mantenen obertes i els quatre arrestats passaran demà a disposició judicial. Després de prendre’ls declaració, a ells i als altres 12 investigats, la jutge resoldrà si algun ha d’ingressar a presó preventivament a l’espera de judici o ha de recuperar la seva llibertat amb càrrecs.

Amenaces als gràfics 

Familiars i coneguts de les famílies afectades per la intervenció policial es van concentrar al costat de la zona acordonada per antiavalots dels Mossos al carrer de  la Mare de Déu del Port. Algunsvan amenaçarels periodistes gràfics que seguien els registres. A un redactor de l’Agència Catalana de Notícies (ACN)van intentar trencar-li les càmerestirant-li la motxilla contra el terra. Abans d’aquest incident, d’altres havien intentat, encara que sense agressivitat, impedir el treball de la premsa col·locant-se davant les càmeres.

Un clan investigat

El clan dels Jodorovich ha sigut objecte de nombroses operacions policials en el passat, gairebé sempre relacionades amb el tràfic d’estupefaents, que, de vegades, connectava amb la venda al detall delbarri de la Minade Sant Adrià de Besòs.

El 2017 va morir Luisa Jodorovich, casada amb Antonio Montero, el Mulato. Des d’aleshores, la poderosa família nascuda de la unió entre els Jodorovich i els Montero se la coneix indistintament com la dels Mulatos o la dels Manolos.

Un veí que resideix a la Zona Franca des de fa 42 anys recordava que la família afectada per l’operació policial d’aquest dimecres va ser una de les que va arribar a aquests pisos del carrer de la Mare de Déu del Port procedent de les cases barates Eduardo Aunós, que s’estenien per una zona que actualment acull equipaments com la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sants-Montjuïc.

Notícies relacionades

Les d’Eduard Aunós eren un dels quatre conjunts de cases barates que es van construir als anys 20 del segle passat per recol·locar famílies desallotjades de la muntanya de Montjuïc a causa de la celebració de l’Exposició Internacional de 1929. Els altres tres conjunts eren al Baró de Viver, Bon Pastor i Can Peguera. Només aquestes últimes cases barates han sobreviscut a les excavadores. Al grup d’Eduard Aunós hi van arribar a començaments de la dècada dels 90.

«Al principi els va costar una mica integrar-s’hi perquè feien la seva vida dins d’aquestes cases, en alguns casos gairebé barraques, però a poc a poc, i sobretot gràcies a les dones, es van barrejar amb el barri», explicava el veí de la Zona Franca. En la seva memòria continuen intactes les imatges dels immensos cotxes Dodge Dart, que la casa espanyola Barreiros va fabricar a finals dels 60 a imatge i semblança dels americans, que conduïen quan van arribar al barri.