surt per primera vegada de la presó
Així és la llar Don Orione, el centre on Urdangarin farà el voluntariat
Ubicat a Pozuelo de Alarcón, atén persones amb gran discapacitat des de fa mig segle
La llar Don Orione, inaugurada el 1967, és un centre gestionat per la congregació religiosa Petita Obra de la Divina Providència, fundada per San Luis Orione. Fa mig segle que prova de garantir la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual, amb elevat nivell de dependència, a través de professionals de l’atenció que hi treballen i de voluntaris que acudeixen de manera puntual a ajudar.
Després de rebre el vistiplau del jutge de Vigilància Penitenciària, Iñaki Urdangarin farà dos dies a la setmana de voluntariat a la llar Don Orione HomeIñaki Urdangarin, ubicada a Pozuelo de Alarcón (Madrid). El 2017, el centre va complir 50 anys de servei residencial integral a persones amb discapacitat intel·lectual i física. Allà es presten serveis d’educació especial, fisioteràpia, logopèdia, rehabilitació, integració social, esport i psicomotricitat.
Al centre Don Orione hi resideixen actualment un total de 114 interns, que són atesos per 102 persones contractades. A més, compten amb entre 30 i 40 voluntaris, un nombre que s’incrementa els caps de setmana, segons ha precisat el director del centre Don Orione, Francisco Sánchez Moreno.
En declaracions als mitjans aquest dimarts, ha explicat que una de les activitats en què podrà col·laborar Iñaki Urdangarín és «fer passejos». En tot cas, ha assegurat que «serà tractat com una persona més que farà el seu voluntariat a la llar Don Orione». Segons ha assenyalat, la porta del centre «sempre està oberta» i «a la gent no se li pregunta de quina religió o de quina cosa és», perquè «la resposta de Don Orione és ‘quin mal tens, què et fa falta’».
En qualsevol cas, Francisco Sánchez Moreno ha reconegut que els «fan falta moltes més» mans, a més de les dels 102 treballadors i els 40 voluntaris, entre els quals també hi ha gent gran i jubilats.
El voluntariat, segons ha afirmat, és «una cosa normal, quotidiana» i l’objectiu en aquesta llar és «que aquests nois amb discapacitat s’integrin a la vida normal», ja que lamenta que «de vegades no hi ha tanta integració».
Tasca de voluntari
Entre les activitats que realitza un voluntari al centre, hi ha les excursions per Madrid d’alguns interns, unes sortides, que sempre es realitzen acompanyats de personal del centre segons relata a Europa Press un jove que fa alguns anys, durant la seva etapa escolar, va fer un voluntariat a la llar Don Orione.
El seu voluntariat «va consistir a passejar» els interns, fer-los companyia i «jugar amb ells» en la mesura que la seva discapacitat ho permetia. «Recordo que va ser una mica xocant, però també una experiència molt formativa. Ha sigut dels voluntariats més durs que he fet», ha assenyalat a Europa Press. Segons ha subratllat, les persones que són al centre «estan molt malament», moltes amb prou feines responen a estímuls.
En aquest context, el jove ha recalcat que va ser «dur», i que el tracte amb els interns «no és fàcil sense ser un professional ben especialitzat». «Va ser fa molt temps, però recordo que em va marcar. És un lloc on veus gent molt i molt malament, tot i que en cap moment tens sensació d’inseguretat», ha afegit.
Tal com ha explicat, hi ha interns en «aïllament», en general són «gent molt pacífica», i amb els treballadors del centre hi va estar molt «a gust». «Em va agradar, tot i que no tornaria a fer-ho», ha conclòs.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín