enquesta de salut sexual
Gairebé el 30% dels joves infravaloren el risc del sexe sense protecció
Entorn de la meitat dels adolescents utilitzen internet o els seus amics per informar-se sobre sexualitat
El 73% ha practicat sexe amb penetració i l'edat d'inici és als 16 anys
zentauroepp46043336 files this file photo taken on october 07 2014 shows condo181127112204 /
Tot i que han passat gairebé 30 anys del‘Póntelo, pónselo’, la primera campanya que va tenir com a fi fomentar l’ús del preservatiu per prevenir les malalties de transmissió sexual, entre aquestes la sida, el missatge continua sense calar en bona part dels joves. El 76,4% utilitza mètodes anticonceptius, però un preocupant 23,6% confessa que no en totes les ocasions. Els motius, o bé perquè practiquen sexe oral, o perquè confien en l’altra persona. I un alarmant 29% assenyala que és perquè creu que no corre cap risc. És a dir, com si els embarassos no desitjats o les malalties venèries, que precisament pel baix ús del condó estan a l’alça, fossin una cosa que no els pogués afectar.
A més, gairebé un 7% confessa que és que l’altra persona no vol utilitzar mètodes anticonceptius, amb la qual cosa hi continua havent certa coacció en les relacions sexuals. I la píndola de l’endemà s’utilitza 1,4 vegades a l’any, sobretot per les dones i per rectificar pràctiques de risc com l’anomenada «marxa enrere», que encara utilitzen un 4%.
Aquestes dades figuren al’enquesta sobre salut sexual i anticoncepció entre joves efectuada per la Fundació Espanyola de Contracepció. El sondeig es va fer al juliol i hi van participar 1.200 joves d’entre 16 i 25 anys que van contestar un qüestionari, que es va completar amb les opinions de dos grups de discussió, un de nois i un altre de noies. Es tracta d’un dels pocs baròmetres que permeten acostar-se a la realitat sexual dels joves, ja que l’Enquesta Nacional sobre Salut Sexual, del Ministeri de Sanitat, no s’efectua des de l’any 2009.
2,6 vegades a la setmana
La investigació posa negre sobre blanc que la població més jove practica sexe amb freqüència. La mitjana és de 2,64 vegades a la setmana i el 73% afirma haver tingut pràctiques coitals. Si bé el 34% admet que en els últims mesos no. L’edat d’inici és als16,7 anys, i descendeix als 15,6 en el cas de les respostes dels joves entre 16 i 18 anys. I molts d’ells admeten que comencen a mantenir relacions per pressions de l’entorn.
«Crida l’atenció, a més, que si la meitat dels homes joves considera satisfactòria la seva primera relació sexual, aquest percentatge baixa fins al 30% en el cas de les noies», segons va remarcar el president de la Fundació Espanyola de Contracepció, el doctor José Ramón Serrano, en la presentació de l’enquesta. Això passa, va expressar, per la falta d’informació a què uns i altres arriben a la seva primera relació sexual.
S’informen a través d’internet o els amics
I és que una altra de les dades preocupants que dona el sondeig és la falta de formació que reben els joves sobre una realitat, per a molts, del seu dia a dia. De fet, gairebé el 50% (47,8%) admet que s’informa d’aquest tema a travésd’internet, on també troben porno, i un altre 45,5%, mitjançant els seus amics. En una pregunta amb resposta múltiple, la informació proporcionada pels professors descendeix al 28%, per la mare, al 23%, i pel pare, al 12%.
I és que no s’ha posat en pràctica la part de la llei de l’avortament que obligava a implantar una educació afectivosexual, des d’edats primerenques, a les escoles. Només hi ha xerrades puntuals o continguts curriculars sobre la reproducció, que els mateixos joves, un 68%, consideren que són insuficients. I aquest percentatge puja fins al 74% en el cas de les dones.
Avortaments i malalties venèries
Notícies relacionadesNois i noies expressen que la informació que han rebut sobre sexe és«escassa, puntual i amb poca continuïtat», per això recorren a internet, als seus amics, que moltes vegades saben el mateix que ells o, en última opció, a l’àmbit familiar, en què els fa més«vergonya»parlar sobre sexe. «No els estem formant en sexualitat i tindran sexe tot i que no n’estiguin informats. Tenim un greu problema», va concloure la doctora Palomo Lobo, presidenta de la Societat Espanyola de Contracepció, després de recordar que es produeixen més de 90.000 avortaments a l’any i l’increment de les malalties de transmissió sexual.
Per tot això, amb motiu del Dia Mundial de l’Anticoncepció, una desena de societats mèdiques han subscrit un manifest que exigeix implantar ja l’educació afectivosexual als centres educatius.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao