Campanya de sensibilització

Famosos es presten a fer-se una anàlisi per denunciar l'abús del plàstic en els aliments

L'estudi ha trobat una vintena de components derivats del plàstic a l'orina

campana de salut de plstic de rezero / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Una vintena de components derivats del plàstic, sobretot ftalats i fenols, han sigut trobats a l’orina d’una vintena de personatges rellevants que s’han prestat a fer-se una anàlisi per a una campanya que denuncia l’«ús abusiu» de plàstics als aliments, que després passen a l’organisme. 

Impulsats per Rezero (Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable), les anàlisis d’orina a què s’han sotmès, entre d’altres, l’actriu Sílvia Abril, el pintor Miquel Barceló i la futbolista Mariona Caldenteny, han revelat la presència dels components plàstics, que són el motiu de la campanya Salut de Plàstic, que han presentat aquest dimecres simultàniament a Barcelona i Palma. 

Segons ha explicat la directora de Rezero, Rosa García, l’objectiu de la campanya és denunciar i informar sobre l’abusiva plastificació dels aliments a tota la cadena de distribució i consum, promoure un canvi d’hàbits de consum a favor d’un estil de vida saludable i abandonar la cultura d’«un sol ús».

Canvi de llei

També pretén exigir una modificació legislativa per part de les administracions i un canvi de les polítiques productives per part dels agents econòmics vinculats a l’alimentació, l’envasament i la distribució. 

Els impulsors denuncien que s’ha estès la presència d’envasos de plàstic en tota classe d’aliments, en joguines, papers pintats, cables, coles, superfícies de PVC, tintes d’impressió, teixits, productes de neteja, laques, vernissos, aparells mèdics i cosmètics.

També alerten que els fenols es troben en multitud d’ampolles de plàstic, envasos d’aliments precuinats, carmanyoles i a les resines de protecció de les soldadures de les llaunes de conserva. 

Campanya

Per dur a terme l’estudi, Rezero va comptar amb l’assessorament de l’equip del Grup d’Investigació en Epidemiologia Clínica i Molecular del Càncer (Grecmc) de l’Institut d’Investigacions Mèdiques (Imim) de l’Hospital del Mar, dirigit pel metge i catedràtic en Salut Pública, Miquel Porta. 

Rezero va recollir l’orina de 20 persones influents a Catalunya i les Balears, entre les quals també el meteoròleg Francesc Mauri, la cirurgiana Elena Carreras, la il·lustradora i pintora Carme Solé, i l’‘instagramer’ Joan Grivé, aquests quatre últims presents aquest dimecres a Barcelona en el llançament de la campanya. 

Les 20 mostres d’orina van ser enviades a l’Institut Noruec de Salut Pública, laboratori internacional referent en l’anàlisi i detecció de metabòlits plàstics en mostres humanes, on van analitzar 27 compostos derivats del plàstic, que són presents als envasos de productes alimentaris.

Es tracta de 15 ftalats –substàncies utilitzades per incrementar la flexibilitat i elasticitat dels plàstics– i 12 fenols –utilitzats per donar forma i resistència als plàstics.

Vetar productes

Tots els participants de l’estudi van donar positiu en la presència de plàstics a l’orina, amb el nombre de compostos detectats per individu oscil·lant entre un mínim de 20 i un màxim de 23 compostos. 

Els resultats van ser supervisats pel doctor Porta, que va explicar als participants els seus respectius resultats.

El meteoròleg de la televisió pública catalana, Francesc Mauri, ha admès que va quedar sorprès per la col·lecció de compostos que li van trobar i ha avisat que «vetllar perquè això no passi hauria de ser una prioritat». 

Carme Solé ha denunciat les empreses que habitualment abans distribuïen els seus productes en ampolles de vidre i que ara han començat a fer-ho amb plàstic, i ha animat a negar-se a comprar els seus productes

Els responsables de la campanya han assenyalat que, malgrat que aquestes substàncies es poden excretar diàriament, l’exposició continuada a aquests compostos tòxics afecta l’organisme humà.

La campanya denuncia que aquestes substàncies plàstiques poden arribar a provocar alteracions en el sistema endocrí, deteriorar la qualitat del semen, alterar els nivells d’hormones sexuals, infertilitat, efectes tiroidales, baix pes al néixer, parts prematurs, al·lèrgies, obesitat o creixement de cèl·lules cancerígenes. 

Mares gestants

Una de les participants de l’estudi i doctora especialitzada en Obstetrícia i Ginecologia Elena Carreras ha expressat la seva preocupació per l’impacte que aquests compostos plàstics poden tenir en les mares gestants i les seves criatures, ja que aquests poden arribar al fetus a través de la placenta. 

Notícies relacionades

La campanya Salut de Plàstic vol incidir en la futura llei de prevenció i gestió de residus que prepara la Generalitat de Catalunya i pretén responsabilitzar de manera compartida entre les administracions i el sector industrial, per poder reestructurar la manera com es distribueixen i es consumeixen els aliments, i aconseguir un marc legislatiu que garanteixi la salut de les persones. 

La campanya inclourà la celebració d’unes jornades científiques i posar en marxa accions per interpel·lar productors, envasadors i governs per conscienciar sobre l’impacte dels plàstics i avançar cap a una societat de Residu Zero