PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

El Vaticà castiga el sacerdot jesuïta que va abusar de dos germans al Sant Ignasi de Sarrià

El capellà Pere Sala confessa i escriu a les seves víctimes: «Us demano perdó pels moments en què la meva conducta va ser impròpia d'un educador»

Jordi i Oriol de la Mata no accepten les disculpes, consideren insuficients les mesures i reiteren que la institució «ho sabia»

zentauroepp47676441 alumnas abusos sexuales jesuitas190408135528

zentauroepp47676441 alumnas abusos sexuales jesuitas190408135528

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Antonio España, superior provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, ha enviat aquest dilluns una carta a Jordi i Oriol de la Mata, dos germans que a començaments de març, a través d’una entrevista amb EL PERIÓDICO, van relatar que havien patit abusos sexuals durant la seva escolarització a l’escola jesuïta Sant Ignasi de Sarrià de Barcelona. En la missiva, que arriba vuit mesos després de la revelació d’aquestes víctimes, el Vaticà i el sacerdot Pere Sala –el pederasta que va abusar d’ells– admeten que els germans De la Mata van dir la veritat. 

Aquella denúncia del mes de març i les que van aparèixer a partir de llavors van donar peu a una investigació interna que va acabar tutelada per la Doctrina de la Fe. Aquest òrgan del Vaticà encarregat dels abusos a menors ha resolt que el religiós Pere Sala, de 95 anys actualment, ha de ser apartat de tot contacte amb menors. També se li prohibeix celebrar cap tipus de sagrament, realitzar activitats apostòliques en públic ni absentar-se de la seva comunitat sense permís del seu superior. Després de la notícia que va publicar aquest diari, els Jesuïtes ja van prendre mesures cautelars que, d’aquesta manera, passen a ser fermes.  

La carta enviada per la Companyia de Jesús als germans De la Mata incloïa un missatge especialment rellevant per als dos exalumnes del Sant Ignasi: una disculpa per escrit del pare Sala

Carta del sacerdot Pere Sala als germans De la Mata.

Quaranta anys després que amb els seus abusos arruïnés la vida del Jordi i l’Oriol i destrossés tota la família De la Mata, Sala els escriu per demanar-los «perdó» pels «moments» en què la seva «conducta» va ser «impròpia» d’un «jesuïta i un educador» i que van afectar «negativament» les seves vides. 

«No podem perdonar-lo»

Ni en Jordi ni l’ Oriol accepten les disculpes del sacerdot Pere Sala, ni tampoc es donen per satisfets amb la investigació canònica ni amb les mesures de càstig decretades per la Companyia de Jesús de manera acordada amb el Vaticà. Si la investigació ha arribat a aquesta conclusió i el mateix sacerdot Sala ha admès els fets, «¿com pot continuar sent sacerdot un pederasta?», es pregunta en Jordi. «Crec que els Jesuïtes ens han pres el pèl i no m’aturaré aquí. Recorreré aquesta resolució a l’arquebisbat», assegura. «Jo puc perdonar Sala pel que em va fer a mi, però, no, a la institució ni a l’escola, que sabent el que passava no hi van fer res», diu. 

Per la seva banda, l’Oriol, també critica que els Jesuïtes no al·ludeixin a l’«encobriment» que va fer possible els abusos de Sala i de la resta de cures. «Les cartes no diuen res», afirma. L’única cosa positiva que els ha portat el correu electrònic aquest dilluns –l’Oriol és a Mèxic, i en Jordi, a Anglaterra– ha sigut un cert «alleujament». Almenys ara, es consolen, ningú podrà dir-los «mentiders». 

Els abusos del Sant Ignasi 

Els abusos sexuals comesos en el passat per sacerdots de l’escola Sant Ignasi de Sarrià i silenciats per la Companyia de Jesús, propietària del centre, van sortir a la llum el març del 2019. En les setmanes posteriors, i tal com intuïen els dos germans, van aparèixer noves víctimes: un total de set homes i dones –alumnes en els anys 70 i 80– que van ser assetjats per quatre professors religiosos: el mort Lluís To (tres denúncies, però amb més d’una desena d’acusacions), Pere Sala (dues denúncies), Antoni Roigé (una denúncia) i Josep Antoni Garí (una denúncia).

Totes les denúncies van recaure en el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona i, com ha passat en la immensa majoria d’abusos perpetrats en recintes religiosos, han topat amb el mur de la prescripció. Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, la meitat d’aquestes demandes han sigut arxivades perquè incumbeixen a delictes prescrits i la resta correran la mateixa sort ben aviat. 

La querella continua viva 

Notícies relacionades

Els germans De la Mata van presentar fa un mes una querella contra els que van ser rector i cap d’estudis, dos professors, un auxiliar i –com a responsables civils subsidiaris– contra l’escola Sant Ignasi, la Companyia de Jesús, la Fundació Jesuïtes Educació. L’escrit ja ha sigut rebut per un jutjat d’instrucció de Barcelona que, de moment, ha demanat als querellants que ratifiquin l’acusació: per un delicte d’omissió de perseguir actes delictius. Mireia Balaguer, advocada particular, defensa en el seu escrit que, tot i que els abusos sexuals tinguessin lloc fa anys i hagin prescrit, els qui sabien que es van produir continuaven tenint l’obligació de comunicar-ho a les autoritats sense importar el temps transcorregut. «Aquest deure, el de denunciar, no s’extingeix», ha explicat la lletrada a aquest diari.

La comissió interna que els Jesuïtes van iniciar a finals del 2018 per investigar el seu passat ha rebut fins ara 19 missatges que van assenyalar set sacerdots jesuïtes. Quatre d’aquests ja es coneixien després d’haver sigut avançats per EL PERIÓDICO: Tó, Sala, Roigé i Garí. 

La Fiscalia xilena confisca en la Companyia de Jesús informació d’un altre capellà abusador 

La Fiscalia xilena ha entrat aquest dilluns en els Jesuïtes d’aquest país per confiscar informació relacionada amb el capellà Renato Poblete, ja mort, segons informa l’agència Efe. Poblete va ser durant 48 anys un depredador sexual que va abusar de 22 dones, entre elles, cinc menors d’edat. L’orde religiós ha enviat a primera hora un comunicat en el qual ha confirmat l’entrega de l’«informe complet» als fiscals.