A L'ILLA WRANGEL
¿Per què es va extingir l'últim mamut?
Un equip de científics analitza la desaparició d'aquest mamífer, fa 4.000 anys, per poder salvar altres espècies
07/10/2019 Diente de mamut hallada en la isla Wrangel /
Els últims mamuts llanuts es van extingir fa 4.000 anys a l’illa Wrangel de l’oceà Àrtic. Un equip d’investigadors ha estudiat ara el motiu de la seva desaparició amb l'objectiu de poder salvar altres espècies existents. Un estudi publicat a la revista Quaternary Science Reviews i recollit per la CNN afirma que aquests mamuts van sobreviure a altres de la seva espècie a l’aconseguir escapar-se dels efectes de l’escalfament global que sí que van afectar la resta.
Aquests gegants de l’Edat de Gel, malgrat la seva semblança amb l’elefant actual, van viure en altres temps i compartien hàbitat amb diferents espècies com els ossos o els temuts felins. Els científics no han parat de preguntar-se per què aquest mamífer amb altura d’uns quatre metres i uns ullals considerables va deixar d’existir.
Un equip d’investigadors finlandesos, russos i alemanys han analitzat restes d’aquests mamuts per descobrir per què alguns van sobreviure. Qualsevol diferència en l’alimentació i en l’entorn ambiental són factors que influeixen. La subsistència dels mamuts de l’illa de Wrangel davant altres membres de la seva espècie es deu probablement que van gastar menys energia perquè les circumstàncies del seu entorn no eren tan intenses, afirmen els investigadors.
A més, els mamuts llanuts tenien un tipus de sang que els permetia mantenir la seva temperatura corporal per sobreviure a la dura climatologia de l’Àrtic, segons han confirmat estudis publicats a la revista Nature Genetics.
Els factors de l’extinció
L’extinció d’aquesta espècie va ser en gran part causada per la contaminació de les seves fonts d’aigua. Ho demostra la quantitat de sofre trobat als ossos dels mamuts. Un altre factor important va ser la falta d’alimentació causada per les condicions meteorològiques extremes, amb pluja i neu, que van provocar una gruixuda capa de gel, assenyalen els experts.
Els humans haurien jugat també un paper important en la seva extinció a causa de la pràctica de la caça.
El canvi climàtic
L’explotació dels recursos naturals, el canvi climàtic i la contaminació són els principals factors en l’extinció de les espècies, segons un informe de la Plataforma Intergovernamental de Ciència i Política sobre Biodiversitat i Serveis d’Ecosistemes (IPBES). «La salut dels ecosistemes dels que depenem nosaltres i totes les altres espècies s’està deteriorant més ràpidament que mai», explica Robert Watson, president d’IPBES, que afegeix que es necessita un «canvi transformador» per salvar el planeta.
Rachel Warren, professora de canvi global i biologia ambiental a la Universitat d’East Anglia, ha afirmat en declaracions a la CNN que els governs s’haurien de centrar en «la restauració d’ecosistemes destruïts o degradats amb espècies natives, ja que això ajuda a abordar tant la pèrdua de biodiversitat com el canvi climàtic».
En els últims anys, la biodiversitat d’espècies i d’ecosistemes s’ha reduït i hem sigut testimonis de la pèrdua de mamífers, peixos i rèptils a tot el món. Conservar la biodiversitat és un objectiu acceptat globalment, així com cuidar i protegir les espècies salvatges amenaçades, adverteixen els experts, que asseguren que encara hi ha temps per salvar espècies en perill crític.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034