PROBLEMA ESTRUCTURAL

Un 23% de les dones amb discapacitat pateixen violència masclista

Es tracta d'un percentatge vuit punts superior al de la resta del col·lectiu femení

Un informe de l'Observatori de Discapacitat Física denuncia la doble discriminació que pateix aquest sector

undefined18744075 barcelona 27 03 2012 un visitante pasea por la exposicion  m191113154300

undefined18744075 barcelona 27 03 2012 un visitante pasea por la exposicion m191113154300

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les dones amb discapacitat tenen un 8% més de probabilitats de patir violència masclista (física, sexual o psicològica) que la resta del col·lectiu. Més en concret, un 23,30% de les dones amb discapacitat (és a dir, una de cada quatre) denuncien haver patit violència masclista, davant el 15,10% de les dones sense discapacitat. Són xifres extretes del monogràfic ‘Dona amb discapacitat. Doble discriminació’, publicat per l’Observatori de Discapacitat Física (ODF) de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe).

El document pretén denunciar que en la societat hi ha un espai d’invisibilitat entorn de les dones amb discapacitat reconeguda (física o orgànica), que pateixen una doble discriminació: per gènere i pel fet de tenir una discapacitat. La discapacitat orgànica és aquella que no es veu: la pateixen persones que tenen alguns dels òrgans danyats o alguna malaltia genètica.

Segons Ana Peláez, membre del Comitè per l’Eliminació de la Discriminació contra les Dones de l’ONU (Cedaw), «el 20% de les dones víctimes mortals de violència masclista han sigut dones amb discapacitat, bé perquè ja tenien la discapacitat o bé perquè l’han desenvolupat pels actes de violència». «I tot i així, moltes d’aquestes dones no tenen un certificat de discapacitat, ja que aquesta [discapacitat] hauria sigut resultat de la violència», sentencia.

El maltractament produeix 
«malalties invisibles», com la fibromiàlgia o el lupus

També Montserrat Pallarès, presidenta de Cocemfe Barcelona, assegura que la violència masclista produeix »malalties invisibles», com «la fibromiàlgia o el lupus». A més, lamenta que als mitjans de comunicació se sol ometre la discapacitat quan una dona és víctima de maltractaments. «Per exemple, en el cas de la dona de Viladecans [la seva parella la va deixar morir mentre patia una hipoglucèmia], no es va dir que tenia una discapacitat. Una persona amb diabetis no està al 100%, té una discapacitat». Per això, Pallarès demana «moltíssima sensibilització» i «molta cura» a l’hora d’atendre aquestes dones.

«Doblement discriminades»

«Les dones amb discapacitat estan doblement discriminades. Per exemple, en el camp de la sexualitat, la dona amb discapacitat és tractada com una persona asexuada. No és visualitzada com una persona que pot ser mare o esposa», explica Montse Fernández, responsable de l’estudi fet per l’ODF. Aquest document reflecteix també que les dones amb discapacitat pateixen discriminacions en molts àmbits de la societat i que, sovint, veuen anul·lats els seus drets.

«Les dones amb discapacitat, al trobar-se en una situació més gran de vulnerabilitat, estan més exposades a les violències masclistes», afegeix Fernández. Aquesta experta assegura que aquest estudi és «un dels més dolorosos» que ha fet l’Observatori, ja que posa de manifest, a més de la violència masclista, altres maltractaments, com per exemple el laboral.

Les dones amb discapacitat estan més afectades per la bretxa salarial i tenen menys accés al mercat laboral

Notícies relacionades

Perquè les dones amb discapacitat tenen l’accés a la societat «més reduït» que les altres. I, a més, estan més afectades per la bretxa salarial: mentre un 25,4% de les dones sense discapacitat no tenen feina, aquest percentatge augmenta fins al 32,7%  en el cas de les dones amb discapacitat, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Així, una de cada tres dones amb discapacitat en edat de treballar està a l’atur. Les mateixes dades de l’INE assenyalen que, mentre un 71% de les dones sense discapacitat i en edat de treballar formen part de la població activa, en el cas de les dones amb discapacitat la xifra es redueix al 36%.

«Les dones tenim cada vegada més estudis i en moltes carreres universitàries som més que els homes. Però dins del col·lectiu de les persones amb discapacitat, hi ha moltes menys dones que homes. Elles pateixen més barreres físiques i socials», conclou Fernández.