'La manada' de Manresa, condemnada només per abús

Els imposa penes d'entre 10 i 12 anys de presó i absol un altre noi jutjat pels mateixos fets

El tribunal critica el canvi de criteri de la fiscalia, que va elevar la seva petició després de conèixer la sentència del Suprem

zentauroepp49885436 barcelona 16 09 2019  sociedad   juicio contra los miembros 191031123737

zentauroepp49885436 barcelona 16 09 2019 sociedad juicio contra los miembros 191031123737

5
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Olga Pereda

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a penes d’entre 10 i 12 anys de presócinc dels acusats de la violació en grup patida per una menor a Manresa el 2016. La polèmica que acompanya aquesta resolució, com va passar amb la de ‘La manada’ dels Sanfermines del mateix any, es deu al fet que el delicte que el tribunal declara comès és el d’abús sexual i no el d’agressió. Els jutges justifiquen el seu criteri en què com que la víctima estava inconscient els acusats «van poder realitzar els actes sexuals sense utilitzar cap tipus de violència o intimidació». 

La sentència imposa 12 anys a dos dels acusats i 10 a tres més. A més, n’absol un altre i un setè que havia sigut jutjat per un delicte d’omissió de socors. Gairebé a l’acabar el judici, la fiscalia va modificar la seva petició inicial d’abusos sexuals per la d’agressió sexual contra els sis acusats de violar la noia, que llavors tenia 14 anys; era el que sempre havia sol·licitat l’acusació particular. El ministeri públic va elevar també la seva petició de presó fins a 14 o 15 anys. La representació de la menor en va reclamar entre 15 i 20.

El tribunal és molt dur amb aquest canvi de la fiscalia, produït després que el Tribunal Suprem condemnés per agressió sexual els joves de la violació de Pamplona i amb les conclusions de la comissió de codificació a la qual el Ministeri de Justícia va encarregar la revisió d’aquests delictes, entre les quals destacava, considerar qualsevol mena d’abús, com a agressió sexual, tot i que les penes pràcticament es mantinguessin en el mateix ventall actual.

La resolució qualifica de «sorpresa» el canvi de qualificació jurídica del fiscal, «perquè la prova practicada en el plenari recolzava la seva qualificació provisional d’abusos sexuals i, en canvi, no va aportar elements que justifiquessin canviar els abusos per agressió sexual, en els tràmits de les conclusions».

El tribunal no dubta que es va tractar d’un delicte d’abús sexual, ja que considera «acreditat que la víctima, mentre es produïen els fets, i des del moment abans fins a hores després del succés,estava en estat d’inconsciència, sense saber què feia i què no feia i, conseqüentment, sense poder determinar i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals que amb ella van mantenir la majoria dels processats, quevan poder realitzar els actes sexuals sense utilitzar cap tipus de violència o intimidació». Per això, sosté, «s’està davant la hipòtesi que considera abusos sexuals no consentits, tot i que en aquest cas el consentiment seria irrellevant atenent l’edat de la víctima».

Els fets van tenir lloc el 26 d’octubre del 2016 en una festa de Halloween celebrada en una fàbrica abandonada de la capital del Bages, situada en una zona aïllada a prop del campus de la zona universitària. Un dels acusats, que coneixia la víctima, se la va emportar a un lloc apartat, la va violar i després en va animar altres a fer-ho per torns.

Quant a l’edat de la víctima, de qui els acusats van declarar que ignoraven que era menor, la sentència és contundent. «En el judici oral, celebrat gairebé tres anys després dels fets, el tribunal ha pogut comprovar que l’aspecte físic de la noia continua tenint una aparença d’adolescent incipient [...], de manera que els processats no podien raonablement confiar fa tres anys que la noia en tingués llavors 16, i si no van fer res per assegurar-se d’aquesta dada va ser perquè els va resultar indiferent».

La sala ha fixat en 12.000 euros la indemnització a la víctima al considerar que «l’atac a la seva indemnitat sexual va ser extremadament intensa i especialment denigrant, i a més, es va produir sobre una menor que estava en situació de desemparament».

Reaccions

La sentència ha provocat el rebuig de les associacions feministes. Altamira Gonzalo, de la fundació de dones juristes Themis, considera que l’Audiència de Barcelona s’ha allunyat del criteri establert aquest estiu pel Tribunal Suprem (TS), que respecte a ‘La manada’ dels Sanfermines del 2016 va considerar els fets com una «violació múltiple» d’una «enorme sordidesa i cruesa» en què «la víctima va patir» tota l'estona. El Suprem va castigar els culpables amb 15 anys.

«L’Audiència de Barcelona continua entenent que és necessària una resistència heroica per part de les dones», critica la responsable de Themis. Segons la seva opinió, la societat ha guanyat la batalla, però el món judicial continua resistint-se a admetre que només un sí és un sí. «Jutgen amb benevolència uns homes que, amb els pantalons abaixats, esperen torn per violar una nena de 14 anys, que, a més, estava atordida pels efectes de l’alcohol i en un entorn on no es podia defensar. Els magistrats es posen fàcilment a la pell dels agressors, però no en la de la víctima», continua la jurista, que insisteix en la urgència de modificar el Codi Penal perquè, a l’hora de provar el consentiment, «només el sí sigui sí». Juntament amb altres mesures socials i educatives, la reforma legislativa està en l’aire a causa de l’avançament electoral i la posterior impossibilitat d’acord per investir Pedro Sánchez com a president del Govern.

Gonzalo admet que les penes a què s’ha condemnat ‘La manada’ de Manresa –d’entre 10 i 12 anys– són elevades, però considera inacceptable la falta d’empatia amb la víctima i el missatge que es dona a la societat amb aquest tipus de sentències.

Notícies relacionades

Mentrestant, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha comentat que no havia tingut temps de llegir la sentència judicial. Després de recordar que l’Executiu «no comenta les sentències», sí que ha esmentat l’«actitud clara» del gabinet socialista respecte a les modificacions legislatives pendents de fer.  Via Twitter, l’alcaldessa de Barcelona va qualificar els fets de «justícia patriarcal que no vol entendre que només sí és sí». «Una nena de 14 anys inconscient va ser violada en grup. No soc jutge i no sé els anys de presó que mereixen, el que sí que sé és que ¡no és un abús, és una violació!», ha sentenciat Ada Colau a la xarxa social.

«Respecto la sentència, però ni la comparteixo ni l’entenc», ha criticat Beatriz Bonete, sociòloga experta en agressions a dones. Segons la seva opinió, la sentència no respon a una aplicació objectiva de la llei, sinó «subjectiva i masclista». Bonete va demanar als jutges que surtin dels seus despatxos i preguntin al carrer als ciutadans la seva opinió sobre aquest tipus de fets. «Afortunadament, vivim en un altre context. Però ells semblen no adonar-se’n». Les sentències justes fan que les víctimes es recuperin abans. Amb sentències com aquesta, passa al contrari».