afectats per l'asbestosi
Uralita haurà d'indemnitzar amb 3,5 milions 14 veïns de Cerdanyola i Ripollet
Els demandants van estar exposats a l'amiant al viure amb treballadors de la fàbrica
Es tracta de la indemnització més gran imposada pels tribunals espanyols a l'empresa
zentauroepp41352898 espa a sentencia amianto b02 cerdanyola del vall s barcelo191104132008
La justícia torna a donar la raó als afectats perl’asbestosi.L’Audiència Provincial de Madrid ha imposat a l’empresa Uralita l’obligaciód’indemnitzar amb 3,5 milions d’euros per les malalties i defuncions de 14 veïns de Cerdanyola del Vallès i Ripollet, afectats perl’exposició a l’amiant provinent de la fàbrica d’aquesta empresa.
Segons ha informat aquest dilluns el Colectiu Ronda d’advocats, es tracta de la indemnització més gran imposada fins ara pels tribunals espanyols contra Uralita, que durant dècades va ser el principal importador i productor d’amiant d’Espanya.
Els veïns ara indemnitzats es van veure afectats per la inhalació de les fibres d’asbest en el seu àmbit domèstic, malgrat no mantenir relació laboral amb l’empresa, al conviure amb treballadors de la fàbrica d’Uralita, que portaven a casa seva la roba de la feina impregnada d’amiant o bé per viure a prop de la fàbrica.
Exposició ambiental i domèstica
La sentència de la secció 18 de l’Audiència de Madrid en reafirma una altra d’anterior de la mateixa Audiència, del desembre del 2017, en què s’indicava el criteri de la responsabilitat d’Uralita per «les patologies que deriven de l’exposició ambiental i domèstica a l’amiant expulsat de forma temerària i incontrolada a l’exterior per l’empresa», segons ha explicat l’advocada del Col·lectiu Ronda Esther Pérez.
«Si no haguessin [les víctimes] rentat la roba de la feina dels seus familiars contaminada per tal material, si no haguessin habitat en les proximitats de les instal·lacions fabrils [d’Uralita], no haurien contret aquesta malaltia, malgrat fumar, treballar amb galvanitzacions o que es fessin servir com a torners, o almenys no existeix cap prova d’això, ni tan sols que fos concausa», s’indica en la sentència.
«No va actuar amb diligència»
El tribunal considera que la demandada Uralita, «coneixent el perill que comportava la utilització i inhalació de les fibres d’amiant, no va actuar amb la diligència exigible a l’emetre sense el control adequat a l’ambient exterior les fibres d’amiant de la seva explotació industrial, amb la qual cosa va incórrer en responsabilitat civil de caràcter extracontractual pels danys causats a Cerdanyola del Vallès i Ripollet».
Pérez ha recordat que les fàbriques d’Uralita es trobaven als termes de Cerdanyola i Ripollet, Castelldefels i Getafe, localitats en les quals s’ha donat una «enorme incidència de les malalties causades per l’amiant entre la seva població».
Nens jugant al carrer a l’exterior de les fàbriques d’Uralita, en una imatge d’arxiu. /
La més gran d’Espanya
En el cas de Cerdanyola del Vallès i Ripollet, on la fàbrica d’Uralita més gran d’Espanya es va mantenir en actiu entre els anys 1907 i 1997, la xifra de persones afectades per malalties causades per l’amiant s’eleva a 95 casos per any i milió d’habitants, quan l’habitual són 10 persones per milió.
Aquesta proporció encara augmenta més si es té en compte la incidència del càncer de pleura o mesotelioma, una malaltia sense cura que té com a únic origen conegut l’exposició a l’amiant, que a la zona de la fàbrica de Cerdanyola i Ripollet s’eleva fins als 47 casos per milió, quan s’haurien de donar entre un i tres casos per milió d’habitants.
Alguns dels demandants ja han mort, per la qual cosa les indemnitzacions hauran de ser percebudes pels seus fills i hereus.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"