RETALLADES EN L'ENSENYAMENT
Les famílies paguen 150 milions per l'educació pública dels seus fills
Un estudi de la FAPAC denuncia que l'escola carrega a les llars quotes que corresponen al Govern
La Generalitat diu que ho estudiarà i s'obre a buscar de manera conjunta futures millores del sistema
zentauroepp19043992 bellcaire alt emporda pueblo natal de tito vilanova es190319093509
Les retallades en educació, a tots els nivells, són un fet inqüestionable, explicat a través de les estadístiques i les comparacions. Però per molt que siguin conegudes i que s’arrosseguin des del 2010, continuen apareixent xifres que evidencien la fragilitat del sistema. L’última l’ha aportat aquest dijous la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) amb la presentació d’un estudi en què s’assegura que les famílies catalanes aporten als centres educatius públics 150 milions d’euros a l’any en concepte de material, sortides i donacions econòmiques. Un dineral que, a la seva manera de veure, hauria de sufragar el Departament d’Educació.
El treball de camp s’ha realitzat en 1.202 de les seves AMPES i AFAS associades, que representen el 52% dels centres educatius de primària i secundària públics de Catalunya. L’estudi denuncia que el 96% de les escoles cobren una quota de material escolar a les famílies, amb un cost mitjà de 88 euros per curs. Aquesta xifra, multiplicada pels 742.852 alumnes de les escoles públiques, estalvia a Educació, segons la FAPAC, 65,3 milions d’euros. Pel que fa a les sortides dels nens dins de l’horari escolar, la federació conclou que es paga una mitjana de 105,6 euros a l’any, amb la qual cosa el Govern deixa d’abonar anualment 78,4 milions d’euros «que es carreguen sobre les famílies catalanes», tal com ha resumit l’analista de l’observatori de dades de la FAPAC, Claudia Chia.
A tot això cal sumar, sempre segons l’informe, els prop de 4,3 milions que les escoles reben en concepte de donacions de les associacions familiars, fet que «implica que cada AMPA aporta al seu centre educatiu més de 4.000 euros a l’any de mitjana». Es tracta d’una quantitat «gens menyspreable si es té en compte que el pressupost d’Educació per al funcionament dels centres educatius no arriba als 89 milions d’euros», ha remarcat Chia. Laconselleriaha respost des de la més absoluta prudència, tenint en compte que entrar en una polèmica a quatre dies de les eleccions no seria gaire intel·ligent. Resposta de manual: «Estem molt interessats en la qüestió, i quan la FAPAC ens enviï l’estudi, ho analitzarem amb molt interès i som a la seva completa disposició, com sempre, per treballar conjuntament les millores i aportacions que siguin necessàries». Els autors de l’informe han lamentat que les famílies estiguin «interioritzant com a normal el pagament de quotes» i han remarcat que l’educació pública, segons la llei, «ha de ser gratuïta i universal».
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres
- Mercat immobiliari La Generalitat compra 743 pisos a un fons inversor per destinar-los a lloguer social
- Ampolles de qualitat Els millors vins catalans per començar l'any: 4 negres i 1 rosat
- Descarbonització Catalunya garantirà uns 1.400 milions d’euros en ajuts per comprar cotxes elèctrics i triplicar punts de recàrrega
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?