patrimoni amenaçat

L''acqua alta' continua sense donar treva a Venècia

La ciutat, que es troba en estat d'emergència, ha registrat aquest divendres una pujada d'1,54 metres

venecia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

A les 11.26 hores, la marea ha assolit aquest divendres a Venècia els 1,54 metres i el centre municipal de control ha informat que s’ha tractat del màxim nivell d’una nova ‘acqua alta’. Des d’aproximadament les 11.00, l’aigua del mar havia començat a entrar a la plaça de Sant Marc i s’havia expandit per tota la ciutat, ocupant el 70% de la superfície urbana.

Després que les sirenes hagin sonat quatre vegades, que és l’alerta màxima, ja abans de les vuit del matí, els venecians han disposat les seves bombes d’aigua per anar traient-la de bars, hotels, botigues, supermercats, esglésies i tota mena de locals, a mesura que la marea pujava. «Ens estem enfonsant a poc a poc», deien amb una sorprenent serenitat.

Tots ells carregaven contra els 15 anys de retard en la construcció i el no funcionament encara del denominat Mose, un sistema de dics situats a les boques per les quals l’aigua entra des de l’Adriàtic fins a la llacuna i que, juntament amb unes comportes, haurà d’obrir i tancar el pas de les marees. «Entrarà en funcionament el 2021», ha promès el primer ministre Giuseppe Conte, sortint al pas de les crítiques i anomenant un comissari exclusivament encarregat d’una obra que havia sigut inaugurada el 2003 pel seu predecessor, Silvio Berlusconi.

El tancament de Sant Marc

La basílica de Sant Marc s’ha inundat de nou, ja que la plaça i el temple es troben en el punt més baix de la ciutat, per la qual cosa són suficients 70 centímetres d’aigua per cobrir el terra. Poc després de les 11.00, l’alcalde de Venècia, Luigi Brugnaro, ha decretat el tancament de la famosa plaça, i quan la marea ha arribat als 1,50 metres, la guàrdia municipal ha retirat les passarel·les per travessar carrers i places, ja que amb l’aigua a nivells tan alts començarien a flotar i crearien problemes de seguretat.

La preocupació torna a concentrar-se en la basílica de Sant Marc, ja que a causa que es troba en un dels punts més baixos de la ciutat, tornarà a patir inundacions com les de dimarts passat, quan la cripta va quedar completament negada i es van xopar els sarcòfags dels patriarques i els marbres i mosaics que la decoren.

El servei de transport públic està suspès a causa de l’altura de marea, de més de 140 cm, així com per quart dia consecutiu es mantenen tancats els centres educatius.

La Ciutat dels Canals, Patrimoni de la Humanitat, es va inundar la nit entre el 12 i 13 de novembre per un augment de la marea de 187 centímetres, el nivell més alt des que el 1966 s’arribessin als 194 centímetres, i es va registrar una víctima mortal.

La marea alta es mantindrà durant tota la setmana entre els 85 i els 120 centímetres.

Salvini i Berlusconi

A la ciutat ha arribat l’exministre de l’Interior i líder de la Lliga, Matteo Salvini, mentre que aquest dijous va visitar Venècia l’exmandatari i fundador de Forza Italia, Silvio Berlusconi.

Notícies relacionades

Aquest dijous, el Consell de Ministres italià va decretar l’estat d’emergència a Venècia i va aprovar una inversió de 20 milions d’euros com a primera ajuda als damnificats per l’aigua.

El primer ministre, Giuseppe Conte, va concretar que s’oferiran 5.000 euros a cada resident damnificat i fins a 20.000 euros als propietaris d’activitats comercials.

Temes:

Inundacions