30 anys de la convenció sobre els drets del nen

L'apassionat discurs d'Audrey Hepburn pels drets dels nens | Vídeo

L'Unicef instal·la el seu mural més gran fins ara per posar l'accent sobre el dret de tots els nounats a tenir un certificat de naixement

audrey-horizontal / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Perióidco

Aquest dimecres es compleixen 30 anys de l’apassionat discurs que va fer Audrey Hepburn, llavors Ambaixadora de Bona Voluntat de l’Unicef, en defensa dels drets dels nens. L’actriu, morta el 1993, el va llegir una vegada els dirigents mundials van aprovar la Convenció sobre els Drets del Nen. «Cada nen [...] podrà exercir-los [els seus drets] sense distinció ni cap discriminació per raça, color, sexe, idioma o polític», exposava Hepburn. «Serà educat en un esperit de comprensió, tolerància, amistat entre pobles, pau i germandat universal», recitava.

Ara l’Unicef l’ha recuperat per commemorar l’aniversari d’aquesta convenció, que marca la celebració el Dia Universal del Nen. «En aquest #DíaMundialdelosNiños, volem fer realitat la promesa d’aquestes paraules històriques», va tuitejar dilluns el compte de l’Unicef junt amb l’esmentat vídeo.

L’organisme ja va iniciar aquest dilluns la celebració del 30 aniversari de la Convenció sobre els Drets del Nen a Brussel·les amb la inauguració del seu mural més gran fins ara per posar l’accent sobre el dret de tots els nounats a tenir un certificat de naixement. «En els últims 30 anys hi ha hagut molts progressos, però encara queden molts desafiaments», va assenyalar el portaveu del comitè belga de l’Unicef, Philippe Henon, qui recorda que «cada dia moren 15.000 nens per malalties o situacions que podrien solucionar-se fàcilment». És per aquesta raó que, dins del combat de l’Unicef contra la mortalitat infantil, el principal objectiu de l’oenagé és «assegurar que el primer dret dels nens, el de la identitat, estigui cobert».

La iniciativa es basa a promoure el registre legal de tots els nens nounats, ja que l’Unicef estima que més de la meitat dels menors a l’Àfrica subsahariana no tenen un certificat de naixement. El mural descobert a Brussel·les mostra dos nens sobre un avió de paper fet a partir d’un certificat de naixement acompanyat de l’eslògan ‘Un tros de paper, una oportunitat per a tota la vida’. «Aquest document és fonamental perquè sense els nens no poden accedir a altres drets com el de l’assistència sanitària o l’escolarització», va remarcar Henon.

En països com Uganda i Zàmbia, on l’oenagé duu a terme programes de conscienciació junt amb l’ajut econòmic de la Unió Europea (UE), la notificació legal de naixements s’ha incrementat un 300% i 100%, respectivament, en comparació amb les dades del 2018. «La UE ha sigut un recolzament històric en el registre de naixements i molts nens africans viuen millor gràcies a la seva ajuda», va assegurar el director regional de l’Unicef a l’Est i Sud de l’Àfrica, Mohamed Malick Fall.

En l’acte també va ser-hi present l’atleta belga Nafissatou Thiam, ambaixadora de l’Unicef, que es va comprometre a «donar llum sobre la feina de l’oeanagé a Bèlgica» i utilitzar el seu èxit en l’esport «per a una cosa més gran».

D’altra banda, l’organització va fer pública la seva voluntat d’«incrementar la implicació dels nens en les lleis i decisions que els incumbeixen», en paraules d’Henon

Notícies relacionades

. «Els nens tenen dret a la participació, han de poder alçar la seva veu i donar la seva opinió», va remarcar el portaveu belga.

El mural de 150 metres quadrats presentat avui al centre de Brussel·les viatjarà a l’Àfrica pròximament i busca sensibilitzar la ciutadania europea sobre l’«impacte» que pot suposar un certificat de naixement per a un nen i que «crucial» és aquest document per assegurar que els drets dels infants siguin respectats. 

Temes:

Unicef